Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα φιλοξενίας 2000 μεταναστών στην Κρήτη από την αρχή του επόμενου έτους. Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δημάρχων της Κρήτης με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος προγραμματίζει κάθοδο στο νησί στις 25 Νοεμβρίου.
Κατά την παρουσία του στην Κρήτη ο κ. Μουζάλας θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την υλοποίηση της μεταφοράς των προσφύγων ενώ για το οικονομικό μέρος του σχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε πως ακόμα και αν δεν ανανεωθεί η χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το 2018, τότε αυτό το κόστος θα καλυφθεί από κρατικούς πόρους.
Οι δήμαρχοι ζήτησαν από τον υπουργό να τεθούν ελαστικότερα κριτήρια ως προς την ενοικίαση σπιτιών σε περιοχές της ενδοχώρας της Κρήτης (π.χ. ενεργειακό πιστοποιητικό) ενώ σε σχέση με τον φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος φαίνεται να προκρίνεται η λύση της ανάθεσης στις αναπτυξιακές εταιρίες των φορέων της Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη, ενδεχομένως με προεξάρχοντα ρόλο της αναπτυξιακής Ηρακλείου.
Ο Γιάννης Μουζάλας ενημέρωσε τους δημάρχους της Κρήτης, ότι η επιλογή της φιλοξενίας σε διαμερίσματα ή σε μικρής δυναμικότητας ξενοδοχεία έχει αποδειχτεί η πιο πρόσφορη λύση και μάλιστα υπάρχει η πρόθεση επέκτασης αντίστοιχων προγραμμάτων σε όλη τη χώρα, για 8.500 θέσεις φιλοξενίας, με κάλυψη πλέον από εθνικούς πόρους.
Όπως είπε ο κ. Μουζάλας δεν πρόκειται να δημιουργηθεί υπηρεσία ταυτοποίησης καθώς οι πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στην Κρήτη θα είναι ήδη ταυτοποιημένοι, ενώ τη διαχείριση θα αναλάβει το Γραφείο Ασύλου, το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Σε σχετική ανακοίνωση της ανακοίνωση της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρεται:
Σημαντικές συναντήσεις για το Προσφυγικό είχε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Π.Ε.Δ. Κρήτης.
Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή της Π.Ε.Δ. για το Προσφυγικό συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, και τους συνεργάτες του. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του κ. Μουζάλα, παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος προεδρεύει της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ και Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, ο Γραμματέας και Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.
Στη συζήτηση, η οποία ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, τέθηκε επί τάπητος η πρόσφατη απόφαση της Π.Ε.Δ. αναφορικά με το Προσφυγικό, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα και μικρά ξενοδοχεία, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας. Ο κ. Μουζαλάς γνωστοποίησε την πρόθεση του να έρθει στην Κρήτη στα τέλη του Νοεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η του μήνα, προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο. Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι ο αριθμός των προσφύγων, που θα φιλοξενηθούν στο νησί, δεν θα υπερβεί τους 2.000, ενώ η έλευση τους θα γίνει σταδιακά. Τέλος, συζητήθηκε και η εμπειρία άλλων Δήμων που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα
Νωρίτερα, το Προεδρείο της Π.Ε.Δ, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και τους συνεργάτες του και ενημερώθηκε για τους τρόπους με τους οποίους χειρίζονται στον συγκεκριμένο Δήμο τη φιλοξενία των προσφύγων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα, που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας