Μια απλή αλλά μόνο στιγμιαία αποτύπωση αποτελεί η ανάρτηση που κάνει λόγο για το παγκόσμιο - μακάβριο ρεκόρ του αδηφάγου τέρατος που λέγεται Β.Ο.Α.Κ.
Βεβαίως και φταίμε όλοι:
Οσοι παραβαίνουμε τον Κ.Ο.Κ., όσοι δεν συντηρούμε τα οχήματά μας, όσοι οδηγούμε εξουθενωμένοι, όσοι οδηγούμε υπό την... επήρεια, όσοι δεν έχουμε την υπομονή να ανεχθούμε έναν ή μία οδηγό που δεν είναι στα ... κυβικά μας, όσοι οδηγούμε με 30, 40 & 50 Km στον αυτοκινητόδρομο με που έχει ανώτατο όριο 90, 100 & 120 Km και βεβαίως και κατώτατο, όσοι..., όσοι...
Η κύρια όμως ευθύνη ανήκει στην Πολιτεία και στα αρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες και Φορείς. Ανήκει σε Μελετητές, Εργολάβους, Επιβλέποντες, Τεχνικά Συμβούλια, Προϊσταμένες Αρχές, Διευθύνουσες Υπηρεσίες και βεβαίως Ελεγκτικούς Μηχανισμούς και Ελεγκτές που ΔΕΝ κάνουν τη δουλειά τους, που όμως κάνουν τα στραβά μάτια σε κακοτεχνίες και ακατάλληλα υλικά, που ενδιαφέρονται μόνο για απορρόφηση κονδυλίων, που ενδιαφέρονται για την τσέπη τους, για τη μίζα τους και για τη λαμογιά τους.
Και έρχομαι και πάλι στο ΤΕΡΑΣ!!!
Στο ΤΕΡΑΣ που "συντηρείται" από τους αρμόδιους: με μπαλώματα, με κακοτεχνίες, με λανθασμένη γεωμετρία (κλίσεις, διαστάσεις, διαγραμμίσεις), με ελλιπή φωτισμό, με λακκούβες για καταστροφή ελαστικών και αναρτήσεων, με λίμνες για "πατινάζ" (δηλαδή υδρολίσθηση) που συχνά οδηγούν σε εκτροπή πορείας και ατύχημα ή δυστύχημα.
Στο ΤΕΡΑΣ που έχει για "στολίδια" του διαγραμμίσεις που δεν ξέρει κανείς αν είναι διακεκομμένη γραμμή, μονή γραμμή, διπλή γραμμή ή όλες μαζί. Με ταμπέλες που "ρυθμίζουν" την ταχύτητα στα 40 Km σε κατηφόρα, με πλήρη ορατότητα και ομαλές καμπύλες! Πως άραγε μπορεί κανείς να τιθασεύσει ακόμη και το πιό μικρό αμάξι και να συμμορφωθεί με τας υποδείξεις της ταμπέλας;
Στο ΤΕΡΑΣ που αποτελεί "βοσκότοπο" και πεδίο θανατηφόρου παιχνιδιού μεταξύ προβάτων, κατσικιών και οχημάτων.
Στο ΤΕΡΑΣ που "τρέφεται" από το αίμα που χύνεται αστείρευτο στην άσφαλτο, στα ρείθρα, στις λακκούβες και στα σαμαράκια του.
Στο ΤΕΡΑΣ που αποδέχεται τον "βιασμό" και "διασυρμό" του από αδαείς, αδιάφορους και επικίνδυνους Μελετητές, Εργολάβους και Επιβλέποντες. Αφού και όταν υπάρχουν μελέτες αυτές ΔΕΝ εφαρμόζονται!!!
Το γιατί θα πρέπει να το αναζητήσουν τα Αρμόδια Υπουργεία, οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί και η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!
Δια του λόγου το αληθές, μπορεί κάποιος Υπεύθυνος να μας πει γιατί ΔΕΝ εφαρμόζεται η εγκεκριμένη από το 2009 μελέτη οριζόντιας και κάθετης σήμανσης του ΒΟΑΚ;
Γιατί μας εμπαίζουν οι αρμόδιοι με πομπώδεις ανακοινώσεις ενώ συνεχίζουν να διατηρούν την ίδια σήμανση;
Βεβαίως και έβαλαν "καινοτόμες" πινακίδες σε διάφορα σημεία, που όμως καθορίζουν όρια που είναι δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθούν από τον μέσο συνετό οδηγό και το μέσο όχημα!
Διατηρούν όμως την "πρωτοποριακή" σήμανση των 70Km για τη δεξιά και των 90Km για την αριστερή λωρίδα από τα Ληνοπεράματα μέχρι τον Γιόφυρο !!!
Ποιος συγκοινωνιολόγος έχει υπογράψει αυτή την μελέτη και γιατί διατηρείται ακόμη αφού η νέα σήμανση έχει γίνει νόμος του Κράτους από το 2009;
Τα παραπάνω ουδόλως εξαντλούν τα κακώς κείμενα του ΒΟΑΚ και τα πάθη των χρηστών του.
Πρέπει επιτέλους να σταματήσει το γαϊτανάκι με το ποιος είναι αρμόδιος για την μελέτη, την κατασκευή και κυρίως την συντήρηση και την ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ !!!
Και αφού και τώρα διαβλέπω ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει (και για να μην είμαι εντελώς άδικος πολύ λίγα θα γίνουν) νομίζω ότι ο Υπουργός και η Δικαιοσύνη πρέπει να παρέμβουν άμεσα, κατασταλτικά και κυρίως ουσιαστικά προκειμένου το τέρας να νικηθεί!
* Ο Θέμης Μαγκανάς είναι πρώην στέλεχος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας