Δε μπορεί κάποιος να συλλάβει το μεγαλείο των ορεινών όγκων της Κρήτης, σαν δεν τους δει χιονισμένους. Κατάλευκη η Μαδάρα, ζωσμένη με νέφαλα γύρω τριγύρω, θαρρείς και δεν πατά στη γης, μα κρέμεται μ’ αόρατα νήματα απ’ τον ουρανό.
Πράος ο ζωοδότης Ψηλορείτης, ανασηκώνει καρτερικά στις στιβαρές του πλάτες το χιόνι του χειμώνα, που μόλις λιώσει και γενεί τρεχούμενο νερό, θα γεμίσει υπόγεια πηγάδια και ποτάμια και θα ποτίζει ολοχρονίς την πλάση. Αιώνιοι φρουροί οι λασιθιώτικες κορφές, να περιτριγυρίζουν τ’ Οροπέδιο, ξανοίγουνε μες στη λευκή στολή τους, απ’ τα δυο χιλιάδες μέτρα, τις χρυσοκέντητες ακτές Βορρά και Νότου.
Κανονικό χειμώνα έχουμε εφέτος στην Κρήτη, με χιόνια, κρύα και νερά. Μετά την περσινή θεομηνία, που ξέρανε ο νοτιάς την πλάση μέσα στο καταχείμωνο λυσσομανώντας την καυτή του ανάσα Δεκέμβρη και Φλεβάρη μήνα, σαν θείο χάδι ήρθανε ετούτα να νερά.
Κανείς δεν ξέρει τι θα είχαμε απογίνει αν επαναλαμβανότανε το περσινό φαινόμενο, έστω σε ηπιότερη μορφή· άλλωστε η κρητική γη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με κίνδυνο ερημοποίησης και υποβάθμισης της ποιότητας του εδάφους.
Εδώ και κάποιον καιρό έχει ξεκινήσει σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο μια προσπάθεια για στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων. Ειδικά για την Κρήτη, το θέμα του νερού και της διαχείρισής του είναι από αυτά που χαρακτηρίζουμε «ζωής και θανάτου».
Είναι μεγάλο νησί, αποκομμένο από τον ηπειρωτικό κορμό και με αυξημένες ανάγκες σε άρδευση και ύδρευση. Βρίσκεται μέσα σε ζώνη υψηλού κινδύνου λόγω της κλιματικής μεταβολής και με εκτεταμένη ζώνη ανομβρίας, καθώς οι βροχοπτώσεις είναι σπανιότατες απ’ τον Απρίλη ώς τον Νοέμβρη.
Το σύνολο, σχεδόν, της οικονομικής δραστηριότητας, μια και συνηθίζουμε στις μέρες μας να αξιολογούμε κυρίως την οικονομική διάσταση των ζητημάτων, εξαρτάται απόλυτα απ’ το νερό· γεωργία, κτηνοτροφία και κάθε είδος τουρισμού.
Το περσινό καμπανάκι έδωσε αφορμή να ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση του θέματος. Δυστυχώς, φαίνεται να εξαντλείται σε ευφάνταστες λύσεις τύπου βομβαρδισμού των νεφών ή σε αμφιλεγόμενες δομές αφαλάτωσης.
Καμιά γενικευμένη συνειδητοποίηση για τιθάσευση των ανεξέλεγκτων αναγκών μας, για ορθότερες πρακτικές καλλιέργειας ή για εκσυγχρονισμό των δικτύων. Κοινώς, ξεκινάμε την όποια συζήτηση με δεδομένο ότι θα χρειαστούμε περισσότερο νερό στο μέλλον για να το κατασπαταλήσουμε όπως ο καθείς από εμάς κρίνει.
Και το συνηθέστερο μέτρο που λαμβάνουμε, είναι να κάνουμε τον σταυρό μας να μη μας ξανάρθουνε δυο-τρεις απανωτοί χειμώνες όπως ο περσινός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας