Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

«Ενδυμα βαθύχρωμο», αναγραφόταν στην πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ετήσια (24 Ιουλίου) εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (μετά την κατάρρευση της χούντας του 1967, αφού πριν έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να αρπάξουν τη μισή Κύπρο). Αυτό όμως δεν εμπόδισε κάποιους προσκεκλημένους να εμφανιστούν με άλλα χρώματα, ενώ μερικοί δεν φορούσαν καν σακάκι. Εκείνες ωστόσο που ξεχώριζαν, ως είθισται, είναι οι κυρίες – όχι βέβαια στον βαθμό που συνέβαινε στο παρελθόν, όπου ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ήταν (και) μια πασαρέλα, προκαλώντας τα σχετικά σχόλια από τα ΜΜΕ, που τέτοια θέματα είναι το «ψωμί τους».

Από 2.000, 500

Αν πρέπει να δώσω μια εξήγηση, για το παρόν θέμα, που ξεφεύγει από τα ενδιαφέροντα (πολιτιστικά κυρίως) της σελίδας, είναι επειδή ήθελα να σταθώ σε κάτι ανάλαφρο, μέρες που διανύουμε, μολονότι δεν έχω να προσκομίσω κάτι άγνωστο. Αναρωτιόμουν, κατ’ αρχάς αν –λόγω πανδημίας και προκλήσεων από τους απέναντι– πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, όπως συνέβη πρόπερσι, όπου ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τη ματαίωσε, λόγω της συφοριασμένης πυρκαγιάς στο Μάτι. Τελικά, εκτιμώ, ότι σωστά έπραξε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την πραγματοποίησε (αρκετή η κατήφεια που εισπράττουμε καθημερινά), και μάλιστα την ημέρα που ο ανεξέλεγκτος γείτονάς μας, ως άλλος Πορθητής, διόρθωσε το «λάθος», όπως το χαρακτήρισε, του Κεμάλ, που ήθελε την Αγια-Σοφιά μουσείο, και τη μετέτρεψε πανηγυρικά σε μουσουλμανικό τέμενος (δεν αρκούν, φαίνεται, τα χιλιάδες τεμένη που διαθέτουν. Μια ζωή προσευχή – γύρευε για ποιες αμαρτίες).

Δεν ξεπερνούσαν τους 500 αυτοί που προσκλήθηκαν στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, εκεί που άλλοτε έφταναν τις 2.000. Hγουν (όπως τουλάχιστον αναφέρεται – καθώς δεν έχω τη σχετική λίστα): πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, περί τους 60 βουλευτές, αντιστασιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δημοσιογράφοι, αλλά κι απλοί εργαζόμενοι, κυρίως από τον χώρο της υγείας – οι ήρωες των ημερών μας. Και δεν χρειάστηκε να φορεθούν μάσκες. «Το υγειονομικό πρωτόκολλο επέβαλε να έχουμε πολύ λιγότερους προσκεκλημένους, ώστε να μπορούν να τηρηθούν οι φυσικές αποστάσεις», εξήγησε στην αρχή της ομιλίας της η Πρόεδρος.

Εκδήλωση για τους ανθρώπους του Τύπου –να θυμίσω– γινόταν στο παρελθόν (μεταχουντικά, εννοείται) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρωτοχρονιά. Κάποια στιγμή όμως, με την ανάπτυξη των ΜΜΕ, οι προσκεκλημένοι έγιναν αμέτρητοι και η Προεδρία της Δημοκρατίας την κατάργησε. Οπότε αυτή που απόμεινε είναι η θερινή.

Πολλές οι παρέες και οι κουβέντες μεταξύ των προσκεκλημένων, με την Πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων να αποσύρονται στο κιόσκι του κήπου, μολονότι δεν είχαν να πουν και πολλά, δεδομένου ότι λίγες ώρες πριν είχαν ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό.

Κι ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας – της πρώτης γυναίκας σ’ αυτό το ύπατο αξίωμα στην Ελλάδα, που της έλαχε αναπάντεχα:

Θλιβερή μνήμη

«Η επέτειος αυτή είναι και ημέρα θλιβερής μνήμης. Η βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο είναι μια οδυνηρή στιγμή για την Ιστορία μας και ανοιχτή πληγή για τον Ελληνισμό. Η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου του ΟΗΕ. Είναι ωστόσο σαφές ότι η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα υπονομεύει ανοιχτά τον διάλογο και τις διμερείς μας σχέσεις. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τη συμφωνία για το προσφυγικό κατευθύνοντας μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κι αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα οι στιγμές είναι ακόμη πιο δύσκολες και φορτισμένες για όλους μας. Για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια έγινε στην Αγία Σοφία μουσουλμανική προσευχή, γεγονός που μας πληγώνει βαθιά. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προσβάλλει βάναυσα, όχι μόνο τους ορθοδόξους και όλους τους χριστιανούς αλλά συνολικά και την πολιτισμένη ανθρωπότητα, και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεθνή ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας»…

στο πλαίσιο

▶Ενενήντα πέντε ετών αισίως την περασμένη Τετάρτη ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος παραμένει ζωντανός μύθος, μολονότι, λόγω ιού, παραμένει έγκλειστος στο σπίτι του, που άλλοτε ήταν ολάνοιχτο. Πριν μερικά χρόνια του ευχόμασταν να τα κατοστίσει – τώρα τι να του ευχηθούμε; (To Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, πάντως, έκανε καλή δουλειά).

▶Γυναίκα με κινητικό πρόβλημα, που ζει μόνη σε πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, πηγαίνει, ντάλα μεσημέρι, να ψωνίσει κάτι, κάπου εκεί κοντά. Επιστρέφοντας και ανοίγοντας την εξώπορτα, μπαίνει μαζί της κι ένας καλοντυμένος άντρας, που, τάχα, κάτι ζητούσε. Ανεβαίνουν στον ίδιο όροφο, ανοίγει εκείνη την πόρτα του διαμερίσματος, κι από κοντά ο καλοντυμένος, σε προβληματισμό, να τηλεφωνεί σε κάποιον άλλο, που καταφτάνει σε λίγο και κλείνει την πόρτα. Κι εκεί αποκαλύπτονται: «Δώσε ό,τι έχεις σε μετρητά και κοσμήματα!» προστάζει ο καλοντυμένος, ενώ ο δεύτερος έχει ανοίξει την κουζίνα και ζεσταίνει νερό απειλώντας: «Δώσε, γιατί θα σε ζεματίσουμε!». Εφυγαν αποκομίζοντας «λεία» περίπου 20.000 ευρώ...

▶«Και βέβαια είναι δυνατό να έχουν όλοι ταυτόχρονα δίκιο και άδικο!», σημειώνει ο αναγνώστης Κ.Ρ., κάνοντας προφανώς πλάκα, αναφερόμενος στο ΚΑΙ... του περασμένου Σαββάτου. Και συνοδεύει την παρατήρησή του με το γνωστό ανέκδοτο του Χότζα – δικαστή, προσθέτοντας ότι μπορούμε να το μοιραστούμε με τους αναγνώστες της στήλης. Το επαναλαμβάνω λοιπόν, μολονότι λίγο – πολύ γνωστό: Κατέθετε ο μηνυτής, και άκουγε ο Χότζας – δικαστής. «Εχεις δίκιο», αποφαίνεται στο τέλος. Απολογείται και ο κατηγορούμενος. «Κι εσύ έχεις δίκιο», αποφαίνεται πάλι ο Χότζας. «Πώς γίνεται, Χότζα μου, να έχουν δίκιο και οι δυο;» απορεί ένας τρίτος. «Κι εσύ έχεις δίκιο!» του απαντάει.

ΚΑΙ... «Γιατρέ, ξεχνάω ονόματα κι έχω διαλείψεις – είναι κακό;» «Δεν είναι καλό»!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας