Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει νέες, αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο για τα ενήλικα παιδιά νόμιμων μεταναστών.

Χορήγηση ιθαγένειας με πολλούς αστερίσκους

Είναι δεδομένο ότι κάθε προσπάθεια, έστω και κουτσουρεμένης, απόδοσης ιθαγένειας στους αόρατους πολίτες είναι σίγουρα θετική. Σήμερα επανέρχεται μια τέτοια απόπειρα από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά με πολλές ελλείψεις. Το νέο σχέδιο νόμου για την απόδοση ιθαγένειας προσπαθεί να «υιοθετήσει» τις αντιρρήσεις του ΣτΕ στον Νόμο Ραγκούση, όπως εκφράστηκαν με την απόφαση της πλειοψηφίας, προκρίνοντας ακόμη αυστηρότερα κριτήρια.

Σήμερα το υπουργείο προβλέπει νέες αυστηρές προϋποθέσεις για την απόδοση ιθαγένειας μόνο στα ενήλικα παιδιά νόμιμων μεταναστών. Δικαίωμα θα έχουν με αίτησή τους στα 16 και απόδοση ιθαγένειας στα 18 όσοι έχουν συμπληρώσει 9 χρόνια εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο. Κατ’ επέκταση, το μέτρο θα αφορά και όσα παιδιά έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, αλλά και όσα κατορθώνουν να αποκτήσουν πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής με απολυτήριο ελληνικού λυκείου.

Ανάμεσα στα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά προβλέπεται και υποχρεωτικό παράβολο 100 ευρώ. Ειδικά για τα απαιτούμενα πιστοποιητικά γέννησης προβλέπονται διευκολύνσεις στα παιδιά προσφύγων που δικαιούνται διεθνή προστασία. Η αίτηση απόδοσης ιθαγένειας θα γίνεται δεκτή, αν δεν συντρέχουν λόγοι ποινικού κωλύματος ή εθνικής ασφάλειας. Αν δηλαδή ένα πιτσιρίκι έχει κλέψει στα 12 μια τσίχλα, ακόμη κι αν τελειώσει το Λύκειο, ενδέχεται να απορρίπτεται η αίτησή του.

Τα παιδιά από μικτούς γάμους ή συμβίωση αποκτούν την ιθαγένεια, αν θεωρηθούν γνήσια τέκνα Ελλήνων(!). Καθιερώνονται επίσης οι προϋποθέσεις για την υποχρεωτική συνέντευξη που καλείται να δώσει ο αιτών ιθαγένεια. Από την υποχρεωτική συνέντευξη θα εξαιρούνται οι ομογενείς (που έχουν, ως γνωστόν, αρκετό ελληνικό αίμα και δεν χρειάζονται συνέντευξη). Οσο για το μεγάλο πρόβλημα της πλέον πολυάριθμης κατηγορίας στη χώρα, δηλαδή των ανήλικων παιδιών αλλοδαπών που βρίσκονται σε καθεστώς «φαντασμάτων», θα συνεχίσουν έτσι μέχρι να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Ιθαγένειας που θα λύσει το ζήτημα στο... προσεχές μέλλον.

Θυμίζουμε ότι κατά του Νόμου Ραγκούση είχε προσφύγει ο δικηγόρος Ι. Ανδριόπουλος, ενώ η προσφυγή του είχε επικροτηθεί θερμά -όπως και η απόφαση του ΣτΕ- από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από το γνωστό ακροδεξιό χέρι του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης. Η απόφαση του ΣτΕ είχε αναφορά σε «γνήσιο δεσμό», που ευθέως παραπέμπει στο δίκαιο του αίματος, ενώ ζητούσε περισσότερα χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο.

Ωστόσο, η μειοψηφία του ΣτΕ σημείωνε ότι είναι θέμα πολιτικής επιλογής η απόδοση ιθαγένειας και το ίδιο το Σύνταγμα δίνει μεγάλα περιθώρια στον νομοθέτη, χωρίς να θέτει προϋποθέσεις «αίματος» για την απόδοση. Τέλος, σημειώνεται ότι η Ελλάδα και στο ζήτημα της ιθαγένειας δεν συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν έχει εφαρμόσει ακόμα τις ανάλογες ευρωπαϊκές οδηγίες.

!Οσοι αναγνώστες αναρωτήθηκαν για τους λόγους που η «Εφ.Συν.» δεν παρουσίασε χθες -όπως άλλες εφημερίδες- το νέο σχέδιο νόμου, τους ενημερώνουμε ότι για άγνωστους λόγους η εφημερίδα «κόπηκε» από την επιλεκτική ενημέρωση εκ μέρους του υπουργού Αργ. Ντινόπουλου...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χορήγηση ιθαγένειας με πολλούς αστερίσκους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας