«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει χώρος στη Θεολογική Σχολή, η οποία ασχολείται με την ορθόδοξη πίστη και λατρεία και δημιουργεί τους καθηγητές που διδάσκουν τη θρησκεία μας, να την αναμείξουμε με κάτι άλλο». Με αυτό το σκεπτικό, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Ορφανός τάχθηκε αντίθετος στην ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης («παρασκήνιο» «Εφ.Συν.» 28/11), «ευθυγραμμιζόμενος πλήρως» με τον μητροπολίτη Ανθιμο.
Λεπτό το ζήτημα! Πρώτον, ο κ. Ορφανός είπε όσα είπε σε αίθουσα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης∙ φαντάσου να έλεγε τα αντίθετα μες στη μητρόπολη, παρόντος, ενδεχομένως, του μητροπολίτη! Δεύτερον, η φράση «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει χώρος στη Θεολογική…» δεν αποκλείει να… υπάρχει χώρος σε άλλη σχολή∙ αν και ο κ. υπουργός προηγουμένως… διαβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα «δεν εξυπηρετεί ούτε το συμφέρον της χώρας ούτε του ελληνικού λαού»∙ τα οποία συμφέροντα, προφανώς, ο υπουργός γνωρίζει κάλλιον όλων… εξ επιφοιτήσεως.
Πιο σοβαρά. Αγνοώ το καταστατικό, όμως δεν πιστεύω πως η Θεολογική του ΑΠΘ ασχολείται μόνο με την ορθόδοξη πίστη και τη δημιουργία καθηγητών που τη διδάσκουν. Αλλά σ’ αυτό καταλληλότερη να απαντήσει είναι η πρυτανεία της σχολής. Προσωπικά, θεωρώ ότι ανάλογες απόψεις οδηγούν τη χώρα σε απομόνωση: εμείς κι εμείς! Απομόνωση που όμως η ίδια η πολιτεία, εμπράκτως, αποποιείται. Διότι:
Ηδη, από το 1996, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας λειτουργεί Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, με έμφαση στην ευαισθητοποίηση διαπολιτισμικής επικοινωνίας με χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής. Στο δε ΙΜΧΑ (Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου), από το 1963 λειτουργεί Σχολή Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Γλωσσών, με απαραίτητα τα τουρκικά και μεγάλο ενδιαφέρον περί την αραβική γλώσσα. Οσοι πιστεύουν ότι γλώσσες, πολιτισμοί και θρησκείες είναι πράγματα μεταξύ τους άσχετα, είναι ακαταλληλότατοι να διδάσκουν σε όποια Θεολογική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας