Η «συνταγή» είναι γνωστή και δοκιμασμένη. Καταφεύγει σε αυτήν συχνά πυκνά η κυβέρνηση, όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αναζητά εύκολους φταίχτες. Να κάνει το περιβόητο «επιτελικό κράτος» την αυτοκριτική του; Προτιμά ευθέως ή πλαγίως να στοχοποιήσει μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα. Και, εάν το «πρόβλημα» είναι οι «παθογένειες του Δημοσίου», η «λύση» είναι πάλι γνωστή και δοκιμασμένη: αξιολόγηση.
Αυτό το μέτρο, λοιπόν, προανήγγειλε και προσφάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών. Μόνο που η αξιολόγηση στο Δημόσιο όχι μόνο υφίσταται αλλά και ο σχετικός νόμος είναι πολύ πρόσφατος. Συντάχθηκε από τον Μάκη Βορίδη το 2022, ο οποίος, μετά τη θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών, αναβαθμίστηκε σε υπουργό Επικρατείας. Τι έχει να προσθέσει άραγε η συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός; Απολύσεις με άρση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας στον δημόσιο τομέα;
Ο ισχυρισμός περί «οκνηρού» και «αντιπαραγωγικού» δημόσιου τομέα «έπαιξε» πολύ, την πρώτη μνημονιακή περίοδο. Στη σημερινή περίοδο της επιτελικότητας, αν κάποιος ήθελε να εντοπίσει τα προβληματικά σημεία μιας «κρατικής μηχανής», θα ξεκινούσε από την κορυφή. Ας πάρουμε ένα τυχαίο υπουργείο. Το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός.
Η πολιτική ηγεσία του αποτελείται από έναν υπουργό, δύο υφυπουργούς, τέσσερις γενικούς γραμματείς και έναν ειδικό γραμματέα. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, το ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού στελεχώνεται από 13 μετακλητούς συνεργάτες (διορισμένους ή αποσπασμένους από άλλες κρατικές υπηρεσίες). Το ιδιαίτερο γραφείο της μίας υφυπουργού στελεχώνεται με 10 συνεργάτες. Το ιδιαίτερο γραφείο του έτερου υφυπουργού από 13. Οι τρεις γενικοί γραμματείς έχουν 5 μετακλητούς συνεργάτες στο ιδιαίτερο γραφείο τους, ο τέταρτος τέσσερις, ομοίως και ο ειδικός γραμματέας.
Αν δούμε τη δραστηριότητα κάποιων εξ αυτών στη «Διαύγεια», βλέπουμε έναν υφυπουργό με 9μηνη θητεία στο αξίωμα να έχει 60 αναρτημένες αποφάσεις, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά διορισμούς ή άρσεις διορισμών στο γραφείο του και οι λοιπές αφορούν συνηθισμένες κανονιστικές πράξεις. Εναν γενικό γραμματέα με 13 αποφάσεις από τον Σεπτέμβριο και έναν άλλο γενικό γραμματέα με μόλις μία αναρτημένη απόφαση. Πώς αξιολογούν οι πολίτες αυτά τα «ευέλικτα κυβερνητικά σχήματα» που εργάζονται για μια «πιο ισχυρή και παραγωγική Ελλάδα»;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας