Θυμάστε όχι την πολιτική, αλλά την επιστημονική διαφωνία για τον τεμαχισμό του, διεθνώς μοναδικού, βυζαντινού ενιαίου συνόλου στον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης; Τότε που, εκτός από τους περισσότερους αρχαιολόγους της χώρας και φορείς όπως η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, δεκάδες, κορυφαίοι διεθνώς, βυζαντινολόγοι, ξένοι πανεπιστημιακοί από έδρες άλλων συναφών αντικειμένων και ακαδημαϊκοί συνυπέγραφαν επιστολή-έκκληση προς τον πρωθυπουργό κατά του σχεδίου απόσπασης-επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων;
Θυμάστε τι επισήμαιναν ορισμένοι εξ αυτών όταν η κυβέρνηση διά της κυρίας Μενδωνη πρόβαλλε, τον περασμένο Αύγουστο, την επιτυχία του εγχειρήματος θριαμβευτικά, σχεδόν υπαινισσόμενη ότι αυτή η μέθοδος της «λεγκοποίησης» συνέβαλε στην πρόοδο της αρχαιολογίας και στη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη «σχολής για τη διαχείριση, την τεκμηρίωση, την προστασία, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος»;
«Η ουσία του ζητήματος από τη σκοπιά της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η διατήρηση της αυθεντικότητας ενός μνημείου. Δρόμοι και καταστήματα δεν είναι κινητά ευρήματα που μπορούμε να τα εκθέτουμε όπως μας βολεύει. Ευαίσθητες αρχαιότητες τεμαχίστηκαν οριζοντίως και καθέτως, προκειμένου να αποσπασθούν και να εκτεθούν τώρα με συρραφές, ως παζλ. Η ζημιά έγινε, υπονόμευσε την αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων και δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. (…) Χωρίς αυθεντικότητα είναι αμφίβολο αν το μνημείο της Θεσσαλονίκης θα ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO», σχολίαζε τον Σεπτέμβριο στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο περίφημο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον Αγγελος Χανιώτης, εκ των μαχητικότερων (και επιστημονικά τεκμηριωμένων) πολεμίων της απόσπασης.
Ωραία. Αφού η κυβέρνηση έκανε «λέγκο» τη Βυζαντινή Μέση Οδό και ό,τι την περιέβαλλε και μετά την επανασυναρμολόγησε, τώρα προσπαθεί να μας πείσει διά του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Νίκου Ταχιάου ότι ομνύει στο βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης επειδή δόθηκαν 30.000 ευρώ, με απευθείας ανάθεση, σε γραφιστική εταιρεία για να εμπνευστεί το (ανέμπνευστο) λογότυπο του Μετρό από το βυζαντινό πεζό «μ».
Ο κ. Σταϊκούρας μάλιστα είπε ότι «το λογότυπο αντανακλά το ιστορικό βάθος της Θεσσαλονίκης»! Ούτε επίτηδες να έκανε αυτή την αναφορά στο ιστορικό «βάθος». Θράσος; Πάντως μια που εξήρε το «μ», κάναμε κι άλλο συνειρμό. Εκείνο το τραγούδι του Μηλιώκα απ’ το 1988 «Να δεις που κάποτε/ Θα μας πούνε και μαλάκες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας