Η μετάβαση από τη δικτατορία στον κοινοβουλευτισμό ήταν απολύτως ελεγχόμενη παρά το γεγονός ότι επιταχύνθηκε λόγω της κυπριακής τραγωδίας –δηλαδή του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Εγινε για να προλάβει ένα λαϊκό ξέσπασμα στην Ελλάδα με την καθοδήγηση του αμερικανικού παράγοντα και τη συνεργασία της χουντικής στρατιωτικής ηγεσίας και του αστικού πολιτικού κόσμου.
Η Αριστερά τότε μίλησε -και δικαίως- για αλλαγή ΝΑΤΟϊκής φρουράς στη χώρα, αν και μετά τον δεύτερο «Αττίλα» ο Καραμανλής έβγαλε τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά κι αυτό μια ελεγχόμενη ενέργεια ήταν ώστε να κατευναστεί η λαϊκή οργή που -δικαίως- θεωρούσε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ υπεύθυνους για τον διαμελισμό του νησιού. Αλλωστε λίγα χρόνια αργότερα με τις ευλογίες του ίδιου ανθρώπου, του Κ. Καραμανλή δηλαδή, η Ελλάδα έγινε και πάλι πλήρες μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η Μεταπολίτευση, παρ’ όλο που ήρθε με συντηρητικά χρώματα, γέννησε μεγάλες ελπίδες στον ελληνικό λαό ότι στο πλαίσιό της θα συντελούνταν βαθιές αλλαγές προς την κοινωνική πρόοδο και απελευθέρωση. Οι ελπίδες αυτές -που προκάλεσαν μιας ευρύτατη πολιτικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των μαζών, στο πλαίσιο της οποίας άνθησαν οι παντός τύπου και είδους αριστερές απόψεις και οργανώσεις- εξανεμίστηκαν σιγά σιγά από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ώς τις μέρες μας.
Σήμερα η εικόνα είναι αγνώριστη. Η συντηριτικοποίηση του ΠΑΣΟΚ και η αδυναμία αριστερής απάντησης σε αυτό, η ήττα του παγκόσμιου εργατικού, κομμουνιστικού και γενικά του αριστερού κινήματος τη διετία 1989-1991 και φυσικά η ελληνική χρεοκοπία 2009-2018 δημιούργησαν μια Αριστερά εντελώς ηττημένη, κατ’ ουσίαν διαλυμένη πολιτικά και ιδεολογικά, μέσα σε ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα που βρίσκεται σε κρίση και αποσύνθεση. Δηλαδή σε συνθήκες όπου η Αριστερά θα έπρεπε να ανθεί. Αυτό είναι το τέλος της μεταπολιτευτικής Αριστεράς, χωρίς ακόμα να φαίνεται μια νέα αρχή γι’ αυτό που θα αντικαταστήσει εκείνο που χάθηκε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας