Είναι η Gen Z μία απολιτίκ γενιά που φέρνει τον νέο τρόπο πολιτικής; Eνδιαφέρουσες προσεγγίσεις έγιναν στο συνέδριο Gen Z Summit στην Τεχνόπολη (πρωτοβουλία του «Young leaders Circle» του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών) για τους Ζοοmers, που γεννήθηκαν στα μέσα προς τα τέλη των 90s και οι πολιτικοί προσπαθούν να πλησιάσουν με βιντεάκια στο TiKToK.
Οι Zoomers δεν έζησαν την «εποχή των προσδοκιών», ενώ διαμόρφωσαν την ταυτότητά τους σε ένα περιβάλλον διαδοχικών κρίσεων, είπε ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης, ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δεν είναι όμως παρατημένη γενιά. Εχει meta-υλιστικές ευαισθησίες για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, με διαφορετικούς, ωστόσο, τρόπους έκφρασής τους και συμμετοχής στα κοινά από το παρελθόν.
«Αυτοί οι νέοι είναι πολιτικοποιημένοι, όχι κομματικοποιημένοι, καθώς δεν νιώθουν πως υπάρχει ένα σύστημα που να τους εκφράζει», τονίζει η δρ Αναστασία Βενετή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Bournemouth. Γενιά που θεωρεί μια κινητοποίηση στα social media ως πολιτική πράξη.
«Δεν τους κινεί η ιδεολογία ή κάποιο κομματικό άρμα», λέει η Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ. «Εχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, έχουν μικρότερες προσδοκίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν λιγότερες απαιτήσεις», ενώ επισημαίνει πως αφετηρία κινητοποίησης είναι η θεματική ατζέντα. Θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα, LGBT+, ισότητα ή σημαντικά γεγονότα όπως το δυστύχημα των Τεμπών.
H Διάνα Βουτυράκου, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Unique Minds και υπεύθυνη για τα think tanks του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαφωνεί με τον όρο απολιτίκ. Οπως εξηγεί, «μεγαλώνοντας είδαμε τις υποσχέσεις της πολιτικής να μην τηρούνται. Μεγαλώσαμε στο αφήγημα “όλοι ίδιοι είναι”. Αυτό απωθεί τους νέους από τις κάλπες, αλλά δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν είναι πολιτικοποιημένος. Εκφράζεται όμως με άλλους τρόπους, με καμπάνιες, κινήματα κ.λπ. Αυτή η αποχή από τις κάλπες πρέπει να προβληματίσει κάθε πολιτικό αλλά και κάθε πολιτικό ον».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας