«Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποφασίζει μόνο για την κατηγορία και την κύρια ποινή. Κάθε άλλο ζήτημα ανήκει στην αρμοδιότητα των τακτικών δικαστών που αποφασίζουν χωρίς τη σύμπραξη των ενόρκων». Μια πρόταση αρκεί για να παραβιαστεί το Σύνταγμα και να καταργηθεί η εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας στη Δικαιοσύνη.
Πρόκειται για μία από τις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την οποία τροποποιείται το άρθρο 404. Πλέον μόνον οι τρεις τακτικοί δικαστές θα αποφασίζουν για την αναγνώριση ελαφρυντικών, τις παρεπόμενες ποινές, την αναστολή της ποινής και τη συνολική ποινή συγχώνευσης, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης αφαιρεί τα συγκεκριμένα δικαιώματα από τους τέσσερις λαϊκούς δικαστές, δηλαδή από τους πολίτες που έχουν την πλειοψηφία στα συγκεκριμένα δικαστήρια καθώς ο νομοθέτης είχε προβλέψει να εκφράζεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα στα κακουργήματα.
Σύμφωνα με το άρθρο 91 του Συντάγματος, «τα κακουργήματα και τα πολιτικά εγκλήματα δικάζονται από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια που συγκροτούνται από τακτικούς δικαστές και ενόρκους, όπως νόμος ορίζει». Και ενώ αυτό ισχύει από το 1975, η Νέα Δημοκρατία παραβιάζει βάναυσα το συνταγματικό τεκμήριο αρμοδιότητας των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων την πλειοψηφία των λαϊκών δικαστών από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να εκφέρουν λόγο για το αν ο κατηγορούμενος πρέπει να φυλακιστεί ή όχι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό ή αν πρέπει να του χορηγηθεί ελαφρυντικό που παίζει καταλυτικό ρόλο στην τελική ετυμηγορία.
Δεν παραβιάζεται όμως μόνο το άρθρο 91 του Συντάγματος, αλλά και το άρθρο 1, παρ. 2 («Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία») και του συνυφασμένου με αυτό, συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών να μετέχουν της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας (άρθρο 5, παρ. 1). Οπως η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία ασκούνται από εκπροσώπους του λαού, η πλήρης πραγμάτωση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας επιβάλλει η ίδια εκπροσώπηση να απαντάται και στην τρίτη μορφή εξουσίας, τη δικαστική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας