Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Δεν κρύβεται η χαρά των πολιτών για την ανατροπή που έγινε την Κυριακή. Και φυσικά το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία. Ειδικά όταν μπορούν να πλησιάσουν τον νέο πρωθυπουργό | REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Πολιτικά Παρασκήνια 28.01.2015

Ενα μεγάλο ερωτηματικό

Ισως το μεγαλύτερο ερωτηματικό της νέας κυβέρνησης είναι το πρόσωπο του νέου υπουργού Εξωτερικών. Μπορεί ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς να προέρχεται από το ΚΚΕ και να έχει διατελέσει επί σειρά ετών εμπειρογνώμονας του υπουργείου Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά οι σημερινές του απόψεις για τη διεθνή πολιτική είναι ιδιάζουσες. Χάρη σ' αυτές τις απόψεις έχει προσεγγίσει ακόμα και τον Φαήλο Κρανιδιώτη, αλλά και ορισμένες «καλτ» φυσιογνωμίες με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, όπως ο Ρώσος Αλεξάντερ Ντούγκιν, σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και εισηγητής της «Τέταρτης Πολιτικής Θεωρίας», μιας μεγαλορωσικής μεταφασιστικής σύλληψης. Ο Ντούγκιν, ο οποίος είχε παρουσιαστεί από τον κ. Κοτζιά στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά το 2013, τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται ένθερμος θιασώτης της Χρυσής Αυγής.

Περιμένουν απαντήσεις

Εκτός από τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, που εμφανίστηκε λάβρος κατά της κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ, είναι αρκετοί στην Ελλάδα που έχουν εκπλαγεί. Πληροφορίες φέρουν τον Π. Καμμένο να δήλωσε αμέσως τη στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα και ο νέος πρωθυπουργός να την αποδέχτηκε, γι' αυτό και έκλεισε τη συμφωνία πριν συνομιλήσει με οποιονδήποτε άλλο. Γι' αυτό και ο σχηματισμός της κυβέρνησης ανακοινώθηκε μέσω Mega τα χαράματα της Δευτέρας. Αλλες πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη να ήταν διατεθειμένος να παράσχει συνεργάτες του στο νέο κυβερνητικό σχήμα –ο ίδιος είχε εκ προοιμίου δηλώσει ότι δεν θα μετείχε– αλλά μετά το κλείσιμο της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛΛ αποφάσισε να μη συμμετάσχει. Τι από όλα αυτά ισχύει; Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που ενστερνίζονται την άποψη του Κον Μπεντίτ περιμένουν απαντήσεις. Και μόνο ο πρωθυπουργός, που είχε τις συναντήσεις με τον Π. Καμμένο και τον Στ. Θεοδωράκη, μπορεί να τις δώσει...

Σε μια διευκρίνιση με αιχμές κατά του Γιάννη Πανούση προέβη η Αγίου Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι μέλος της ΔΗΜΑΡ, «από την οποία αποχώρησε πριν από τις εκλογές με σχετική δήλωσή του». Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ επισήμαιναν ακόμη ότι η υπουργοποίηση είναι προσωπική πολιτική επιλογή του κ. Πανούση και δεν ερμηνεύεται ως «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την προοδευτική διακυβέρνηση. Κατανοητή η πικρία, αλλά ουδείς νομίζουμε ότι αμφισβητεί τη διαδρομή του Γιάννη Πανούση στην ανανεωτική Αριστερά και τις θέσεις που είχε διατυπώσει εγκαίρως υπέρ συγκρότησης κυβέρνησης της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχισαν οι μετακομίσεις γραφείων από χθες στο κεντρικό κτίριο της Βουλής. Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά αντάλλαξαν γραφεία, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να μετακινείται στους χώρους που προορίζονται για την αξιωματική αντιπολίτευση στο ισόγειο του κτιρίου προς την πλευρά της «Μ. Βρετανίας» και το νυν πρωθυπουργό να καταλαμβάνει την πρωθυπουργική «γωνιά» στη διαγωνίως απέναντι πλευρά του κτιρίου. Στο ίδιο σημείο διατηρούσαν γραφεία μέχρι χθες οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος, όμως οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα τούς ζήτησαν να παραχωρήσουν τις αίθουσες, όπως και έγινε.

Εξω οι εθνικιστές

«Ο λαός απέδειξε και με αγώνες και με ψήφο ότι θέλει και μπορεί να σκίσει τα Μνημόνια, εδώ και τώρα!» αναφέρει το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα για τις εκλογές, προσθέτοντας: «ανέδειξε στην κυβέρνηση, για πρώτη φορά στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, ένα κόμμα της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τομή που οι κυρίαρχες συστημικές δυνάμεις και οι ρεφορμιστές θέλουν να κλείσουν βιαστικά». Το ΕΕΚ «καλεί τα μέλη και τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαιτήσουν, χωρίς αναβολές κι αναστολές, να πεταχτούν έξω οι ακροδεξιοί εθνικιστές υπουργοί και υφυπουργοί και να απευθυνθεί κάλεσμα στα μέλη και την ηγεσία του ΚΚΕ για συγκρότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στηριγμένης στο εργατικό - λαϊκό κίνημα κι αποφασισμένης να εφαρμόσει άμεσα ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση.

Ο πρώτος συμβιβασμός

Με την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ο κ. Καμμένος έκανε το πρώτο βήμα προς την αποδοχή θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το καταστατικό του κόμματός του πρόβλεπε από το 2012 ότι το συγκεκριμένο υπουργείο (όπως και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης) θα πρέπει να διευθύνεται από τον εκάστοτε επικεφαλής των ενστόλων. Βέβαια εκείνο το καταστατικό ήταν αρκετά πρόχειρο, αφού μπέρδευε ακόμα και την ΑΟΖ με τα χωρικά ύδατα, περιλαμβάνοντας στις βασικές ιδεολογικές αρχές του κόμματος τη «διαφύλαξη του δικαιώματός μας στην ανακήρυξη ΑΟΖ στα 12 μίλια».

Ηθική διάσταση

Δεν αυταπατώμαι, ούτε ως αφελής προτρέχω… Αλλά η αισθητική διάσταση της παρουσίας κάθε προσώπου ή της συνολικής προσπάθειας είναι –και αυτή– ουσία και όχι τυπική παρατήρηση! Ετσι, λοιπόν, ο διασκελισμός αθλητή του Αλέξη Τσίπρα όταν ανεβαίνει τα σκαλιά στο Μαξίμου, ή όταν βρίσκεται ανάμεσα σε απλό κόσμο, έχει τη δική του σημειολογία… Υπάρχει λοιπόν εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα μια νέα ε-νερ-γει-α-κή πραγματικότητα: «χωρίς γραβάτα και χωρίς θρησκευτικό όρκο». Ε, λοιπόν, ο υπογράφων που, ναι, ζω την πίστη στον Θεό ως βιωματική εμπειρία και είμαι περήφανος γι' αυτό, θυμίζω στον εαυτό μου ότι τα δεινά του σήμερα τα γέννησε η ανεπάρκεια πολιτικών που παρίσταναν τους… καλούς χριστιανούς για ψηφοθηρικούς λόγους και την επόμενη στιγμή καπηλεύτηκαν τους, ούτως ή άλλως, ψεύτικους μεγαλοσταυρούς που έκαναν! Αρα, είναι δικαίωμα του νέου πρωθυπουργού η στάση ζωής του γιατί την ηθική διάσταση της θητείας του θα βεβαιώσουν τα έργα του και όχι η πλαστή έξωθεν καλή μαρτυρία, όπως συνέβαινε με τους προκατόχους του…

Σπ. Τσ.

Στην Αθήνα επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ανάληψη καθηκόντων αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η θέση που αδειάζει στην Ευρωβουλή θα καλυφθεί από τον πρώτα επιλαχόντα του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, που ετοιμάζει βαλίτσες για την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Σε περίπτωση νέας αντικατάστασης, ο επόμενος θα είναι ο Γιάννης Μηλιός. Κι αυτό διότι ο δεύτερος επιλαχών Νίκος Χουντής συμμετέχει από χθες στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Θέλει και άλλο

Ερωτήματα δημιουργούν οι διαρροές από συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν θα αρκεστεί στα γραφεία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά θα ζητήσει και ξεχωριστό γραφείο ως τέως πρωθυπουργός. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί σενάρια άμεσης απομάκρυνσής του από την αρχηγία της Ν.Δ., εκτός βέβαια αν οι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού απλώς αναζητούν αίθουσα για να… βολευτούν, σε ένα κτίριο με τεράστιο πρόβλημα έλλειψης χώρων. Επίσημο αίτημα δεν έχει υποβληθεί στις υπηρεσίες της Βουλής, ενώ εάν αυτό συμβεί θα πρέπει να εγκριθεί από τη νέα πρόεδρο, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πολύ ωραίο στιλ

Το υπουργείο Τουρισμού τελικά διαμορφώνεται σε πετυχημένη πασαρέλα όμορφων γυναικών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κάθε μία δεν έχει στο ενεργητικό της τουριστικές επιτυχίες. Από τον επίσης «καλοβαλμένο» και ατσαλάκωτο Αρη Σπηλιωτόπουλο, που έδωσε περισσότερη έμφαση στο τουρίστας, παρά στο τουρισμός, περάσαμε σε έναν ιδιότυπο σεξιστικό διαγωνισμό ωραίων γυναικών, άσχετα με τις υπόλοιπες ικανότητες, γνώσεις και πολιτικές απόψεις. Η Αντζελα Γκερέκου, η Ολγα Κεφαλογιάννη και τώρα η Ελενα Κουντουρά σχολιάζονται περισσότερο για την άψογη εμφάνιση και την ομορφιά τους και λιγότερο για τα υπόλοιπα στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Ευτυχώς που δεν υπάρχει υπουργείο Οικιακής Φροντίδας, γιατί ποιος ξέρει τι άλλο θα βλέπαμε οι γυναίκες!

Ηλιος παντού

Μία από τις ριζοσπαστικές τομές της ελπιδοφόρας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, είναι η δημιουργία θέσης αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Αναπληρωτής υπουργός, ένας καταξιωμένος διεθνώς στην έρευνα με τεράστια εμπειρία και ικανότητες, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης. Σοβαρό κράτος χωρίς αναβαθμισμένη έρευνα και τεχνολογία, που σημαίνει καινοτόμα παραγωγή, δεν υπάρχει. Ανάπτυξη με βάση τη γνώση, την έρευνα και τον πολιτισμό είναι το μέλλον της χώρας και των νέων.

Σε χρόνο ανύποπτο (πριν από πέντε μήνες) έγραφα για τον νέο υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, που έχει γεννηθεί στη Μάνη: «Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης, πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είναι γνωστός για τις γνώσεις και το κύρος του». Αυτά στη σελίδα 37 του βιβλίου μου «Εσωτερικός μετανάστης», που κυκλοφόρησε σε χρόνο επίσης ανύποπτο (11 Δεκεμβρίου 2014).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πολιτικά Παρασκήνια 28.01.2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας