Μήνυμα «πως η οριακή έστω επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 και η συνέχιση στην ανάπτυξη το 2017 δεν είναι ένα κενό γράμμα, αλλά μία πραγματικότητα» έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα, όπου βρίσκεται για την τελετή των εγκαινίων της Περιμετρικής Οδού Καλαμάτας στη γέφυρα του Νέδοντα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε «ότι είμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, βρισκόμαστε στο κατώφλι της ανάπτυξης και αυτό θα γίνει μέσω της αξιοποίησης των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον δήμαρχο της πόλης, Παναγιώτη Νίκα, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την έναρξη, εντός του 2017, διαλόγου με στόχο τον σχεδιασμό της ανασυγκρότησης κάθε περιφέρειας της χώρας ξεχωριστά.
Χαρακτήρισε την Καλαμάτα πόλη με ιστορία και δυνατότητες και λόγω του τουρισμού και λόγω των εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων, ενώ ανέφερε ότι οι Καλαματιανοί είναι αισιόδοξοι και πεισματάρηδες.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο αυτοκινητόδρομος Μορέας είναι ο πρώτος μεγάλος αυτοκινητόδρομος που παραδίδεται στο σύνολό του, τονίζοντας πως αυτό δεν είναι κάτι αυτονόητο, καθώς «όταν αναλάβαμε ήταν για δύο χρόνια σταματημένα τα έργα, θα χάναμε τα κονδύλια και θα πληρώναμε πρόστιμο».
«Καταφέραμε με τη διυπουργική επιτροπή που συστήσαμε να εντάξουμε τον Μορέα στα ΕΣΠΑ», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ευχαριστώντας για την επίτευξη αυτού του στόχου τους κ.κ. Σπίρτζη και Χαρίτση.
Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε εταίρους και ΔΝΤ
Μηνύματα προς τους εταίρους και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε χθες η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στα εργασιακά δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Βουλή προχώρησε σε μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως έμμεση απάντηση κυρίως στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και προς όσους επικρίνουν τη χώρα μας για λανθασμένους χειρισμούς στο προσφυγικό.
Πρέπει όσοι ιδίως ετούτες τις ημέρες μας κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς. Εμείς βέβαια μέρες που είναι και έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων θα τους ανταποδώσουμε λέγοντας τους χρονιά πολλά, καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά!
Κατά την υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία Υπερταμείου Συνεπενδύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Ταμείο ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μην υπονομεύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και τόνισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε μια «ιστορικών διαστάσεων προσαρμογή» και μετέτρεψε τα μνημόνια σε ανάπτυξη μέσα από τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ο ΟΟΣΑ μας κατατάσσει πρώτη χώρα σε μεταρρυθμίσεις για το 2015, ενώ η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης αναγνωρίστηκε από όλα τα κράτη του Εurogroup, αποτυπώνεται στους δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης και πλέον η Ελλάδα επιστρέφει σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% για το 2017 και 3,1% για το 2018».
Αισιοδοξία για βραχυπρόθεσμα και αξιολόγηση
Παρά τους τακτικισμούς του ΔΝΤ και του Βερολίνου, υπάρχει κυβερνητική αισιοδοξία για ως προς την άρση των εμποδίων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η εκτίμηση είναι πως δεν θα χρειαστεί συνεδρίαση κάποιου οργάνου για το ξεπάγωμα των μέτρων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, εάν όλες οι πλευρές επιδείξουν εποικοδομητική στάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μπορεί να υπάρξει λύση μέσα στον Ιανουάριο. Το βασικό θέμα που συζητείται είναι τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχει άλλος λόγος για καθυστέρηση, σύμφωνα με την Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό, και άρα η λύση μόνο πολιτική μπορεί να είναι. Κάποιες συντηρητικές κυβερνήσεις δεν νιώθουν και τόσο άνετα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο λαός κάθε χώρας αποφασίζει για την κυβέρνησή του και όχι οι εταίροι, διεμήνυσε η κυβερνητική πηγή.
Πηγή του Μαξίμου σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου άφησε αιχμές προς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αλλά και το ΔΝΤ, καθώς και προς τη Νέα Δημοκρατία.
Στο ερώτημα αν έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση για τα κοινωνικά μέτρα, η κυβερνητική πηγή απάντησε: το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται είναι αυτό που επιτρέπεται και απαγορεύεται από το Eurogroup. Ενώ στο ερώτημα αν δόθηκε ...πάτημα από την κυβέρνηση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναρωτήθηκε: Υπάρχουν δυνάμεις που χρειάζονται πάτημα;
Όταν ρωτήθηκε ότι στις Βρυξέλλες κάποιες πλευρές υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο απλώς αναζητούσε αφορμή για το πάγωμα των μέτρων, ο κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε: Στις Βρυξέλλες έχουν μάλλον δίκιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας