Τον προβληματισμό του για την πορεία και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όσο και για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα μετέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο.
Η επαφή των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας και στο επίκεντρο βρέθηκε το ελληνικό πρόγραμμα και η πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, αφού ανέλυσε στην καγκελάριο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, της επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα μας, η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε στην Άνγκελα Μέρκελ, τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, με αφορμή και την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα –δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες– δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ, το σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», είπε ο πρωθυπουργός στην καγκελάριο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Όσο για το ζήτημα που προέκυψε με τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξήγησε στην ομόλογό του ότι «η απόφαση για τη διανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος είναι απαραίτητη για τη στήριξη όλων όσοι έχουν υποφέρει επί οκτώ χρόνια, συνιστά δε, υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης». Κυβερνητικός αξιωματούχος είχε υποστηρίξει νωρίτερα, πως η πλευρά των δανειστών ήταν ενήμερη για την πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά όχι για το συγκεκριμένο μέτρο.
Επίσης, Τσίπρας και Μέρκελ συζήτησαν το γεγονός ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της Ε.Ε. οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
Τέλος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.
Μεταξύ τη συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούσαν πως η καγκελάριος δεν έχει λόγο να καθυστερεί την αξιολόγηση, θεωρώντας ταυτόχρονα πως θα «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
«Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο»
Πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, η καγκελάριος είχε κάνει αναφορά στις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι συζητήσεις μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης. «Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς», τόνισε η Μέρκελ για να προσθέσει με νόημα πως «οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο», δίνοντας το μήνυμά της προς την Αθήνα. Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup.
Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την Παρασκευή συμπεριλαμβάνονταν οι επαφές του με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, καθώς και τη γερμανική Αριστερά. Για τις 9.30 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπεία της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ενώ στις 11 ο πρωθυπουργός θα μιλούσε στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας