Το υπουργείο Εσωτερικών επισκέφτηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.
Τον Κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο υπό τον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός, πιστός στο δόγμα του κοινωνικού αυτοματισμού, υποσχέθηκε «μέτρα επιτήρησης» των δημοσίων υπαλλήλων με κάρτα εργασίας, αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους πολίτες. Το αφήγημα, εξάλλου, πως «για όλα φταίει το Δημόσιο» είναι κεντρική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας από την εποχή της χρεοκοπίας, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και να δημιουργήσουν «εσωτερικούς εχθρούς».
Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι το κράτος μας, το δημόσιο αλλάζει και αλλάζει προς το καλύτερο, και για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζονται δύο συστατικά στοιχεία το πρώτο είναι η πολιτική βούληση και το δεύτερο είναι η χρήση της τεχνολογίας, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καινούργια φάση υλοποίησης πολλών έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και που βελτιώνουν και την ίδια την απόδοση του δημοσίου αλλά και τον τρόπο που ο πολίτης και η επιχείρηση συναλλάσσεται με το ελληνικό δημόσιο» τόνισε.
Αναφερόμενος στις σημαντικές προτεραιότητες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για επιτάχυνση των προσλήψεων, σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά αλλά πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, να γίνονται οι προσλήψεις εντός του έτους.
Μιλώντας για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είπε: «Σήμερα για πρώτη φορά έχουμε ένα σύστημα αξιολόγησης που μπορεί να ξεχωρίσει τους άριστους δημοσίους υπαλλήλους να τους επιβραβεύει και ταυτόχρονα να μας δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για εκείνους που δεν έχουν τις επιδόσεις που προσδοκούμε να μπορούμε να παρέμβουμε και να βελτιώσουμε την απόδοσή τους».
Όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί μια σημαντική πρωτοβουλία που είναι η οριζόντια αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες καθώς 4 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών.
«Αυτό το ερωτηματολόγιο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για εμάς για να δούμε που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και για να εγκαθιδρύσουμε μία ουσιαστική κουλτούρα λογοδοσίας γιατί τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης» πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε επίσης σημαντική πρωτοβουλία την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για το δημόσιο λέγοντας ότι έχει η εφαρμοστεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα. Μιλώντας για τη βόρεια Ελλάδα στάθηκε στην αναμόρφωση των μεγάλων πυλών εισόδου της χώρας μας σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και σε άλλες πύλες εισόδου ώστε να μην αδικείται η χώρα μας από μία εικόνα που σίγουρα δεν μας ταιριάζει.
Αναφερόμενος στα θέματα του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης μίλησε για το εύρος των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται μέσα από την πλατφόρμα του gov.gr.
«Να δώσω έμφαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας σε ένα εμβληματικό έργο που θα μας επιτρέψει να δούμε σε επίπεδο κάθε πολίτη να έχουμε συγκεντρωμένη την εικόνα του φακέλου υγείας όλων των πολιτών» είπε ενώ για το κτηματολόγιο είπε ότι στόχος είναι «να έχουμε 100% κτηματογράφησης στο τέλος του 2025».
«Συντελείται μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος και το δημόσιο στην πατρίδας μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας