Ένα περιστατικό που προκαλεί ανησυχία σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Μαρτίου στην αίθουσα 9 του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέδειξε η τοπική ιστοσελίδα parallaximag.gr, ενώ το μουσείο βρισκόταν σε λειτουργία, κομμάτι γυψοσανίδας που βρίσκόταν στο ταβάνι στην είσοδο της αίθουσας λίγα μέτρα κάτω από την κανονική οροφή του κτιρίου, κατέρρευσε και άρχισαν να πέφτουν στο πάτωμα σοβάδες. Η αίθουσα έκλεισε και αρκετά από τα εκθέματα της μεταφέρθηκαν σε άλλες αίθουσες, υπό τον φόβο της πτώσης κι άλλου μέρους της ψευδοροφής λόγω ενδεχόμενης υγρασίας σε μη εμφανή σημεία.
Το περιστατικό θα μπορούσε να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας αν δεν παρατηρούνταν αλλοιώσεις σε αρκετά σημεία της οροφής του κτηρίου. Υπάρχουν πολλά σημεία με υγρασία, η οποία μάλιστα έκανε την εμφάνισή της την ίδια χρονική στιγμή και σε άλλες αίθουσες, αλλά και σημεία στα οποία έχει υποχωρήσει το τσιμέντο και έχουν εμφανιστεί τα εσωτερικά τα εσωτερικά σίδερα. Εμφανή είναι τα προβλήματα απορρόφησης υδάτων λόγω ελλιπούς κλίσης.
Ως κτήριο το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, έργο του αείμνηστου μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου, θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Μετά το θάνατο του δημιουργού του απέσπασε «εκτός διαγωνισμού», ειδική διάκριση από διεθνή επιτροπή στο διαγωνισμό «Βραβεία 2000» του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, ως «υποδειγματικό στο είδος του και άξιο παράδειγμα μεγάλου δημοσίου κτιρίου, στην κατηγορία Έργα του Δημοσίου», ενώ το 2001 κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης.
Το Μουσείο καλύπτει επιφάνεια 5371,27 τμ μέσα σε οικόπεδο 15.439 τμ.. Η συνολική επιφάνεια των χώρων του είναι 11.500 τμ. Από αυτά, 2.726,52 τμ. καταλαμβάνει η μόνιμη έκθεση (χωρίς τους διαδρόμους) και τα υπόλοιπα οι αποθήκες, τα εργαστήρια, τα γραφεία διοίκησης και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Το Μουσείο διαθέτει ανεξάρτητη πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων 4211,44 τμ, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αμφιθέατρο 62 θέσεων και καφέ-εστιατόριο, ενώ στο κτίριο Διοίκησης διαθέτει αμφιθέατρο 167 θέσεων. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο αίθριο με την περιμετρική στοά μετά την εξωτερική είσοδο που ανοίγεται στην τοιχοποιία, η οποία υψώνεται προς βορρά για να το απομονώσει από την ένταση της Λεωφόρου Στρατού.
Το Μουσείο, όπως και το σύνολο του ΥΠΠΟ, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Η παράλειψη της Πολιτείας να αναπληρώσει τις θέσεις των ανθρώπων που αποχωρούν λόγω συντάξεων ή μετατάξεων έχει δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση έλλειψης προσωπικού ακόμα και σε νευραλγικούς τομείς πέραν των μουσειακών ή εκθεσιακών αναγκών, όπως οι τεχνικές υπηρεσίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας