«Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες» προειδοποίησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς από την Κύπρο, εξαπολύοντας τροχιοδεικτικά βέλη κατά της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά σε συνάρτηση με το Κυπριακό, η συζήτηση για το οποίο αναθερμάνθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ.
«Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης», προειδοποίησε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός, αφήνοντας σαφείς αιχμές τόσο για πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την παρούσα συγκυρία στις διμερείς σχέσεις με την Αγκυρα, ενόψει και της επίσκεψης Φιντάν στην Αθήνα, όσο και για τις συζητήσεις που γίνονται, κυρίως στο παρασκήνιο, και κάποιοι αναφέρουν ως «Πρέσπες του Αιγαίου».
Το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: «Η διάλυση του κυπριακού κράτους θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου... Και θα αρχίσει τη συρρίκνωση της ίδιας της Ελλάδας». «Τέρμα στις ουτοπίες και στους εμπαιγμούς σε βάρος του ελληνισμού. Είναι θέμα συνείδησης. Αλλά είναι, πια, και θέμα επιβίωσης. Σώζοντας την Κύπρο μας, σώζουμε την Ελλάδα μας», συμπλήρωσε.
Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση κατά την οποία απένειμε το βραβείο της «Γυναίκας της Χρονιάς», ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι δίκαιη για να είναι βιώσιμη. «Αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί τη θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση». «Κι αν δεχθούμε να υπογραφεί κάτι τέτοιο, όλους θα μας κυνηγούν οι Ερινύες», είπε με νόημα.
«Ειρηνική συμφωνία»
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως στόχος «δεν μπορεί να είναι να νομιμοποιηθούν τα διχοτομικά τετελεσμένα της εισβολής, αλλά ο τερματισμός της κατοχής και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στο βόρειο τμήμα του νησιού». Στην αρχή, δε, της ομιλίας του, ανέφερε πως «η Ελλάδα, ως μητέρα πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη, έχει ευθύνες» για το Κυπριακό.
Την ίδια ώρα ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Σούδα. Η πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασε αισιοδοξία για «ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε πιο βαθιά πολιτικά ζητήματα» με την Τουρκία. Η κ. Μπακογιάννη είπε εξάλλου πως «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιτύχει μια ειρηνική συμφωνία σχετικά για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο απώτερος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, βασισμένη στην αμοιβαία καλή πίστη, παρόμοια με τις συμφωνίες που έχουμε επιτυχώς διαπραγματευθεί με άλλες γειτονικές χώρες, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο το 2020».
«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και γείτονες σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις, πιστεύω ότι οι χώρες μας έχουν ηθική και στρατηγική υποχρέωση να επιλύσουν αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να αφήσουν τις παλαιές διαφορές στο παρελθόν», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, άφησε αιχμές προς διάφορες κατευθύνσεις λέγοντας: «Υπάρχουν δύο δρόμοι για να κάνεις εξωτερική πολιτική: το να παριστάνεις τον “τζάμπα πατριώτη”, να λες “όχι” σε όλα, στην πραγματικότητα να μην κερδίζει τίποτα η χώρα σου, ίσα ίσα να είναι στην απομόνωση, κάτι το οποίο δεν ισχύει αυτή τη χρονική περίοδο και υπάρχει και ο δρόμος της υπευθυνότητας και του υγιούς πατριωτισμού, που ακολουθεί ο Κ. Μητσοτάκης».
«Συνομιλούμε χωρίς να είμαστε αφελείς, χωρίς να περιμένουμε μαγικές λύσεις ή ότι θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη ο κύριος Ερντογάν και συνομιλούμε χωρίς να υποχωρούμε», υπογράμμισε ο Π. Μαρινάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέδεσε μάλιστα τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάνοντας λόγο για «υπόδειγμα διαχείρισης, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» και «επιτυχία» στο μεταναστευτικό. Επ’ αυτού, πάντως, εισέπραξε τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που του υπενθύμισε ότι στην Πύλο σημειώθηκε «η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τραγωδία στη θάλασσα με θύματα μετανάστες», κατηγορώντας τον για «υπερφίαλες, αυθαίρετες, αλλά και επικίνδυνες δηλώσεις και μάλιστα μια μέρα που καταγράφονται νεκροί στην Κω και αγνοούμενοι στη Γαύδο».
Τα εσωκομματικά
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, μετά και τον τελευταίο γύρο παραπόνων βουλευτών με αποδέκτη τον Τάκη Θεοδωρικάκο για την ακρίβεια, από την κυβέρνηση με συντονισμένες δηλώσεις επιχειρούν να υποβαθμίσουν αυτό που όλοι συζητούν.
«Δεν υπάρχει θέμα εσωτερικής αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές, όπως και όλος ο κόσμος που μας ακούει –στο σύνολο της κοινωνίας– καταλαβαίνει ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα. Αν υπήρχε βουλευτής ή υπουργός ή τέλος πάντων οποιοσδήποτε κατέχων ένα αξίωμα, που δεν συμφωνούσε ότι η ακρίβεια, εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, απασχολεί κάθε πολίτη, τότε θα ήταν εκτός πραγματικότητας. Και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, κάθε άλλο παρά εκτός πραγματικότητας είναι», είπε χθες ο Π. Μαρινάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι είναι μια εύκολη άσκηση, κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι αυτοί οι οποίοι παραπονούνται, παραπονούνται αδίκως» πρόσθεσε και παραδέχτηκε πως ήταν «ζωηρή» η συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης.
Κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την τελευταία κοινή παρουσία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και είπε «Δεν νομίζω ότι συνδέονται μεταξύ τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Μαρία Συρεγγέλα είπε στον «Αθήνα 9,84» ότι αυτός είναι ο συνταγματικός τους ρόλος και πως ο σκοπός είναι να έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, να ακούνε τα προβλήματά τους και να τα μεταφέρουν στην κυβέρνηση. Τόνισε, δε, ότι «είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό και εγώ σκοπεύω μάλιστα να καταθέσω ερώτηση τις επόμενες ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει πως κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας