Με το επιχείρημα της μείωσης της γραφειοκρατίας για την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού στο ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον «εκσυγχρονισμό» του ΑΣΕΠ (βλέπε απαξίωσή του), ώστε να προχωρούν γρήγορα οι προσλήψεις. Για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού είχε προϊδεάσει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Άδωνις Γεωργιάδης, που επέκρινε τη λειτουργία του λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «η διαφάνεια είναι το ένα θέμα, η λειτουργία του κράτους όμως είναι το άλλο».
Επιμένοντας ουσιαστικά στη θέση ότι το ΑΣΕΠ «δεν λειτουργεί», που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του και των εργαζομένων σε αυτό, στη τακτική κυριακάτικη επικοινωνία του με τους πολίτες, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το ΑΣΕΠ «πρέπει να συγχρονιστεί με την ψηφιοποίηση του υπόλοιπου κράτους ώστε να υλοποιεί ταχύτερα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της αξιοκρατικής στελέχωσης του Δημοσίου».
Και πρόσθεσε ότι «προχωράμε σε ψηφιοποίηση των διαδικασιών για πιο γρήγορο έλεγχο των αιτήσεων, έτσι ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα και οι προσλήψεις. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: θα μπορούν να αντλούνται δεδομένα πια από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet, και έτσι θα επικαιροποιούνται αυτομάτως τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων, μειώνοντας τελικά τον χρόνο αξιολόγησης των αιτήσεων».
Βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι η «λιγότερη γραφειοκρατία», υποστηρίζοντας ότι αυτό σημαίνει «και ενίσχυση του κύρους του ίδιου του ΑΣΕΠ. Στόχος μας εντός της τρέχουσας θητείας είναι οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού να ολοκληρώνονται μέσα στο έτος, και όχι όπως γίνεται τώρα, που παίρνει δύο ή και περισσότερα χρόνια. Το αυτονόητο δηλαδή!»
Δηλαδή επιβεβαίωσε ότι επίκεινται αλλαγές στο ΑΣΕΠ, που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα περιλαμβάνουν αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου στα δικαιολογητικά που υποβάλλονται, δώδεκα μήνες μέγιστο χρόνο για να πιάνει δουλειά ο επιτυχών στον διαγωνισμό και «κόφτη» στον αριθμό των θέσεων που θα μπορούν να επιλέγουν οι επιτυχόντες. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Τα Νέα» εξετάζεται επίσης η δημιουργία και επικουρικού οργανισμού που θα λειτουργεί υποβοηθητικά στη διαχείριση του όγκου προσλήψεων. Κάτι σαν «μίνι ΑΣΕΠ» μέσα στο ΑΣΕΠ.
Ο Άδ. Γεωργιάδης και οι προσλήψεις στο ΕΣΥ
Η κυβέρνηση, για να μπορέσει να περάσει όσο πιο ανώδυνα αυτή την αλλαγή, έχει μπροστάρη της τον υπουργό Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη, που στις 17 Ιουνίου, και για πολλοστή φορά, υποστήριξε ότι το πρόβλημα για τις καθυστερήσεις προσλήψεων στο ΕΣΥ, που έχει αιμορραγήσει από προσωπικό τα τελευταία χρόνια, ευθύνεται τον ΑΣΕΠ και η... υπερβολική διαφάνεια.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, και αφού «ξεκαθάρισε ότι το ΑΣΕΠ ως Οργανισμό και τον κύριο Παπαϊωάννου ως πρόσωπο τους σέβομαι πάρα πολύ», και «δεν θέλει να επιρρίψει καμία ευθύνη per se στο ΑΣΕΠ», πρόσθεσε:
«Είναι ευθύνη της Κυβερνήσεως να βρει μια λύση πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Να φέρω ένα παράδειγμα. Έχουμε διαδικασία εξελίξεως προσλήψεως 2.500 νοσηλευτών 3 χρόνια. Αυτό δεν γίνεται να μην το λύσουμε γιατί έχω προκηρύξει φέτος άλλους 2.500 νοσηλευτές. Είναι μία διαδικασία διαφανής που πρέπει να υπάρχει, όμως πρέπει να είναι και γρήγορη».
Σύμφωνα με τον Άδ. Γεωργιάδη, «το ότι δεν είναι γρήγορη δημιουργεί πρακτικά προβλήματα. Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει η Κυβέρνηση να τα ρυθμίσει διότι η διαφάνεια είναι το ένα θέμα, η λειτουργία του κράτους όμως είναι το άλλο. Δεν μπορεί το κράτος να σταματήσει να λειτουργεί. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, δεν μπορεί να κρατάνε τόσο πολύ. Δεν μπορεί ένας νοσηλευτής να κάνει να διοριστεί τρία ή τέσσερα χρόνια, τέρμα».
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το ΑΣΕΠ ως εμπόδιο στο «μεταρρυθμιστικό» έργο του Μαξίμου
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει πίσω από τις δηλώσεις περί επιτάχυνσης των διαδικασιών πελατειασμό και κομματοκρατία.
Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «την ώρα που διανύει τον πέμπτο χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας και έχει ήδη προκαλέσει με τρεις διαδοχικές νομοθετήσεις την απαξίωση του ΑΣΕΠ, εξαγγέλλει τώρα, ακόμη μία φορά, τη δήθεν αναβάθμισή του με “αυτονόητες” μάλιστα αλλαγές».
Και προσθέτει:
«Πριν πράξει οτιδήποτε, οφείλει πρώτα να εξηγήσει για ποιον λόγο θέσπισε τη διάταξη περί μυστικότητας των θεμάτων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, δημιουργώντας έτσι αμφισβήτηση της διαφάνειας της διαδικασίας, αλλά και γενικά της αξιοκρατίας».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης υπηρετεί πιστά το πελατειακό μοντέλο και προωθεί την κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, με την τοποθέτηση χιλιάδων μετακλητών golden boys, σε θέσεις διευθυντικών στελεχών, καταπατώντας τον υπαλληλικό κώδικα και το Σύνταγμα. Το ΑΣΕΠ είναι εμπόδιο στο “μεταρρυθμιστικό” έργο του επιτελικού κράτους του Μαξίμου».
Καλεί τον πρωθυπουργός «άμεσα να απολογηθεί για τα λάθη που έγιναν ως προς την κατάρτιση των πινάκων των εκπαιδευτικών της προκήρυξης 1ΓΕ/2023 και να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωσή τους».
Τέλος, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στηρίζει ολόπλευρα το ΑΣΕΠ και δεσμεύεται να το ενισχύσει με προσωπικό και πόρους για την εξάλειψη του κομματισμού και για να υπηρετήσει με ανεξαρτησία και αυτοτέλεια τη διαφάνεια και αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας