Εντείνονται οι σοβαρές αναταράξεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Ν.Δ. η εκλογική ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές, τις εντυπώσεις για την οποία σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να αμβλύνει ο -για άλλη μία φορά πολύ περιορισμένος- ανασχηματισμός ούτε και η ανακύκλωση προσώπων σε θέσεις υπουργών.
Μία μέρα μετά το άρθρο του στην εφημερίδα «Εστία», όπου μεταξύ άλλων είχε καταγγείλει ότι «η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης», ο Νικήτας Κακλαμάνης επανήλθε χθες στη σφοδρή κριτική που ασκεί προς τον πρωθυπουργό και το μέγαρο Μαξίμου. Και σημειώνεται ότι ο βουλευτής Α’ Αθηνών και ιστορικό στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης, ασκώντας σταθερά αυτή την κριτική, εκφράζει πολλά «γαλάζια» στελέχη που δυσφορούν με την αξιοποίηση μεγάλου αριθμού στελεχών που προέρχονται κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και που αισθάνονται ότι η μητσοτακική τάση αγνοεί το κομμάτι της παραδοσιακής Ν.Δ. εντός του κόμματος.
Μιλώντας χθες στο OPEN, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κατέστησε σαφές ότι εμμένει στις θέσεις που διατύπωσε στο άρθρο του, υπενθυμίζοντας πως τις θέσεις αυτές διατυπώνει εδώ και χρόνια και προσθέτοντας: «Και μάλιστα είχα πει, βάζοντας τις λέξεις εντός εισαγωγικών γιατί δεν ήθελα να εκληφθεί ως προσβολή, «τα ορφανά του Σημίτη», δεν το θυμάστε; Και είχα αιτιολογήσει ότι οι περισσότεροι από αυτούς που έφυγαν και ήρθαν σε μας και τους έχουμε κάνει υπουργούς, ήταν υπουργοί εκείνων των κυβερνήσεων που το ΠΑΣΟΚ το πήραν 45% και το πήγαν 5%».
Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ακόμα πως «είναι άλλο να είναι αμετακίνητο το κέντρο βάρους της ιδεολογίας σου και να κάνεις πολιτικά ανοίγματα σε πολιτικές για να πάρεις και ανθρώπους που δεν ανήκουν παραδοσιακά στον χώρο σου -και αυτό το ‘χουν κάνει οι προηγούμενοι αρχηγοί, δεν είναι η πρώτη φορά, ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο πρώτος που το ξεκίνησε- και άλλο να νομίζουμε ότι κάνουμε ανοίγματα παίρνοντας ανθρώπους μόνο».
Αλλά ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, για τον οποίο δήλωσε πως «εγώ περίμενα ότι θα ήταν τολμηρότερος και πιο βαθύς», επισημαίνοντας ότι «το μήνυμα το οποίο μας έστειλαν οι πολίτες ήταν πάρα πολύ ηχηρό. Η Ν.Δ. σε απόλυτους αριθμούς, όχι σε ποσοστά, συγκέντρωσε τον μικρότερο αριθμό ψήφων των τελευταίων ετών. Για αυτό λοιπόν το μήνυμα, νομίζω ότι ο ανασχηματισμός που έγινε και που είναι στα δικαιώματα του εκάστοτε πρωθυπουργού δεν ήταν αντίστοιχος της δύναμης αυτού του μηνύματος. Διότι στην ουσία έγινε ένας ανασχηματισμός που ήταν 11 άτομα, τέσσερις υπουργοί, 7 υφυπουργοί σε μια κυβέρνηση 64 ατόμων, δηλαδή το 20% των μελών της κυβέρνησης».
Την ίδια ώρα το μέγαρο Μαξίμου υπεραμύνεται των πρωθυπουργικών επιλογών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει χθες ότι «η διεύρυνση των τελευταίων ετών, η οποία έγινε επί τη βάσει του σεβασμού των αρχών και των θέσεων της Ν.Δ., έφτασε την παράταξη σε νίκες που είχε να τις δει σχεδόν μια 20ετία». Ωστόσο οι έντονες εσωκομματικές δονήσεις είναι απολύτως υπαρκτές. Μόλις προχθές υπήρξαν ευθείες βολές προς το Μαξίμου από τη σαμαρική πλευρά, μέσω του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος έκανε λόγο («Καθημερινή») για «αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Ν.Δ.». Μένει να δούμε το κλίμα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. την επόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας