Με ξαφνική τροπολογία-πρόκληση του υπουργείου Οικονομικών στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τραπεζικά ζητήματα (servicers, «Ηρακλής», «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.) καταργείται ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και παρέχεται «ασυλία» στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν χρηματοοικονομικού χαρακτήρα συναλλαγές του Ταμείου.
Οπως και σε ανάλογες περιπτώσεις «ασυλίας» που παρασχέθηκε παλαιότερα σε διοικήσεις τραπεζών και δημόσιων οργανισμών, η… φάβα έχει «λάκκο»: παρέχεται πάντα για να διευκολυνθούν είτε πράξεις ιδιωτικοποίησης είτε πράξεις δημόσιας χρηματοδότησης στον τραπεζικό τομέα. Σίγουρα, πάντως, δεν γίνονται απρόκλητα και από τύχη! Στην προκειμένη περίπτωση, το «φωτογραφικό» στοιχείο αφορά προφανώς τα μεγάλα μετοχικά «πακέτα» δημόσιων (ή πρώην δημόσιων) επιχειρήσεων που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για:
● ΕΛΠΕ.: ποσοστό 35,5%
● ΕΥΔΑΠ: ποσοστό 11,33% (επίσης, ποσοστό 50% συν 1 μετοχή κατέχει απευθείας η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου)
● ΕΥΑΘ: ποσοστό 24,02% (επίσης ποσοστό 50% συν 1 μετοχή κατέχει η ΕΕΣΥΠ του Δημοσίου).
Ετσι, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, θωρακισμένη με την παρασχεθείσα «ασυλία», μπορεί τώρα να πουλήσει τμήμα αυτών των μετοχικών ποσοστών με «λυμένα χέρια» και ανεξέλεγκτα…
Η «ασυλία» που παρέχεται είναι κρίσιμης σημασίας διότι το μετοχικό ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου είναι «μια ανάσα» πριν από την απώλεια του στάτους της καταστατικής μειοψηφίας (33,34%) στα ΕΛΠΕ, το οποίο του παρέχει δικαιώματα παρέμβασης και βέτο σε σημαντικά ζητήματα πολιτικής των εταιρειών.
Ζητήματα όμως τίθενται και για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Από τη μία, η κυβέρνηση επανέφερε στο ελληνικό Δημόσιο (την ΕΕΣΥΠ) το ποσοστό του 50%+μία μετοχή, από την άλλη όμως το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σημαντικά ποσοστά (11,3% και 24,02% αντίστοιχα)…
Φλωρίδης Vs Χατζηδάκης;
Στην πρόσφατη παρουσίαση των αναλυτικών ρυθμίσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου που είχε καταργηθεί πριν από τρία χρόνια. Στο μεταξύ βέβαια, την τριετία αυτή το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών αποδείχθηκε αρκετά χρήσιμο για «διευθετήσεις» στο τραπεζικό σύστημα επί ζημία του Δημοσίου…
Τώρα πλέον, το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ δεν είναι απαραίτητο. Είναι όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, απαραίτητο το «ακαταδίωκτο» των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Διότι απλούστατα οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν ακόμη δρόμο και μερικές εξ αυτών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες για τα συμφέροντα του Δημοσίου…
Ετσι, ενώ φαινομενικά ο Φλωρίδης ράβει και ο Χατζηδάκης ξηλώνει, στην πραγματικότητα νομοθετούν για διαφορετικές ανάγκες σε διαφορετικές φάσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας