Περίσσευμα υποκρισίας από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ, καθώς η πρώτη του κουβέντα ήταν για την επενδυτική βαθμίδα (την οποία η χώρα ακόμη δεν έχει πάρει) και μετά για τις καταστροφές από τη θεομηνία στη Θεσσαλία.
Ως «τυράκι», φύλαγε μια «έκπληξη» για τους εργαζόμενους, το ξεπάγωμα των τριετιών με τη νέα χρονιά, από 1η Ιανουαρίου 2024.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ακόμα μία επικοινωνιακού τύπου εμφάνιση, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα «καλά νέα από τον τουρισμό» και τη «βελτιωμένη οικονομική θέση» της Ελλάδας, πολύ πριν αναφερθεί σε αυτό που χαρακτήρισε «πρωτοφανή δοκιμασία του τόπου». Αποφεύγοντας να αποδώσει οποιαδήποτε σαφή ευθύνη στην κυβέρνησή του, μίλησε για «παθογένειες πολλών δεκαετιών», ενώ επέμεινε στην κλιματική κρίση ως αιτία για την καταστροφή.
Όπως είπε, η χώρα βρέθηκε με τη «μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας» υποσχόμενος «ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο».
Οι τόνοι νερού και ο Αγοραστός
Μην μπορώντας να αγνοήσει την οργή των πολιτών, αλλά αποφεύγοντας να παραδεχθεί ότι η πολιτεία είχε ενημερωθεί, αλλά η κυβέρνηση κώφευε, είπε ότι κατανοεί την απόγνωση των πολιτών για τις καταστροφές της περιουσίας τους, δεσμεύτηκε για δύο πράγματα:
- Το πρώτο, πώς ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, αλλά «καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
- Το δεύτερο ότι «θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη με την κλιματική κρίση να μην είναι χαμένη», ισχυριζόμενος ότι η κλιματική κρίση «ξεπερνά συχνά τις δυνατότητες των κρατικών δομών και της ανθρώπινης επιστημονικής πρόβλεψης».
Μάλιστα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πληγέντων πολιτών, είπε ότι «είναι δύσκολο να τους εξηγήσεις ότι στη Θεσσαλία έπεσαν 8 τόνοι νερού».
Σε μια προσπάθεια να δείξει κάποια μορφή αυτοκριτικής από την κυβέρνηση, είπε ότι η καταστροφή έφερε στο φως δύο όψεις του κράτους. Δηλαδή τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη μετάθεση ευθυνών, αλλά και τον συντονισμό, την οργάνωση και τον ηρωισμό στο πεδίο. Και για να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του, είπε ότι το κράτος, μετά την καταστροφή εξασφάλισε άμεσα περίθαλψη στους πληγέντες, πρόσβαση στη δημόσια υγεία και φυσικά εξασφάλισε τις πρώτες αποζημιώσεις που εκταμιεύθηκαν προς τους πολίτες.
Όσο για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό -που έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα με το πέρασμα του Daniel και τη διαπίστωση ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός»-, ο πρωθυπουργός πρόσφερε χλιαρή στήριξη, λέγοντας ότι έκανε έργα, ωστόσο πρόσθεσε αόριστα πως εάν υπάρχουν αστοχίες θα το κρίνει η δικαιοσύνη.
Εξάλλου, στη σκιά της τεράστιας καταστροφής στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός προέβη σε ακόμα μια εξαγγελία, μιλώντας για τη δημιουργία οργανισμού διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας, υπαγόμενο στα υπουργεία υποδομών και Περιβάλλοντος. «Έχω ήδη ζητήσει τεχνική βοήθεια από το εξωτερικό ώστε να μας συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια», είπε και πρόσθεσε με στόμφο: «Κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει».
Υποχρεωτική ασφάλιση και αύξηση φόρου διαμονής
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο χαράτσι, με τον «λογαριασμό» για τις φυσικές καταστροφές να τον πληρώνουν οι επιχειρήσεις σε πρώτη φάση – και στο βάθος να φαίνεται πως ακολουθούν και οι πολίτες. Αφού είπε πως η κακοκαιρία Daniel δεν είναι άλλοθι, αλλά προειδοποίηση για ανάλογα καιρικά φαινόμενα στο μέλλον, έστρεψε το δάχτυλο στους πολίτες λέγοντας πως η κοινωνία «οφείλει να λάβει μέτρα για την προστασία της» στο άμεσο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, εξήγγειλε ότι η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική. Ενώ θα προχωρήσει γρήγορα και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές. Ωστόσο δεν σταμάτησε εδώ και έδειξε τις προθέσεις του για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων, λέγοντας πως «είναι καιρός να ξεκινήσει και την Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές. Ένας τόπος που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, αλλά και σεισμούς η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος και είναι ταυτόχρονα μία μορφή συλλογικής προστασίας που έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι».
Παράλληλα ανακοίνωσε την αύξηση φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία: «Έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατομμυρίων από το 2024 το αποθεματικό αυτό θα φτάσει στα 600 εκατομμύρια. Και αυτά τα πρόσθετα 300 εκατομμύρια θα προέλθουν από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από ένα έως 6 ευρώ ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την οικονομία
Ιδιώτες - χορηγοί και ακροδεξιά ρητορική
Στο παιχνίδι της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας -σε αυτή την «εθνική» προσπάθεια, όπως είπε- ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να βάλει στο παιχνίδι τους ιδιώτες, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες θα γίνουν ανάδοχοι έργων υποδομής.
Αφού εξήγγειλε ότι ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει και για τους πολίτες στον Έβρο, ο πρωθυπουργός επένδυσε ξανά στα ακροδεξιά αντανακλαστικά, μιλώντας για επέκταση του φράκτη, ο οποίος «συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί» μαζί με μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις για τη φύλαξη των συνόρων μας.
Για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, ανέφερε επίσης ότι μονόδρομος η συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεν παρέλειψε να θυμίσει το 41% που έλαβε η Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές, θέλοντας να πείσει ότι η νίκη αυτή δεν αποτελεί εντολή εφησυχασμού, αλλά εντολή για σεμνότητα και συνέπεια.
Η γραμμή λιτότητας και η μαγική εικόνα για την επενδυτική βαθμίδα
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε καθόλου έτοιμος να στηρίξει ουσιαστικά την κοινωνία και τους πολίτες που δοκιμάζονται από τις καταστροφές, την ακρίβεια κτλ. Με επιχείρημα ότι «δεν θα επιτρέψει μια νέα χρεοκοπία», κατέστησε σαφές ότι η λιτότητα είναι μπροστά μας: «Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε. «Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω», ανέφερε σημειώνοντας ότι ήδη το 50% του προγράμματος της κυβέρνησης στην οικονομία έχει υλοποιηθεί.
Και απαντώντας στην κριτική για την ακρίβεια, είπε ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει νέα μέτρα για να συγκρατηθούν οι τιμές. Ο πόλεμος της ακρίβειας θα είναι διαρκής τους επόμενους μήνες». Επίσης, μίλησε για αδιαπραγμάτευτο στόχο να έχει η χώρα 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου.
Και παρά το γεγονός ότι ακόμη η χώρα δεν έχει πάρει την επενδυτική βαθμίδα, μίλησε για επιτυχία της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας, στη δημιουργία πλούτου».
Έφτασε στο σημείο να καταγγείλει όσους ασκούν κριτική για μικρόνοια, λέγοντας ότι «όσοι ασκούν κριτική ας αφιερώσουν λίγο από τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα. Να το δουν οι διάφοροι αυτόκλητοι πυροσβέστες του καναπέ, οι μεταρρυθμιστές της φακής».
Αποδεσμεύονται αστυνομικοί από τη φύλαξη προσώπων
Με την εγκληματικότητα να χτυπά «κόκκινο» και τον πολίτη να μη νιώθει ασφαλής, ο πρωθυπουργός, με μεγάλη καθυστέρηση, ανακοίνωσε πως αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Θέλοντας να δείξει πως αποτελεί ο ίδιος παράδειγμα για όσα λέει, ανέφερε ότι η ασφάλεια του πρωθυπουργού μειώνεται στο μισό, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους. Όσο για τους επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες, αυτοί θα πρέπει να χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους.
Επίσης ανέφερε ότι:
- Με παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, παραβάτες «μικρών» αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση.
- Εφαρμογή των ποινών. Καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5.
- Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
Τέλος, προέβη σε μια σειρά «ξαναζεσταμένων» εξαγγελιών για τη δημόσια υγεία, την πόλη της Θεσσαλονίκης κ.ά., χωρίς να διστάσει να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο μετρό (που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί) και στο αμφιλεγόμενο flyover (η τύχη του οποίου βρίσκεται πλέον στο ΣτΕ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας