Μια μαγική εικόνα για την κατάσταση στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η προκαταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους θα δοθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι το ύψος των άμεσων αποζημιώσεων στη Θεσσαλία θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ.
«Χρειάζεται χρόνος»
Εννέα μέρες μετά την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, χωριά παραμένουν αποκλεισμένα και χιλιάδες ζώα επιπλέουν άταφα στα νερά. Ωστόσο, ο Λευτέρης Αυγενάκης, από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ, υποστήριξε ότι η κατάσταση «είναι διαχειρίσιμη», μιλώντας για «θεματάκια με το νερό» και πως «χρειάζεται χρόνος» για την πλήρη αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης και επικοινωνίας με τα χωριά.
«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι σιγά σιγά αποκαθίσταται η επαφή, η πρόσβαση σε όλα τα χωριά. Έχουμε μια καλύτερη επικοινωνία πλέον μεταξύ οικισμών, έχουμε ζητήματα και με την διανομή των ζωοτροφών, αλλά εξελίσσεται με τη βοήθεια του στρατού και τους ευχαριστούμε. Έχουμε κάποια θεματάκια με το νερό. Πλέον η εικόνα είναι διαχειρίσιμη. Έχουμε επαφή, εικόνα, έχουμε επικοινωνία με όλους τους οικισμούς, με όλους τους νομούς. Υπάρχει ένας εξαιρετικός συντονισμός μεταξύ όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στις περιοχές αλλά και του συντονιστικού. Όλα είναι σε ένα καλύτερο δρόμο, σίγουρα όμως θα πάρει χρόνο», είπε.
Και προσπάθησε, όπως κάνει από την αρχή η κυβέρνηση, να πείσει ότι η κακοκαιρία έπιασε την κυβέρνηση εξ απίνης. «Κακά τα ψέματα, ήταν βαρύ το χτύπημα και πολλοί δεν το περίμεναν. Ο αιφνιδιασμός είναι ο χειρότερος εχθρός μας», ισχυρίστηκε.
Την ώρα που όλοι ανησυχούν για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω των νεκρών ζώων, άφησε αιχμές για την τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι αρμόδια για να τα συλλέξει είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους δήμους.
«Η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά έντονη και κάποιοι δεν έχουν βρει ακόμα τον βηματισμό τους. Αλλά εδώ είμαστε με τη βοήθεια όλων να τα καταφέρουμε και με τους μικρότερους δημάρχους, οι οποίοι έχουν τέτοια ζητήματα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι από χθες το απόγευμα λειτουργεί και η ΒΙΠΕ Λάρισας, οπότε και εκεί προχωράει η καύση. Είναι μια μεγάλη μονάδα. Μπορεί να εξυπηρετήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό όλη αυτή την προσπάθεια της καύσης των νεκρών ζώων, οπότε είμαστε σαφώς περισσότερο ήρεμοι, αλλά δεν θα σταματήσουμε φυσικά την προσπάθειά μας», είπε.
Δηλώσεις αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, απέδωσε τις καθυστερήσεις στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει αιτήσεις στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, την ώρα που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί η πληγείσα περιοχή.
«Μέχρι και χθες το απόγευμα οι δηλώσεις σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο είχαν φτάσει περίπου τις 1400 και στο φυτικό κεφάλαιο περίπου τις 300. Δηλαδή πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν όλα αυτά για να μιλήσουμε για ένα χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. Αφετέρου προχωρά η διαδικασία της οριοθέτησης της περιοχής που έχει υποστεί όλη αυτή τη ζημιά, οπότε εκ των πραγμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό», είπε.
Ωστόσο, εξήγησε ότι οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής θα έχουν στο υπουργείο «Τρίτη με Τετάρτη».
Αναφερόμενος στο ζωικό κεφάλαιο, ανέφερε ότι «είναι πολύ μικρότερο σε αριθμό σε σύγκριση με το φυτικό, η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, με μια επιφύλαξη, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε προκαταβολές στους πληγέντες που έχουν ζωικό κεφάλαιο. Για το φυτικό κεφάλαιο ο όγκος είναι πολύ μεγαλύτερος αλλά πάνε πάρα πολύ αργά οι αιτήσεις. Παρακαλούμε λοιπόν τους παραγωγούς αγρότες μας να προβούν σε αυτή τη διαδικασία που είναι απολύτως απαραίτητη».
Ασαφές είναι τι θα γίνει με τις ζημιές σε εξοπλισμό, και πότε θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι, διότι σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «εμείς αποζημιώνουμε την παραγωγή, αλλά όσοι αγρότες έχουν χάσει το τρακτέρ, τον εξοπλισμό τους, τα σύνεργά τους, να κάνουν τις δηλώσεις. Η αποζημίωση γι' αυτά θα προέλθει από την κρατική αρωγή, αλλά δεν θέλουμε να τους μπλέξουμε σε διαφορετικά σημεία. Μία αίτηση, μία δήλωση, αρκεί. Έχουμε κάνει ενοποίηση της πλατφόρμας, οπότε δεν υπάρχει σύγχυση, ούτε πρόβλημα».
Τηλεφωνικό κέντρο ΕΛΓΑ
Σύμφωνα με τον Λευτέρη Αυγενάκη, έχει στηθεί τηλεφωνικό κέντρο, κέντρο εξυπηρέτησης των αγροτών και κτηνοτρόφων στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι δικαιούχοι είναι τα 2410.231938, 2410231929.
«Σε αυτά τα νούμερα μπορούν να απευθύνονται και να ρωτούν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς, ό, τι προβλήματα, ότι απορίες έχουν», είπε.
Περίπου ένα δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις
Από τη δική του πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος είπε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτοψίας.
«Στις πληγείσες περιοχές έχουν γίνει γύρω στις 5.000 αυτοψίες, όμως χρειάζονται ακόμα περισσότερες προκειμένου να εξακριβώσουμε την πλήρη έκταση της καταστροφής, δήλωσε στην ΕΡΤ.
Επανέλαβε ότι θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός περίπου 600 εκατ. ευρώ, όπου τα 450 εκατομμύρια θα πάνε στην πρώτη αρωγή, ενώ τα υπόλοιπα 150 εκατ. σε αποζημιώσεις για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.
Ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει άλλα 400 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, τα οποία κυρίως θα πάνε στην κάλυψη βασικών αναγκών.
80% αποζημίωση
Σύμφωνα με τον Όμηρο Τσάπαλο, οι δικαιούχοι θα πάρουν το 80% της εκτιμητέας ζημιάς για τα σπίτια τους και το υπόλοιπο 20% μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Όσον αφορά τις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές το κράτος θα καλύψει το 70% και το υπόλοιπο 30% επίσης μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας