Στη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός και συμμετείχε σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η κοστολόγηση των έξι μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική πλευρά, η εν εξελίξει συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Κύπρο και η «γραμμή» που θα ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας.
Συζητήθηκαν όλα τα θέματα» ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης κατά την αποχώρησή του από το μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σχεδόν τετράωρη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου, υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία και των αρμοδίων για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Πράγματι στο τραπέζι των επεξεργασιών των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών βρέθηκε το σύνολο των ανοιχτών θεμάτων που αφορούν την οικονομία: η κοστολόγηση των έξι μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική πλευρά τη Δευτέρα, η εν εξελίξει συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Κύπρο, η «γραμμή» που θα ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας και η «τροφοδότηση» με πληροφορίες από τη συνεδρίαση του Euroworking Group.
Στη συνεδρίαση, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου, συμμετείχε σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο διά του Γιάνη Βαρουφάκη, της Νάντιας Βαλαβάνη και του Δημήτρη Μάρδα από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τις τεχνικές λεπτομέρειες της οικονομικής πολιτικής.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με πηγές του Μαξίμου να επισημαίνουν ότι «πρόκειται για μια απολύτως λογική παρουσία, καθώς τόσο ο συγκεκριμένος όσο και ο εκάστοτε ΥΠΕΞ γνωρίζουν καλά αρκετές πτυχές τής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης».
Αναφορικά με τις έξι μεταρρυθμίσεις η κύρια ευθύνη για την κοστολόγησή τους πέφτει αντικειμενικά στους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα. Η πρώτη από κοινού με τους υπηρεσιακούς παράγοντες καλείται να παράξει μελέτες αναφορικά με το κόστος και τα άμεσα οφέλη από τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το νέο «σαφάρι» για την είσπραξη φόρων.
Η ίδια επιμένει ότι ο αριθμός των δόσεων για τη ρύθμιση θα είναι 100, ωστόσο απομένουν να οριστικοποιηθούν οι υπόλοιπες λεπτομέρειες που μπορεί να αποβούν καθοριστικές για την επιτυχία του μέτρου και την απρόσκοπτη αποδοχή από τους εταίρους. Ο δε δεύτερος καλείται να συγκεκριμενοποιήσει τις όποιες δαπάνες προκύψουν από τη στελέχωση των νέων σωμάτων και υπηρεσιών στον φορολογικό μηχανισμό.
Στελέχη της κυβέρνησης, που γνωρίζουν την πορεία των διαβουλεύσεων, ξεκαθάριζαν ότι η τελική κοστολογημένη λίστα θα κατατεθεί τη Δευτέρα και όχι νωρίτερα. Ωστόσο σημείωναν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνομιλίες με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και δανειοδοτικών θεσμών κυρίως, ώστε να ανιχνευτούν προθέσεις και να βολιδοσκοπηθεί η στάση τους έναντι των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Τα πρώτα σημάδια πάντως, λένε οι ίδιες πηγές, προδιαθέτουν το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο σε συγκρατημένη αισιοδοξία.
Στο πεδίο των αποφάσεων της ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ηχηρό μήνυμα στον Γιάννη Στουρνάρα δεδομένων των «ασφυκτικών» πλαισίων που διαμορφώνονται για τη γενικότερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό χώρο. Επί της ουσίας επρόκειτο για μια τυπική αλλά αυστηρή παραίνεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να ακολουθήσει με τον δέοντα τρόπο τις κυβερνητικές προτεραιότητες, αλλά και να παράσχει τη δέουσα ενημέρωση στο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά χτες το μεσημέρι και με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου. Ο Μάρτιν Σουλτς, επιθυμώντας να αναλάβει ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θέλησε να λάβει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις ελληνικές θέσεις.
Euroworking Group
Νωρίτερα το απόγευμα είχε συνεδριάσει εν τάχει και το Euroworking Group με τηλεδιάσκεψη των συμμετεχόντων. Η συνεδρίαση δεν κράτησε παραπάνω από μια ώρα, ενώ είχε, σύμφωνα με πηγές τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Αθήνα, καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα.
Το κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η Πορτογαλία, ενώ η ελληνική υπόθεση θίχτηκε ελάχιστα και μόνο τυπικά. Ανταλλάχθηκαν κάποιες απόψεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρει η ελληνική πλευρά τη Δευτέρα στο Γιούρογκρουπ, ενώ όλες οι πλευρές απορρίπτουν τις φήμες περί «κίτρινης κάρτας» του οργάνου στις ελληνικές θέσεις.
Τη συγκεκριμένη κοστολόγηση των έξι μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να καταθέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους ίδιους τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, ενώ κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να συνεδριάσει εκ νέου το Euroworking Group, ως είθισται, τη Δευτέρα πριν από το καθαυτό Γιούρογκρουπ. Η κατάσταση ίσως ξεκαθαρίσει την Παρασκευή, όταν οι αρμόδιοι επιτελείς του EwG θα παράσχουν άτυπη ενημέρωση επί τεχνικών ζητημάτων για τα «ανοιχτά» ζητήματα στην ευρωζώνη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας