Απαράδεκτα κρίθηκαν από την Αθήνα δύο από τα κεντρικά σημεία του (προ) σχεδίου - απόφασης του σημερινού Eurogroup σύμφωνα με τα οποία, οι δανειστές ζητούσαν από την ελληνική πλευρά να υπογράψει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος δεσμευόμενη να το ολοκληρώσει επιτυχώς, αλλά και να δοθεί έξι μήνες περιθώριο συζήτησης ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ουσιαστικά οι πιστωτές καλούσαν την Ελλάδα να απέχει από κάθε μονομερή δράση αλλά και να συνεργαστεί μαζί τους ώστε να υλοποιήσει δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τους εργασιακού αλλά και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, θέματα που αποτελούν «κόκκινες» γραμμές για την κυβέρνηση.
Επίσης, απαίτησαν να δεσμευτεί πως η Ελλάδα θα αναγνωρίσει και θα αποπληρώσει τα χρέη της.
Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ελλάδα,εάν και όταν είναι πρόθυμη η Αθήνα να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, είπε ο αντιπρόεδρος του Κομισιόν, Βάλντις Ντιμπρόφσκις, μετά την αναποτελεσματική συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντ. Τουσκ δεν έχει καμία πρόθεση να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής» ανέφερε έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως «υπάρχει χρόνος και περιθώριο να συμφωνήσουμε στους όρους της παράτασης...».
Η πρώτη αντίδραση του Υπ.Οικ.
Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ορισμένα δημοσιεύματα επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
«Κατανοητό αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα» υπογραμμίζουν και συμπληρώνουν πως κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι «δεν έχουν, πλέον, να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων».
Π. Καμμένος: «Δεν εκβιαζόμαστε»
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου, μετά το Eurogroup.
«Δεν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση μνημονίου έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. Όλοι μαζί οι Έλληνες λέμε όχι. Δεν εκβιαζόμαστε», έγραψε στο Twitter.
Σε ανοιχτή επικοινωνία Σαμαράς – Βενιζέλος – Θεοδωράκης
Με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του ιδίου με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο «για το συντονισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Δεν έχει καθοριστεί κάποιο ραντεβού μεταξύ των τριών ανδρών.
«H ρήξη δεν είναι λύση» σχολίασε μετά το Eurogroup ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Αναβολή της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ ζητούν βουλευτές του κόμματος.
Αποστάσεις από τον Αντ. Σαμαρά από το Ποτάμι και από το ΠΑΣΟΚ
Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δεν υιοθετούν τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού περί «συντονισμού των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».
Το Ποτάμι ξεκαθαρίζει πως «σε καμία περίπτωση δε μιλάμε εμείς για κοινό μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ» και προσθέτουν «Εμείς θέλουμε ενημέρωση απ' την κυβέρνηση μέσω του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών».
Η Χαριλάου Τρικούπη σύμφωνα με πληροφορίες κρατά επίσης αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και ζητά «επίσημη και σε βάθος ενημέρωση με όποιον θεσμικό τρόπο κριθεί πρόσφορος».
Επιμένει στην παράταση του προγράμματος ο Γ. Ντάισελμπλουμ
Ως καλύτερη λύση για την Ελλάδα πρότεινε την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως «χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο».
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, κάτι τέτοιο θα έδινε την ευκαιρία να εξεταστούν οι αλλαγές που θέλει η ελληνική πλευρά.
«Οποιοδήποτε αίτημα θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με τους θεσμούς» επανέλαβε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως αν η ελληνική πλευρά υποβάλει αίτημα παράτασης του προγράμματος θα μπορούσε να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε για τα διαφορετικά προσχέδια, απαντώντας: «Υπήρχαν πολλά (σ.σ. προσχέδια) μερικές φορές διαφορετικά σε λέξεις και σε περιεχόμενο. Τελικά δε βρέθηκε συμφωνία για αυτά τα κείμενα γι' αυτό και δεν είναι χρήσιμο να ξαναγράψουμε ένα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να υποβληθεί αίτημα για παράταση, οι έλληνες να πουν ότι το αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και μετά να δούμε αλλαγές μέσα στο πρόγραμμα».
Πιέρ Μοσκοβισί: «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική»
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη λήξη του Eurogroup δήλωσε πως «δεν υπάρχει εναλλακτική από την παράταση του προγράμματος. Είναι το πλαίσιο που θα αναλάβουμε δράση και εκεί που λειτουργούν οι θεσμοί».
Παράλληλα, ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στην υλοποίηση του προγράμματος.
«Είμαι πεπεισμένος για την πιθανότητα και την αναγκαιότητα να βρούμε ισορροπία...Θα συνεχίσουμε τον διάλογο» συμπλήρωσε ο Γάλλος επίτροπος.
«Όσο για την φρασεολογία δεν θα πρέπει να σταματήσουμε εκεί, συζητήσαμε πολύ για την φρασεολογία. Ο σκοπός είναι να βρούμε κοινό έδαφος. Πρώτα, η παράταση του προγράμματος και μετά η ευελιξία» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας πως εάν υπάρχει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση «μπορούμε να συζητήσουμε την ευελιξία και την ουσία».
«Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι το αίτημα για την παράταση» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να υπάρχει λογική και όχι ιδεολογία».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Κρ. Λαγκάρντ
Στο πρόγραμμα που υπάρχει ήδη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως η περίπτωση είναι διαφορετική.
«Έχουμε πρόγραμμα που τρέχει και εκπνέει στις 16 Μαρτίου» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, αναφέροντας παράλληλα πως εάν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί, η εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει.
Ολόκληρο το κείμενο του Eurogroup που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση:
«Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τις νέα ελληνική κυβέρνηση.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε μια ανεξίτηλα βελτιούμενές προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς (σ.σ. δεσμεύονται) και για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας.
Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο υπάρχον πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να κοστολογείται και να μην βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.
Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας