Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ζητείται... συναίνεση

Οι τεχνοκράτες ζήτησαν ευρεία πολιτική συναίνεση για το ελληνικό δημόσιο χρέος αλλά εις ώτα μη ακουόντων (πολιτικών).

Ο λόγος για τη χθεσινή εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα της Γερουσίας.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Π. Λιαργκόβας ζήτησε «υπερβάσεις και όχι κομματικές συγκρούσεις» για το χρέος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διαμορφωθεί εθνική συναίνεση. Πρότεινε μάλιστα στον παριστάμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μπει ακόμη και συνταγματικό όριο στο δημόσιο χρέος.

Υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, αλλά και της άμεσης εφαρμογής των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τάχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

Ζήτησε χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018, ύψους 2% αντί 3,5%, και έστειλε μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό: «Εχει καλυφθεί το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής, το πιο δύσκολο κομμάτι, και μένει το πιο εύκολο. Θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια».

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, η χώρα θα έπρεπε «να ανταλλάξει λιγότερη λιτότητα με περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές».

Αναφερόμενος στην αναλυτική πρόταση Στουρνάρα για το δημόσιο χρέος, ο καθηγητής και μέλος του Γραφείου Π. Καζάκος πρότεινε να αποτελέσει τη βάση για την εθνική συναίνεση, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο.

Ο υπερδανεισμός

Από την πλευρά του ο Γ. Χουλιαράκης επέρριψε την ευθύνη στους χειρισμούς που έγιναν την οκταετία 2000-2008 (σ.σ. Σημίτη – Καραμανλή) για τον υπερδανεισμό του Δημοσίου και πρόσθεσε ότι η κρίση επιδεινώθηκε με τον λάθος σχεδιασμό και τις λανθασμένες εκτιμήσεις των δύο πρώτων Μνημονίων (Παπανδρέου – Σαμαρά).

Διαφωνώντας με τον Γ. Στουρνάρα, επισήμανε ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ με το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης θα μειώσει τη δυναμική του «σήμερα μη βιώσιμου» χρέους και ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετηθεί μια μόνιμη διαδικασία επιτήρησης των δαπανών για κάθε υπουργείο.

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης επέρριψε τις ευθύνες στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Τσίπρα, παραδέχτηκε ότι οι απαιτήσεις των θεσμών είναι συχνά υπερβολικές, ωστόσο, όπως είπε, η παρούσα κυβέρνηση εστιάζει στους φόρους και δείχνει «ενοχικά σύνδρομα στις μεταρρυθμίσεις».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, Απ. Κακλαμάνης, Δ. Σιούφας, Α. Ψαρούδα-Μπενάκη και πολλοί βουλευτές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζητείται... συναίνεση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας