Πολύ κάτω από τις προσδοκίες που καλλιέργησε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση -η οποία επεδίωκε να συγκεντρώσει 165 βουλευτές- ήταν η τελική συγκομιδή της δικομματικής, κατά την πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν 160 βουλευτές, τον καταψήφισαν (δηλώνοντας «παρών») 135, ενώ 5 ήταν οι απόντες.
Η μοναδική έκπληξη ήταν το «παρών» του Παναγιώτη Μελά, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες προϊδέαζε για το αντίθετο. Ωστόσο, μετά την ψηφοφορία, ο κ. Μελάς διευκρίνισε ότι στις επόμενες δύο ψηφοφορίες προσανατολίζεται να ψηφίσει θετικά υπέρ της κυβερνητικής πρότασης.
Στους απόντες περιλαμβάνονται ο ανεξάρτητοι Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασσαπίδης, η Άννα Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ (απουσίαζε σε αποστολή του κόμματος στη Βενεζουέλα) και οι πρώην χρυσαυγίτες Ευστάθιος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Η επόμενη ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Αντιδράσεις για το αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα αυτό έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δυναμική στην οποία είχε επενδύσει επικοινωνιακά όλο το τελευταίο διάστημα και καθιστά δυσκολότερη πλέον την προσπάθειά της να πετύχει την εκλογή Προέδρου, αποφεύγονται μία εκλογική αναμέτρηση.
Μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: ««Σήμερα ήταν η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα κι είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Θέλω επίσης να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές, οι οποίοι ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και από την πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον κ. Δήμα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Πιο αισιόδοξη. Γιατί η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Και πολύ σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσουν ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία». Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται ικανοποίηση για το σημερινό αποτέλεσμα, την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να κάνει την πρώτη αποτίμηση της ψηφοφορίας στη Βουλή και να καθοριστεί η τακτική για την επόμενη φάση, καθώς εκτιμάται ότι το κλίμα θα ενταθεί και οι πιέσεις προς βουλευτές θα αυξηθούν.
«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέδειξαν την ανάγκη και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας ούτε τη δεύτερη ούτε την τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υποψήφιος. Ανεξάρτητα ακόμη κι αν παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς» διεμήνυσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Κοινοβουλίου. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα εκτίμησε πως είναι ξεκάθαρο και σημαίνει «εκλογές».
Στο ερώτημα «δεν θα ψηφίσετε ακόμη κι αν σας το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης;» ενόψει της αυριανής τους συνάντησης, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. είπε: «Δεν συζητάω τέτοια με τον κ. Μητσοτάκη. Θα έχουμε μια πολιτική συζήτηση, όπως κάνουμε πάντα».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος που σήμερα δήλωσε «παρών» έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας: κυβέρνηση εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους, ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης και ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Σύμφωνα με τον κ. Κουράκο «υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».
Η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι «αναμενόμενο το αποτέλεσμα. Δεν περίμενε κανείς στην πρώτη εκλογή να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Σε ερώτηση εάν οι 160 θετικές ψήφοι είναι χαμηλό σημείο έναρξης, η κα Μπακογιάννη είπε ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων «που πιστεύουν μέχρι την τελευταία στιγμή με πάθος ότι θα επικρατήσει η σωφροσύνη».
Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας είπε ότι «το αποτέλεσμα θα είναι στις 29 Δεκεμβρίου, όχι σήμερα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος τόνισε ότι το αποτέλεσμα είναι «μπετόν αρμέ. Περίμενα κάτι παραπάνω. Στην τρίτη ψηφοφορία όλα παίζονται, εκτός από αλλαγή προσώπου. Δεν νομίζω ότι ο Σταύρος Δήμας είναι ένα πρόσωπο που το πολίτευμα θα έπρεπε να του συμπεριφερθεί έτσι». Ερωτηθείς για τα σενάρια κυβερνήσεων ειδικού σκοπού και ορισμό ημερομηνίας εκλογών με αντάλλαγμα την εκλογή Προέδρου, ο κ. Γρηγοράκος είπε ότι «όλα συζητούνται. Πρέπει να πάμε σε συναινετικό κλίμα. Πρέπει όλοι να ρίξουμε νερό στο κρασί μας. Από κει και πέρα «ίδωμεν». Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε συναινετική διαδικασία».
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ερωτηθείς για το πως κρίνει το αποτέλεσμα απάντησε με ποδοσφαιρικούς όρους: «Δοκάρι! Η μπάλα δεν βγήκε έξω αλλά ούτε στα δίχτυα μπήκε».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρχει στην τρίτη ψηφοφορία η απαιτούμενη πλειοψηφία». Στο ερώτημα εάν ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών το αποτέλεσμα είπε ότι «εξαρτάται από το που έβαζε ο καθένας τον πήχη. Πιστεύω ότι μέχρι την τελευταία ψηφοφορία οι βουλευτές θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των κυβερνητικών προσδοκιών. Είναι ανέφικτος ο στόχος των «180». Το παρασκήνιο πρέπει να πάρει τέλος. Η μόνη ομαλότητα είναι οι εκλογές».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι «το αποτέλεσμα είναι ένα πρώτο βήμα κατάρρευσης της κυβέρνησης. Νομίζω ότι η κυβέρνηση περίμενε πιο πολλές ψήφους, τουλάχιστον 165 για να δημιουργήσει επικοινωνιακό κλίμα, ένα κλίμα ότι μέχρι την τρίτη ψηφοφορία μπορεί να επιτευχθεί το «180». Νομίζω ότι σήμερα ήταν η αρχή του τέλους της κυβέρνησης. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές τις οποίες εμείς ζητάμε και θα τις κερδίσουμε».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, που ψήφισε υπέρ του Στ. Δήμα, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «εντυπωσιακό αλλά αναμενόμενο. Η κυβέρνηση περίμενε μία-δύο ψήφους παραπάνω. Νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά στις επόμενες δύο ψηφοφορίες». Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει το πρόσωπο του υποψήφιου Πρόεδρου, είπε ότι δεν το ξέρει και ότι «θα δούμε».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής που επίσης υπερψήφισε τον Στ. Δήμα, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι την τρίτη ψηφοφορία. Η χώρα δεν πρέπει να πάει για εκλογές. Εγώ αυτό διαβάζω. Ή να πάει για εκλογές εφόσον η αντιπολίτευση που θέλει να μείνει στην Ευρώπη πει την αλήθεια στον κόσμο: Να συνεχίσει το νήμα, από εκεί που το αφήνει η άλλη (κυβέρνηση). Δηλαδή να υπογράψει μνημόνιο ή κάποιου είδους τέτοια συμφωνία. [...] Εκτιμώ ότι κάτι θα αλλάξει στις επόμενες ψηφοφορίες από αυτά που άκουσα, ιδιαίτερα στην τρίτη (ψηφοφορία). Πρόσωπο δεν θα αλλάξει αλλά πιστεύω ότι από την επόμενη (σ.σ. δεύτερη) ψηφοφορία το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό».
Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, που στήριξε την υποψηφιότητα Δήμα, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, είπε: «Αυτό πρέπει να το απευθύνετε σε κάποιον κυβερνητικό. Εγώ ψήφισα υπέρ, η πρόθεσή μου ήταν να ψηφίσω υπέρ. Το είχα πει. Έχω στείλει και σχετική επιστολή και σας παραπέμπω σε αυτήν. Μπορεί κάτι να γίνει και να αλλάξει την τελευταία στιγμή».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου που δήλωσε «παρών» είπε ότι «το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Ήταν χαμηλός ο αριθμός των βουλευτών υπέρ του κ. Δήμα, ωστόσο έχουμε δύο ψηφοφορίες ακόμα».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας, που και αυτός δήλωσε «παρών» περιορίστηκε να δηλώσει ότι το αποτέλεσμα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο».
Πώς ψήφισαν οι βουλευτές
Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα (εκτός από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ) υπερψήφισαν πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές: οι προερχόμενοι από την ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου, ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Γιώργος Νταβρής και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Αηδόνης.
«Παρών» στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, δήλωσαν - σύμφωνα και με τις αποφάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων - οι 70 παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως γράφτηκε παραπάνω, η κ. Χατζησοφιά δεν παραβρέθηκε), οι 12 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 10 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στάση κράτησαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (προερχόμενος από την ΝΔ), Πέτρος Τατσόπουλος (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ), Βασίλης Καπερνάρος, Μίκα Ιατρίδη, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, και Βασίλης Οικονόμου (προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ).
Κινητικότητα πριν από την πρώτη ψηφοφορία
Μεγάλη ήταν η κινητικότητα των κομμάτων πριν από την πρώτη ψηφοφορία. Πιο συγκεκριμένα, συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου, νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε καλέσει τους πολίτες να αποφύγουν, με την ψήφο τους, «μια πολιτική περιπέτεια που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του «παρών» από τους βουλευτές του κόμματος. Η Κουμουνδούρου απορρίπτει την οποιαδήποτε συμμετοχή της σε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» ή στην αλλαγή προτεινόμενου προσώπου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν πως σήμερα, οι θετικές ψήφοι στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα ξεπεράσουν τις 162-164.
Την πρότασή του ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, το μεσημέρι της Τετάρτης. Στοχεύοντας σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛΛ. και ανεξάρτητους βουλευτές, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε πρώτα σε συναινετική λύση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά στη δημιουργία «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» που θα συνομιλήσει με τους δανειστές της χώρας, προκειμένου να δοθεί τέλος στην παράταση της αξιολόγησης. Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «θα δούμε πώς θα πορευτεί η χώρα», χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο καταφυγής στις κάλπες.
Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης θα έχουν συνάντηση ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίτιμος έχει σκοπό να θέσει στον κ. Καμμένο την κρισιμότητα των στιγμών και τη σημασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, για την πολιτική φάση που διανύει η χώρα. Από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛΛ. κρατούν χαμηλά τους τόνους: υποβαθμίζουν το θέμα και προσδίδουν στη συνάντηση περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, επιχειρώντας να την αποσυνδέσουν από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. O ίδιος ο Πάνος Καμμένος, σε ερώτηση εάν αν σημαίνει κάτι η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, απάντησε: «Όχι απαραίτητα».
Αξίζει να σημειωθεί πως χωρίς χειροπέδες εισήλθαν από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στο περιστύλιο, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που είναι προφυλακισμένοι. Με αστυνομική συνοδεία, ο γενικός γραμματέας της Χ.Α., Νίκος Μιχαλολιάκος, και οι υπόλοιποι βουλευτές οδηγήθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Περίπου μισή ώρα νωρίτερα το περιστύλιο και ο διάδρομος που οδηγεί στη δεξιά πτέρυγα της Ολομέλειας αποκλείστηκε σε δημοσιογράφους και επισκέπτες, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, στάθηκε για αρκετή ώρα στο περιστύλιο παρατηρώντας διακριτικά τα μέτρα της φρουράς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας