Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σκληρή κριτική Τσίπρα σε Σαμαρά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ο πολιτικός σας χρόνος έχει τελειώσει»

Μια «ανεξάρτητη» υπέρ, «παρών» ο Ψαριανός

Μόνο η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του πρωθυπουργού και υπερψήφισε, μαζί με τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015. Σύσσωμη η αντιπολίτευση τον καταψήφισε, ενώ ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε «παρών». Ο επίσης ανεξάρτητος Γιώργος Νταβρής ψήφισε «ναι» μόνο για τον προϋπολογισμό σε θέματα Εξωτερικών και Αμυνας. Σε σύνολο 290 βουλευτών, τα «ναι» έφτασαν τα 155, τα «όχι» 134 και ένα «παρών». Εκτός από τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χ.Α., απόντες ήταν και οι Χατζηοσμάν Αχμέτ (ΠΑΣΟΚ) και η ανεξάρτητη Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Την απόλυτη βεβαιότητά του ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την παρούσα Βουλή εξέφρασε χθες, λίγο πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ο Αντώνης Σαμαράς, επιτιθέμενος σκληρά στον Αλέξη Τσίπρα, που για άλλη μια φορά τον προκάλεσε ανοιχτά να ορίσει ημερομηνία εθνικών εκλογών.

Χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην κρίσιμη μάζα των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝ.ΕΛΛ. και των ανεξάρτητων, έθεσε το δίλημμα: «Είτε θα βγάλουμε τώρα Πρόεδρο για να σταθεροποιηθεί η πατρίδα, είτε θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του». Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, «είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας», σηματοδοτώντας την πιθανή επίσπευση των σχετικών ψηφοφοριών.

Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς πέταξε το μπαλάκι της αποσταθεροποίησης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδίδοντάς του τη μομφή ότι για το κόμμα του η προεδρική εκλογή είναι το τελευταίο χαρτί. «Αν δεν καταφέρετε τώρα να προκαλέσετε ανατροπή της κυβέρνησης, η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη για τη χώρα, αλλά χειρότερη για εσάς», τόνισε επιτιθέμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: «Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα. Δεν είστε επαναστάτης, είστε η τελευταία γραμμή άμυνας ενός ξοφλημένου χθες, είστε το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων».

Καλώντας στο τέλος της ομιλίας του τούς βουλευτές να επικυρώσουν τον προϋπολογισμό του 2015, ο πρωθυπουργός έθεσε, έστω και ασαφώς, το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος, λέγοντας: «Ψηφίστε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εδώ και δεκαετίες και αμέσως μετά να προχωρήσουμε με την εκλογή του Προέδρου και τη συνταγματική αναθεώρηση που θα βγάλει οριστικά την πολιτική ζωή του τόπου από το τέλμα».

«Δεν συναινούμε»

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις, που μετ’ επιτάσεως ζητούν το τελευταίο διάστημα «εθνική συνεννόηση», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να συναινέσει». Στη συνέχεια, ταύτισε την έγκριση του προϋπολογισμού του 2015 με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ερμηνεύοντας ταυτόχρονα τη συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως αποδοχή της ακολουθούμενης πολιτικής.

«Μπορείς να καταψηφίσεις τον Δεκέμβρη και να συμφωνήσεις σε παράταση της πολιτικής της κυβέρνησης τον Γενάρη;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κόντρα στους βουλευτές που αποστασιοποιήθηκαν από τις επίσημες αποφάσεις των κομμάτων τους. «Οσοι απορρίπτουν σήμερα τον προϋπολογισμό πρακτικά ζητούν άλλη πολιτική από άλλη κυβέρνηση και αυτό στις Δημοκρατίες σημαίνει εκλογές. Το “όχι” στον προϋπολογισμό σήμερα σημαίνει “όχι” στις προεδρικές εκλογές αύριο. Και ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του», ξεκαθάρισε.

Υποστηρίζοντας κατηγορηματικά ότι «σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να μείνει κάτι όρθιο, δεν μπορούν να ισοπεδωθούν όλα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον Αντ. Σαμαρά και στην κυβέρνησή του λέγοντας: «Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι ο πολιτικός σας χρόνος έχει τελειώσει. Ακόμη και, εάν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές άλλαζαν γνώμη και ψήφιζαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά. Τι ακριβώς ισχυρίζεστε, όταν λέτε “έχουμε τους 180;” ή “έχουμε μαξιλαράκι”; Σας πειράζει η λέξη “αποστασία” ίσως γιατί σας ξυπνά μνήμες από άλλες εποχές στις οποίες είχατε πρωτοστατήσει;».

«Ντόμπρα και παστρικά»

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στους βουλευτές που «κλυδωνίζονται» στις επιλογές τους, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Οποιος έχει άλλη άποψη να βγει και να ξεκαθαρίσει τη θέση του, να το πει ντόμπρα και παστρικά. Με ποια λογική ένας βουλευτής που θα ζητήσει σήμερα με την ψήφο του να μην εφαρμοστεί σήμερα αυτός ο προϋπολογισμός, θα δώσει τη δυνατότητα σ’ αυτήν την κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική της; Οποιος καταψηφίζει τον προϋπολογισμό ουσιαστικά ζητά την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας τα σενάρια των τελευταίων ημερών, δήλωσε: «Διακινούν κάποιοι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ένα τέχνασμα, ότι είναι πιθανόν να επιχειρήσει μια εξαπάτηση σε συνεννόηση με εξωθεσμικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας. Οποια παιχνίδια και να παίξετε, προκειμένου να αποφύγετε τη λαϊκή ετυμηγορία, δεν θα ξεγελάσετε κανέναν».

Επαναλαμβάνοντας πως η σημερινή Βουλή είναι «απονομιμοποιημένη» και δεν αντιστοιχεί στους πραγματικούς κοινωνικούς συσχετισμούς επέμεινε πως δεν μπορεί να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέληξε κοιτάζοντας τον πρωθυπουργό: «Ο,τι και να κάνετε, ό,τι και να σκαρφιστείτε, δεν πρόκειται να καταφέρετε να επιβάλετε στη χώρα ένα καθεστώς μεταδημοκρατίας. Εφ’ όσον δεν λάβετε απόψε ψήφο εμπιστοσύνης, ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε την ημερομηνία των εκλογών, δίνοντας τέλος στο αδιέξοδο».

Υπογραμμίζεται ότι οι δύο αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για την υπόθεση του Ν. Ρωμανού, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κάνει το λιοντάρι σε έναν 20χρονο, ενώ σκύβει το κεφάλι στους δανειστές» και τον Αντ. Σαμαρά να απαντάει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υμνεί έναν απεργό πείνας που έχει καταδικαστεί για ληστεία με Καλάσνικοφ».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ο πολιτικός σας χρόνος έχει τελειώσει»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας