Γενικόλογη, χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα αποδείχθηκε η χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις αμυντικές δαπάνες, με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ερωτήματα, όπως πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο νέο δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν θα γίνουν διαγωνισμοί ή μόνο απευθείας αναθέσεις και κατά πόσο ο σχεδιασμός του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) συνάδει με τις διευκολύνσεις που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επένδυση σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς στο πλαίσιο του ReΑrm Europe, παρέμειναν αναπάντητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε με επικοινωνιακούς όρους να αλλάξει την ατζέντα και να ανακτήσει το χαμένο του προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο, επενδύοντας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας με αναφορές ακόμη και στη Συμφωνία των Πρεσπών το 2018. Αλλωστε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας αποτελούν αντικείμενα υψηλού ενδιαφέροντος ειδικά για τους «δεξιούς» ψηφοφόρους της Ν.Δ. οι οποίοι βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός του κόμματος, αντιδρώντας στις κυβερνητικές πολιτικές.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου εξοπλιστικού προγράμματος-μαμούθ το οποίο, όπως είπε, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η συνεισφορά της οποίας περιορίζεται σήμερα μόλις στο 0,75% του ΑΕΠ.
«Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν η χώρα μας έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε πανάκριβα οπλικά συστήματα, χωρίς να μπορέσει ουσιαστικά να «χτίσει» και να εισπράξει από αυτές τις προμήθειες το αντισταθμιστικό όφελος για να μπορέσει να «χτίσει» μια εύρωστη, μια δυναμική εγχώρια αμυντική βιομηχανία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υποσχέθηκε ότι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών θα «είναι απαράβατος όρος προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μεγάλη αμυντική επένδυση». Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης δεν εξήγησε πώς πρακτικά θα συμβεί αυτό.
Ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε μισή λέξη για διεθνείς διαγωνισμούς στις αμυντικές προμήθειες, ενώ δεν αποσαφήνισε πώς οι αγορές οπλικών συστημάτων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορέσουν να ενταχθούν στις διευκολύνσεις που προτίθεται να παράσχει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη προκειμένου να επενδύσουν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Το εντυπωσιακό από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι ότι ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ ούτε ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν τα εν λόγω θέματα.
«Οι εξοπλισμοί είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός ζήτησε εθνική συνεννόηση για τον εξοπλιστικό και αμυντικό σχεδιασμό, ενώ επιτέθηκε κατά πάντων στη Βουλή ● Προσεκτικές αλλά καθαρές αποστάσεις Δένδια για την κριτική εν καιρώ μνημονίων
Της Γεωργίας Σάκκουλα
Την αμυντική ικανότητα της χώρας με την οικονομική της ευημερία και σταθερότητα συνέδεσε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή για την αμυντική πολιτική και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. «Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις, τουρισμός, καινοτομία. Τα πάντα απαιτούν ένα σταθερό και ένα ασφαλές περιβάλλον» είπε για να δικαιολογήσει το πανάκριβο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25 δισ. ευρώ, καθώς και ότι «οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας, επενδύσεις που αφορούν την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την αναγκαιότητα της αναβάθμισης αυτής υπό το πρίσμα κυρίως των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων, αναφερόμενος στον πόλεμο την Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας πως «δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιφερειακές εξάρσεις». Εμφαση έδωσε και στην αλλαγή των ισορροπιών μετά την έλευση Τραμπ και επέμεινε στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία, ενώ σχολίασε πως «η ρήτρα διαφυγής είναι μια επιτυχία» αλλά τόνισε πως «η δημοσιονομική ευελιξία δεν είναι απεριόριστη».
Εξηγώντας τη φιλοσοφία του εξοπλιστικού σχεδιασμού είπε πως κυρίως έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων αμυντικών τεχνολογιών και επισήμανε την εγχώρια προστιθέμενη αξία μέσα από τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ ως τρίτο άξονα ανέφερε τη διαρκή υποστήριξη των συστημάτων τα οποία έχει ήδη προμηθευτεί η χώρα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε στοιχειώδη εθνική συνεννόηση στο θέμα, ενώ επέκρινε τα κόμματα που δεν υπερψήφισαν το σχέδιο ReArm, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι “υπερπατριώτες” της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, και της Φωνής Λογικής προτίμησαν να απέχουν». «Ας βγάλει, λοιπόν, ο καθένας τα συμπεράσματά του για το ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι οι πατριώτες στα λόγια», πρόσθεσε με το βλέμμα στις διαρροές προς τα δεξιά.
Αφησε αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λέγοντας ότι το 2019 παρέλαβε μία κατάσταση στις Ενοπλες Δυνάμεις «άκρως προβληματική», παρότι αναγνώρισε πως σε μεγάλο βαθμό ήταν αποτέλεσμα μιας αποεπένδυσης λόγω της κρίσης. Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν με την εξωτερική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, εν αντιθέσει με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος, κλείνοντας τη συζήτηση, είπε: «Δεν είμαι έτοιμος να κατηγορήσω μια κυβέρνηση που δεν είχε χρήματα και έπρεπε να ζει με μνημόνια» και «δεν προτίθεμαι να μετατρέψω τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Αμυνας σε ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης».
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, του είπε ότι παραβιάζει ανοιχτές θύρες, λέγοντας πως εκείνος πρώτος έχει μιλήσει για την ανάγκη να υπάρχει για την άμυνα και ένα ευρωπαϊκό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει ευρωπαϊκές επενδύσεις μέσα από επιχορηγήσεις, και όχι μέσα από δανεικά.
Τα βέλη του έστρεψε και κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην οποία απέδωσε «μονοθεματικότητα» εδώ και μήνες, ενώ την κατηγόρησε πως δεν βγαίνει με θάρρος να πει πως ήθελε να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή. Επίσης σχετικά με τις απόψεις της στο μεταναστευτικό τόνισε πως «Η Ελλάδα δεν είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε” με αυτή την κυβέρνηση».
Μια από τις ειδήσεις που έβγαλε η χθεσινή του ομιλία είναι πως προχωρά στη δημιουργία της Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας υπό την εποπτεία του, στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, για την παρακολούθηση σύνθετων υβριδικών απειλών.
«Αμυνα και κοινωνικό κράτος πάνε μαζί»
Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή για εξοπλισμούς εις βάρος της κοινωνικής συνοχής
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
«Για εμάς, δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην άμυνα και την πολιτική συνοχή. Ή ανάμεσα στην αμυντική πολιτική και στο κοινωνικό κράτος. Είναι καταστροφικό». Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή του ομιλία, με την οποία θέλησε να υποστηρίξει τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την αμυντική ενίσχυση και ασφάλεια της Ελλάδας, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί η κοινωνική πολιτική και συνοχή της χώρας.
Μάλιστα εμφατικά ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή για εξοπλισμούς εις βάρος της κοινωνικής συνοχής και «οποιαδήποτε έκπτωση στο κοινωνικό κράτος και στις δημοκρατικές κατακτήσεις θα είναι μια ακόμα νίκη των αναθεωρητών και αυταρχικών ηγετών».
Εθεσε δε επιτακτικά το ζήτημα της αξιοποίησης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε παραγωγό και να μη μείνει για πάντα καταναλωτής εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για ανύπαρκτη πολιτική και μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο στον τομέα της άμυνας.
Επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφορικά με την ηγεσία της Ε.Ε. εν μέσω της παγκόσμιας αβεβαιότητας και των νέων απρόβλεπτων δεδομένων που προκαλεί η νέα διεθνής πολιτική του Ντόναλντ Τράμπ και των ΗΠΑ, ιδίως στην Ευρώπη. Αναφερόμενος πιο ειδικά στη Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Αμυνα, που πρότεινε η Κομισιόν, είπε ότι αποτελεί δειλό και ανεπαρκές βήμα.
«Πάσχει από ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής προοπτικής, καθώς υπερισχύει καταφανώς ο διακυβερνητικός χαρακτήρας, χωρίς μάλιστα να προτείνονται νέες μορφές χρηματοδοτήσεων πέραν των νέων δανείων που θα επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πάνω από όλα όμως, από τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις απουσιάζει εκκωφαντικά η πολιτική βούληση για έκδοση ειδικού ευρω-ομολόγου για αμυντικούς σκοπούς, όπως έγινε και με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε ότι υποτιμάται η ανάγκη ύπαρξης ευρωστρατού.
Τέλος, ήταν κατηγορηματικός για τον ρόλο της Τουρκίας, καλώντας την Ε.Ε. σε εμπάργκο όπλων. «Να κλείσει οριστικά την πόρτα σε τρίτες χώρες που έχουν αναθεωρητικούς προσανατολισμούς, όπως η Τουρκία, όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με εταιρείες τους. Διότι δεν μπορεί να εξοπλίζουν την Τουρκία του casus belli, του “Αττίλα”, χώρες -Ευρωπαίοι εταίροι- οι οποίες εξοπλίζουν κι εμάς», κατέληξε, μνημονεύοντας και την προσωπική του συμβολή στο σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.
Σωκράτης Φάμελλος
Συνολική κριτική από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής ● Η κυβέρνηση Τσίπρα υπερασπίστηκε τα εθνικά συμφέροντα, υπενθύμισε
Του Νίκου Παπαδημητρίου
Το κυβερνητικό έλλειμμα στους τομείς αμυντικής-εξωτερικής πολιτικής ανέδειξε, με την ομιλία του στη Βουλή, ο Σωκράτης Φάμελλος. Και με σύνθημα «δεν ακούσαμε τίποτα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού. Ειδικότερα, «κύριε Μητσοτάκη, δεν ακούσαμε τίποτα για το Στεφανοβίκειο. Δεν ακούσαμε τίποτα για την Αγχίαλο. Δεν ακούσαμε τίποτα για τη Λιβύη όπου χάθηκαν πέντε ανθρώπινες ζωές.
»Δεν ακούσαμε τίποτα για την Καλαμάτα. Για το αν λειτουργεί ή όχι και τι υπηρεσίες παρέχει -και με τι κόστος- αυτή η σκανδαλώδης σύμβαση. Δεν ακούσαμε τίποτα για τους Meteor. Δεν ακούσαμε τίποτα για τα Eurofighter. Δεν ακούσαμε τίποτα για τους Patriot στη Σαουδική Αραβία. Δεν ακούσαμε τίποτα για το καλώδιο στην Κάσο. Δεν ακούσαμε τίποτα για τα πάρκα και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Δεν ακούσαμε τίποτα για τον κύριο Τσάφο».
Συγχρόνως, ο Σ. Φάμελλος ανέδειξε και τη διεθνή απομόνωση της χώρας: «Πού ήταν η Ελλάδα στη Διάσκεψη στο Παρίσι για το μέλλον της Ουκρανίας; Πού είναι η Ελλάδα στη συζήτηση για τους Meteor που θα προμηθευτεί η Τουρκία; Το Ηνωμένο Βασίλειο διοργάνωσε διάσκεψη χωρίς εμάς, αλλά συζητάει για τα Eurofighter με την Τουρκία. Η Ελλάδα λείπει από πολλές σοβαρές διεθνείς συναντήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Το μόνο που σας έχει μείνει, είναι να τρέχετε πίσω από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό», σημείωσε δηκτικά.
Στη γενική τοποθέτησή του, τάχθηκε υπέρ της «ουσιαστικής ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων», αντιτείνοντας πάντως πως «δεν είναι επιτυχία να προχωράς σε μια κούρσα εξοπλισμών γιατί απέτυχες να υπερασπιστείς την ειρήνη και την ευημερία των λαών της Ευρώπης». Τασσόμενος, εξάλλου, κατά του σχεδίου της προέδρου της Κομισιόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα για το ReArm:
«Ποια θα είναι η επίπτωση στον προϋπολογισμό της χώρας και της Ευρώπης για κοινωνικές και αναπτυξιακές δαπάνες; Ποια θα είναι η επίπτωσή του στα μετοχικά ταμεία; Ποιος θα είναι ο ρόλος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας; Τι προτεραιότητα θα έχουν τα σύνορα της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά; Θα επιτρέψετε να κάτσει η Τουρκία στο τραπέζι του ReArm EU ή θα ασκήσετε βέτο;», διερωτήθηκε.
Ομως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απάντησε και στους υπαινιγμούς του πρωθυπουργού εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα. Στην παρατήρηση του Κ. Μητσοτάκη ότι «πλανάται στην αίθουσα, ένα πρόσωπο που δεν είναι εδώ, γράφει κείμενα πολιτικής πυξίδας», ο Σ. Φάμελλος σήκωσε το γάντι επισημαίνοντας πως στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν πλημμύριζαν ούτε καίγονταν στρατόπεδα εθνικής σημασίας», δεν σημειωνόταν ρεκόρ παραιτήσεων στελεχών και το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros δεν έκοβε βόλτες στο Αιγαίο.
Πιο επίκαιρο από ποτέ το δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο»
Δικαιωμένος από τη στάση της Νέας Αριστεράς στην καταψήφιση των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού, όπως είπε ο Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στη Βουλή, ανέδειξε συγχρόνως το «καθήκον, ιστορικό καθήκον των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, να σταθούν απέναντι στα τύμπανα του πολέμου, απέναντι στους επικίνδυνους, καταστροφικούς σχεδιασμούς των Ευρωπαίων ηγετών».
Ομως, συνέχισε, «το δίλημμα “κανόνια ή βούτυρο” δεν είναι σαθρό, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», εξηγώντας ότι «η πολεμική οικονομία δεν θα λύσει τα αναπτυξιακά αδιέξοδα της Ε.Ε.». Ενώ, για τη χώρα μας ειδικότερα, που «ήδη δαπανά σε εξοπλισμούς το 3,2% του ΑΕΠ», προέβλεψε ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες θα αποδειχθούν «μια ακόμη θηλιά υπερχρέωσης».
Εξάλλου «θέλουμε ένα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση, για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν θέλουμε νέα δάνεια για υπερ-εξοπλισμούς», επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, που αφιέρωσε μέρος της παρέμβασής του στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ποιες ακριβώς “κοινές αξίες” μοιράζεται η χώρα μας με τον Νετανιάχου, όπως σας είπε καλωσορίζοντάς σας;». Και, σε άλλο σημείο, «εδώ και πολύ καιρό περπατάτε στον δρόμο της απόλυτης ηθικής απαξίας, με τις υποκλοπές, με τα μπαζώματα, με συγκαλύψεις και τώρα ως χειροκροτητής μιας γενοκτονίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας