Στη βάσανο της διερεύνησης από το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόκειται να υποβληθεί η απόφαση για το επίθετο «Ντε Γκρες», που πρόσφατα υιοθέτησαν τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, αποκτώντας την ελληνική ιθαγένεια και εγγραφόμενα στο Μητρώο Ελλήνων Πολιτών, μετά από σχετική αίτηση ακυρώσεως την οποία υπέβαλε ο καθηγητής διοικητικού δικονομικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιφανής δικηγόρος Αθηνών Παρ’ Αρείω Πάγω, Πάνος Λαζαράτος.
Με την αίτηση ακυρώσεως ζητείται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απονομή του επιθέτου «Ντε Γκρες» και της Ελληνικής Ιθαγένειας σε δέκα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, στα οποία περιλαμβάνονται τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και τα πέντε παιδιά του Παύλου.
Ο κ. Λαζαράτος για την θεμελίωση του εννόμου συμφέροντός του, να αιτείται την ακύρωση των συγκεκριμένων αποφάσεων, αναφέρει στο σχετικό του ένδικο βοήθημα ότι δημιουργείται έμμεση διάκριση (ανισότητα) υπέρ των δέκα προσώπων και έναντι όλων των πολιτών, και επομένως και του ιδίου, με αποτέλεσμα να θίγεται η προσωπικότητα του ως Έλληνα πολίτη.
Σημειώνει ότι μετά την κατάργηση της μοναρχίας, «ο μέχρι τότε προσωπικός φορέας αυτής καθώς και οι απόγονοί του, δεν δικαιούνται να επικαλούνται ως επώνυμο, έναν τίτλο δηλωτικό της εξουσίας την οποία είχαν και απώλεσαν, όπως το επίθετο “ΝΤΕ ΓΚΡΕΣ”».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το άρθρο 4 παρ. 7 του Συντάγματος σκοπεί στο να μη φέρει κανείς όνομα το οποίο θα του προσδίδει την αίγλη και την ταξική προέλευση του παρελθόντος, ούτως ώστε να τίθεται εν κινδύνω η κοινωνική ισότητα, η κοινωνική συνοχή αλλά και η ίδια η ύπαρξη του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».
Επισημαίνει ότι στόχος είναι «να μη συντηρείται πνεύμα υπεροχής του κατέχοντος τίτλο ευγενείας ή διακρίσεως με εμβέλεια προοπτικής ανακινήσεως πολιτειακού ζητήματος υπό πρόσφορες για αυτόν πολιτικές συγκυρίες» . «Έτσι», τονίζει «εδραιώνεται η λαϊκή κυριαρχία προκειμένου να μη δύναται ποτέ να επιβουλευθούν την εξουσία ο έκπτωτος βασιλιάς ή οι απόγονοί του και κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπεδώνεται η Δημοκρατία, η συνοχή της πολιτείας και η κοινωνική συνοχή, καθώς αποτρέπονται οι έκπτωτοι, οι απόγονοι και οι εκφραστές τους από την αναβίωση της Βασιλευομένης Δημοκρατίας».
Επιπλέον, στην αίτηση ακύρωσης, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας «αξιοποιώντας την Ελληνική Ιθαγένεια, δύνανται να συμμετάσχουν ως εκλογείς συγκαθορίζοντας - επηρεάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των Βουλευτικών ή των Δημοτικών-Περιφερειακών εκλογών» προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο «νοθεύεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας η οποία ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν απαιτεί νόμιμη κτήση ιθαγένειας, η οποία δεν υφίσταται στην επίμαχη περίπτωση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας