Δεμένος στην καρέκλα του μέχρι τις εκλογές δήλωσε ουσιαστικά χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν ανοίξει στην Ολομέλεια η τριήμερη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης και με τον κόσμο στους δρόμους για τα Τέμπη.
«Αυτή η παράταξη κι εγώ προσωπικά δεν θα το βάλουμε ποτέ κάτω - θα κριθούμε το ‘27», είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο ύφος του Μαξίμου, όταν τρεις μήνες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία απαντούσε σε όλους τους τόνους πως «τα Τέμπη κρίθηκαν στις εκλογές».
Την ίδια ώρα ο ίδιος, κατά τη χθεσινή του ομιλία, επιβεβαίωνε στην πραγματικότητα πως η συμπολίτευση, μέσα από την προανακριτική για το «μπάζωμα» στο πεδίο του δυστυχήματος, θα προκαλέσει δεύτερη παρωδία μετά την εξεταστική, επαναλαμβάνοντας -όπως έχει ήδη αποφανθεί και από νωρίς ο Μάκης Βορίδης- πως το κατηγορητήριο είναι «εντελώς αστήρικτο». Με τα σχόλια στους διαδρόμους της Βουλής να δείχνουν ήδη πως «θα μπουν και πάλι μπροστά οι μηχανές» για να μην οδηγηθεί ο Χρήστος Τριαντόπουλος στο ειδικό δικαστήριο.
«Συμμαχία προθύμων»
Η προ ημερησίας συζήτηση που είχε προγραμματιστεί ξεκίνησε κανονικά και διακόπηκε λίγο πριν από τις 5.30 λόγω της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, όταν ολοκληρώθηκαν οι πρωτολογίες - γεγονός μάλιστα που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού που κατήγγειλε σχεδόν ότι στερήθηκε έτσι τη δυνατότητα δευτερολογίας μετά το «σφυροκόπημα» που δέχθηκε.
Ανταποδίδοντας, σχολίασε απαξιωτικά την πρωτοβουλία των κομμάτων, μιλώντας για «συμμαχία προθύμων» (εκφράζοντας και αγωνία για πιθανές εκλογικές συνεργασίες), ενώ στρέφοντας τα βέλη του ειδικά στη Χαριλάου Τρικούπη, χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «ουρά της Κωνσταντοπούλου, του Φάμελλου και του Χαρίτση».
Νωρίτερα ωστόσο κι ενώ είχε τον χρόνο, ανεβαίνοντας πρώτος στο βήμα να εξηγηθεί, δεν απάντησε σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που αιωρούνται αναπάντητα και προκαλούν τη γενικευμένη οργή, όπως:
1. Γιατί λίγες μόνο ώρες μετά την τραγωδία μίλησε μόνο για ανθρώπινο λάθος - από ποιους και γιατί παραπλανήθηκε;
2. Γιατί ακολούθως διαβεβαίωσε πως γνώριζε τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και ότι η ανάφλεξη μετά τη σύγκρουση των τρένων προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης;
3. Γιατί το Μαξίμου χειραγώγησε την εξεταστική για τα Τέμπη με αποκλεισμό των κομβικών μαρτύρων και με «απαλλακτικό» πόρισμα για τις ευθύνες της κυβέρνησης;
4. Γιατί ο Κ. Αχ. Καραμανλής εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., ενώ είχε παραιτηθεί ακαριαία στις 28/3/23 από τη θέση του αρμόδιου υπουργού λόγω «πολιτικής ευθύνης»;
Εκρηξη
Αντιθέτως, και προφανώς αμυνόμενος -«πανικόβλητο», «θρασύ» και «αλαζόνα» τον χαρακτήρισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι- εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση έναντι όλων (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ) με όχημα τη στρατηγική της «αποσταθεροποίησης» της χώρας και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ υπό μάλης.
Μία από τις στιγμές που με την τοποθέτησή του προκάλεσε έκρηξη στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης ήταν όταν έδωσε τη δική του «ανάγνωση» στο μήνυμα της παλλαϊκής διαμαρτυρίας: «Αυτό που ζήτησαν οι περισσότεροι διαδηλωτές, ναι, υπήρχαν και κάποιοι που θέλουν να πέσει η κυβέρνηση, ήταν να ανέβει ψηλότερα η Ελλάδα. Αυτό ακούω εγώ τουλάχιστον...», είπε, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια πως η κυβέρνηση θα εργαστεί εντατικά ώστε μέχρι το 2027 η Ελλάδα να αποκτήσει σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Διόρθωσε έτσι, όπως παρατήρησε και ο Ν. Ανδρουλάκης, την αστοχία του κυριακάτικου μηνύματός του στο fb, όταν στην ουσία ομολόγησε ότι και τα δύο επόμενα χρόνια η κατάσταση στα τρένα θα είναι στο επίπεδο «πάμε και όπου βγει», ενώ παραδέχτηκε, με σαφείς αιχμές προς τον Χρ. Σταϊκούρα που καθόταν σκυθρωπός στα υπουργικά, πως η κυβέρνηση «δεν έπεισε την κοινωνία ότι τα τρένα είναι προτεραιότητα».
«Συλλογή μύθων»
Επιπροσθέτως ανακοίνωσε πως στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης που θα ανοίξει τον επόμενο χρόνο στη Βουλή, η Ν.Δ. θα εισηγηθεί τη θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο. «Είμαι εδώ για να δηλώσω την προσήλωση της κυβέρνησης στην αλήθεια και στη δικαιοσύνη, να απαντήσω στη θύελλα των fake news και να επισημάνω τον κίνδυνο να κατρακυλήσει η πολιτική ζωή στον βούρκο», έδωσε εισαγωγικά τον άξονα στον οποίο κινήθηκε η ομιλία του.
Κατηγόρησε ανελέητα την αντιπολίτευση λέγοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις στην αίθουσα που θέλουν να κάνουν τη λύπη δικό τους πολιτικό εργαλείο για να θίξουν την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά, αναφέρθηκε σε «πολύχρωμη συλλογή μύθων, φαντασιώσεων και ψεμάτων», ενώ επανέλαβε εμφατικά πως «έτσι δεν ροκανίζεται μόνο η εξουσία αλλά και η σταθερότητα του τόπου». Εκφράζοντας δε, την πρόθεσή του να αναμετρηθεί με το «βαθύ κράτος» ομολόγησε ότι το δικό του (επιτελικό;) «ηττήθηκε στα Τέμπη» και επανέλαβε πως οι σημαντικές αλλαγές πρέπει να γίνουν εν κινήσει.
«Παρατηρητές»
Αξιοποίησε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ υποστηρίζοντας ότι καταρρίπτει την «αστήρικτη και προσβλητική θεωρία της συγκάλυψης», παραπέμποντας ειδικότερα, όπως αναμενόταν, στο σημείο 571 του πορίσματος όπου αναφέρεται ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος είχε ρόλο «παρατηρητή». Οπως και στον Βέλγο εμπειρογνώμονα που, παρουσιάζοντας την επιχειρησιακή διαχείριση των πρώτων κρίσιμων ωρών, σχολίασε πως «οι άνθρωποι εκεί έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν».
«Δεν είμαι ούτε αναλυτής ούτε ανακριτής, είμαι σταθερά προσηλωμένος στην αλήθεια και στη δικαιοσύνη», είπε και αναφερόμενος στις εξελίξεις και στην κοινοβουλευτική διερεύνηση που αρχίζει για τυχόν ποινικές ευθύνες εναντίον του πρώην υπουργού του για το «μπάζωμα», δήλωσε ότι «μπορεί το κατηγορητήριο απέναντί του να είναι εντελώς αστήρικτο», αλλά τόσο ο ίδιος όσο και η πλειοψηφία θα αντιμετωπίσουν τη διαδικασία με τη σοβαρότητα που απαιτείται «ως πρόσθετο πεδίο για να αναδειχθούν τα πραγματικά γεγονότα».
Πλήρης αμηχανία
Πάντως ο ίδιος, όταν προκλήθηκε από τον Σωκράτη Φάμελλο, που τον ρώτησε επανειλημμένα από βήματος και ευθέως εάν θα αποδεχθεί να κληθεί ως μάρτυρας στην προανακριτική περιμένοντας την απάντησή του, αντέδρασε με πλήρη αμηχανία.
Επικαλούμενος για ακόμη μία φορά την έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο κ. Μητσοτάκης καταφέρθηκε εναντίον των ΜΜΕ που, όπως υποστήριξε, συνέβαλαν στην, άδικη κατά το Μαξίμου, διόγκωση του κλίματος δυσφορίας προς την κυβέρνηση. «Αξίζει να διαβάσετε, όπως και οι ιδιοκτήτες τους, τη σελίδα στο πόρισμα για τον ρόλο των ΜΜΕ και τον απλοϊκό τρόπο που ορισμένα αναπαρήγαγαν διάφορα σενάρια συνωμοσίας», είπε. Ενώ σε αποστροφή του για τους συγγενείς των 57 θυμάτων των Τεμπών δήλωσε ότι «δεν τους αξίζει να γίνουν γρανάζι σε μια θλιβερή προσπάθεια εργαλειοποίησης μιας στιγμής που συγκλόνισε τη χώρα».
«Είμαι 21 χρόνια στην πολιτική», έκλεισε με προσωπική αναφορά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι εύκολο να σε αποκαλούν από λαθρέμπορο έως δολοφόνο... Αυτό που μου δίνει δύναμη μέσα από τις άδικες επιθέσεις να βγω πιο δυνατός είναι το χρέος να κρατήσω την πατρίδα ασφαλή και σταθερή σ’ αυτό το αβέβαιο (σ.σ.: διεθνές) περιβάλλον», είπε, με τη βεβαιότητα ότι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το Κοινοβούλιο (λόγω της πλειοψηφίας) θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει εμπιστοσύνη.
Οι αρχηγοί
Στο θυελλώδες κλίμα των ημερών και καθώς οι κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες διαδέχονται η μία την άλλη, οι πολιτικοί αρχηγοί ανέβασαν ξανά το θερμόμετρο στα ύψη, διότι αφ’ ενός έφριξαν με την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη, αφ’ ετέρου έθεσαν, κατά την εξέλιξη της προ ημερησίας, την ατζέντα της τριήμερης συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.
«Σήμερα περίμενα να εμφανιστεί ένας πρωθυπουργός με στοιχειώδη ενσυναίσθηση, που θα ζητούσε συγγνώμη για την προπαγάνδα και τα ψεύδη του πάνω από μια σοκαριστική ανθρώπινη τραγωδία», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας «μνημείο υποκρισίας και αλαζονείας» την ομιλία του.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για επιτελικό κράτος-κουρελού, δήλωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πως «η Βουλή δεν είναι γαλάζιο καφενείο ή η υπόγα του Μαξίμου», επανέλαβε πως η πρόταση δυσπιστίας δίνει «ανάσα» στο πολιτικό σύστημα και ότι οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου θα αγωνιστούν για να έρθει σύντομα «πολιτική αλλαγή».
Υποκλοπές
Ανοιξε το θέμα των υποκλοπών, ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη, ως προϊστάμενο της ΕΥΠ, πότε θα υλοποιήσει την απόφαση του Αρείου Πάγου που τον δικαιώνει, ρώτησε ποιο στέλεχος της Ν.Δ. κρύβεται πίσω από το ρουσφέτι για τον διορισμό του μοιραίου σταθμάρχη, ενώ προκάλεσε σάλο στα «γαλάζια» έδρανα λέγοντας ότι εάν μπουν σε μια γραμμή «τα ρουσφέτια τα δικά σας και της οικογένειάς σας θα είναι μεγαλύτερη από τη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης».
Αναφερόμενος στην προανακριτική διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση την ψήφισε ενώ έχει ήδη «αθωώσει» τον Τριαντόπουλο, τονίζοντας στο σημείο αυτό πως η αντιπολίτευση θα κάνει τα πάντα για να μην εξελιχθεί η υπόθεση όπως με τον Κ. Αχ. Καραμανλή. «Η αλαζονεία και η ανικανότητά σας έχουν εξοργίσει τους πάντες. Ενώσατε απέναντί σας ολόκληρο τον ελληνικό λαό», κατέληξε.
«Το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες έμεινε στο ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ», συμπέρανε ο Σωκράτης Φάμελλος σχολιάζοντας την παρέμβαση Μητσοτάκη. Κάνοντας λόγο για «περισσή αλαζονεία και θράσος» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ρώτησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό αν θα προσέλθει στην προανακριτική ή αν και πάλι αποφασίσει να «κόψει» ουσιώδεις καταθέσεις. «Από τώρα επιβεβαιώνουν πως το σχέδιό τους είναι η συγκάλυψη της αλήθειας!» εκτίμησε, διαβεβαιώνοντας και από την πλευρά του πως το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί.
«Πανικόβλητος»
«Ακρίβεια, καρτέλ, παρακράτος, σκάνδαλα, κοριοί... Αυτό είναι το κράτος Μητσοτάκη!» είπε ο κ. Φάμελλος, χαρακτήρισε «πανικόβλητο» τον πρωθυπουργό που πλέον καταφέρνει να συσπειρώσει, όπως είπε, μόνο το «τελευταίο οχυρό των γραφείων της Ν.Δ.» και ζήτησε για άλλη μία φορά την παραίτηση της κυβέρνησης.
«Είστε μανούλες στη συγκάλυψη», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ρωτώντας τον πρωθυπουργό: «Ολα αυτά για έναν λαθρέμπορο; Ή μήπως κρύβεται τίποτα μεγαλύτερο από πίσω;».
Ο Αλέξης Χαρίτσης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη στην κοινωνία, υπογράμμισε δε, πως «αν ψάχνει για βαθύ κράτος ο κ. Μητσοτάκης να κοιταχτεί στον καθρέφτη του». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε και πάλι την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ το βράδυ, αντάλλαξε βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς με τον Μ. Βορίδη. Ενώ την ίδια ώρα, ο Παύλος Γερουλάνος δείχνοντας με το χέρι του τι γινόταν έξω από τη Βουλή (πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια) δήλωνε προς τους βουλευτές της Ν.Δ.: «Ο,τι και να ψηφίσετε εδώ, εκεί έξω έχετε τελειώσει...».
Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών
Σε ηχηρό μήνυμα για την κυβέρνηση μετατρέπεται ακόμα μία έρευνα κοινής γνώμης που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPΟ μετά τα συλλαλητήρια για την τραγωδία των Τεμπών και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, καταγράφει μεγάλη πτώση για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και άνοδο για την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, που ανέλυσε ο διευθυντής Ερευνών της GPO, Αντώνης Παπαργύρης, για πρώτη φορά η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για το δυστύχημα των Τεμπών και τη συγκάλυψη των ευθυνών που απορρέουν από τη σιδηροδρομική τραγωδία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στην πρόθεση ψήφου, όπου το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 8,3%. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μέσα σε έναν μήνα πτώση άνω των τριών μονάδων, στο 23,1% από 26,7% τον Ιανουάριο, ενώ το ΠΑΣΟΚ 14,8% από 16,6% τον ίδιο μήνα.
Αναλυτικότερα, μεγάλη άνοδο στο 6,9% από 3,8% τον Ιανουάριο καταγράφει η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ η Ελληνική Λύση ανεβαίνει από το 7,9% τον Ιανουάριο στο 9,2% σήμερα. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: ΚΚΕ 7,9%. ΣΥΡΙΖΑ 6%. Φωνή Λογικής 4,2%. ΝΙΚΗ 2,2%. Κίνημα Δημοκρατίας 2,1%. ΜέΡΑ25 1,8%. Νέα Αριστερά 1,7%.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός την πρώτη θέση καταλαμβάνει η απάντηση «Κανένας» με 36,7%, ενώ ακολουθούν ο Κ. Μητσοτάκης με 24,9%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 8,8%, ο Κ. Βελόπουλος με 5,7% και η Ζ. Κωνσταντοπούλου με 5,3%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας