Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ο Σωκράτης Φάμελλος
EUROKINISSI

Πρόταση Φάμελλου για να σπάσει το τραπεζικό καρτέλ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στην ανάγκη ενίσχυσης των λειτουργιών της Πολιτείας, προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός.

Με τη συζήτηση για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών να έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος εστίασε στην ανάγκη να σπάζει το καρτέλ που υπάρχει στον χώρο αυτό, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. 

Σε σύντομη παρέμβασή του από τη Βουλή, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι το πρόβλημα είναι το ολιγοπώλιο που έχει διαμορφωθεί, υπογραμμίζοντας τις υπερβολικές χρεώσεις και προμήθειες, καθώς και τη μεγάλη ψαλίδα στα επιτόκια (χορηγήσεων και καταθέσεων), που βρίσκονται μάλιστα σε απόσταση από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Αφού επισήμανε ότι τα καθαρά κέρδη των τραπεζών από 4,3 δισ. ευρώ το 2023, έφτασαν τα 4,7 δισ. μόλις το πρώτο 9μηνο του 2024, υπογράμμισε ότι πρόκειται για υπερκέρδη που αποβαίνουν εις βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθυστερήσει την επιβολή μέτρων και τελικά τα μέτρα αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο μαλακά.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι έστω κι αργά ήρθε σε αυτή τη συζήτηση, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για μόλις 5% φορολόγηση των εσόδων κι όχι των κερδών, που στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν τα 240 εκατ. τον χρόνο. «Έτσι δεν λύνεται το βασικό πρόβλημα που είναι τα καρτέλ», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Παρουσιάζοντας τη δική του πρόταση, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι θα πρέπει να σπάσουν τα καρτέλ και αυτό θα γίνει με ενίσχυση των λειτουργιών της Πολιτείας, προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη ενεργητικής παρουσίας του κράτους στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να παίξει εξυγιαντικό ρόλο (όχι όμως θαλασσοδάνεια, ρουσφέτια, κρατισμό κτλ). Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει ενισχυμένη παρουσία και έλεγχο ώστε να μην υπάρχει τραπεζικό καρτέλ. 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα παρακάτω:

  • Ενίσχυση της επιτελικής-στρατηγικής παρουσίας του κράτους για να σπάσει το καρτέλ και για να αναβιώσει ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα.
  • Ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα, και αναφέρομαι στη μετοχική σύνθεση, ώστε να παίξει τον εξυγιαντικό ρόλο της αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις τράπεζες
  • Και για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι: ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του κράτους δεν σημαίνει θαλασσοδάνεια ξανά, που ήταν κάποτε εξπέρ ο παλαιός δικομματισμός, ούτε ρουσφετολογικές προσλήψεις, ούτε κρατισμός, ούτε λειτουργία τραπεζών εκτός κανόνων Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
  • Ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του κράτους σημαίνει λειτουργία τραπεζών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που όμως πραγματικά ανταγωνίζονται η μια την άλλη υπέρ των καταθετών και των επιχειρήσεων».

«Περιμένετε δύο ημέρες»

Επιχειρώντας να απαντήσει στον Σωκράτη Φάμελλο, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αθανάσιος Πετραλιάς παρέπεμψε εκ νέου στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού την Κυριακή για τις τράπεζες, καθώς η κυβέρνηση και όλο το σύστημα εξακολουθούν να προπαγανδίζουν τη συγκεκριμένη παρέμβαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αθ. Πετραλιάς, επίσης, σημείωσε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο μπορεί να συμμετέχει σε μια ιδιωτική τράπεζα, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις της τράπεζας για τα επιτόκια. Συμπλήρωσε ότι αυτό απαγορεύεται από τους κανόνες της ΕΚΤ και εάν συμβεί αυτό θα πάρουν την άδεια της Εθνικής Τράπεζας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρόταση Φάμελλου για να σπάσει το τραπεζικό καρτέλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας