Προκλητικός ακόμη και για τα δικά του δεδομένα εμφανίστηκε μετά από πολύ καιρό στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αποτυχημένη διαχείριση των πυρκαγιών των προηγούμενων μηνών.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε πριν καν ακούσει την κριτική της αντιπολίτευσης και, όπως ήταν αναμενόμενο, συγκέντρωσε σφοδρά βέλη από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Αμείλικτα ερωτήματα Παππά
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο πρωθυπουργός επέλεξε να δείξει έλλειψη πολιτικού πολιτισμού και να αποχωρήσει επιδεικτικά από την αίθουσα.
Ο Νίκος Παππάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του με ειρωνείες προς τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν συνηθίζει να εμφανίζεται στη βουλή, λέγοντας «θα ήθελα να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Και να υπενθυμίσω ότι η παρουσία του εδώ βρίσκεται στα καθήκοντά του».
- Συνέχισε διατυπώνοντας καίρια ερωτήματα όπως:
- Πώς έφτασε η φωτιά στον αστικό ιστό και οι κάτοικοι των Βριλησσίων έπρεπε να εκκενώσουν;
- Τι είναι ακριβώς τα αποκυήματα νοσηρής φαντασίας; Το γεγονός ότι κάηκαν 4 εκατομμύρια στρέμματα στην χώρα; Ότι τα πυροσβεστικά οχήματα είναι 20 – 30 ετών; Ότι κάνατε προσλήψεις και έπιασαν καθήκοντα προχθές;
- Γιατί τα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης τα αγόρασε η Αυστρία τα αγόρασε 1 εκατομμύριο ευρώ και η Ελλάδα 8;
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι πρέπει κάτι να γίνει «για να μην σταματούν οι πυρκαγιές στη θάλασσα και στον οικιστικό ιστό» και ανέδειξε τα προβληματικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού λέγοντας «στην Εύβοια είπατε θα αποκατασταθούν 9.000 στρέμματα και αποκαταστάθηκαν 1.500. Είναι αυτή επαρκής αποκατάσταση;».
Άσκησε, φυσικά, κριτική στη μόνιμη δικαιολογία περί κλιματικής κρίσης επισημαίνοντας «αμβλύνετε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης με τις ενέργειές σας; Αυτή φταίει που δεν ολοκληρώθηκε ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο; Χάθηκαν ζωές, εξοπλισμοί, ο κόσμος έχασε το βιός του και κάθεται να κοιτάει μια κυβέρνηση να λέει ότι τα έκανε όλα σωστά».
Ο Νίκος Παππάς, πάντως, άνοιξε τη βεντάλια της κριτικής υπενθυμίζοντας στον πρωθυπουργό ότι το χρέος της χώρας νοικοκυρεύτηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι επί δικής του κυβέρνησης. Παράλληλα σημείωσε «μιλάτε για ανάπτυξη. Αντιλαμβάνεστε ότι η πλειοψηφία των νοικυριών βιώνει μια συνθήκη ύφεσης; Μειωμένης δυνατότητας να έχει πρόσβαση σε αγαθά; Τα μισά νοικοκυριά θέλουν το μισό του εισοδήματός τους για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης και θέρμανσης. Αυτή είναι η πολιτική σας!».
Κυβερνάτε έξι χρόνια, είστε περήφανοι;
Εφ΄όλης της ύλης ήταν η κριτική που άσκησε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινώντας από τα όσα συνέβησαν χθες και την απόρριψη της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για αναστολή χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών».
«Η στάση σας εγείρει ερωτηματικά. Δεν ακούσαμε συγνώμη που δώσατε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε ένα κόμμα με αρχηγό καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση. Χρηματοδοτήσετε ένα κόμμα που είναι κέλυφος εγκληματικής οργάνωσης. Δώστε μας ένα λόγο γιατί δώσατε 4 φορές χρήματα του ελληνικού λαού σε ένα καταδικασμένο και αποκλεισμένο από τον Άρειο Πάγο.. Γιατί δεν κάνατε δεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε για τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών; Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε εξαρχής απέναντι στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και των παραγώγων της. Εάν υπερψηφίζαμε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να αναληφθεί απόφαση που αναστέλλει άμεσα στη χρηματοδότηση. Ο κ. Λιβάνιος παραπέμπει στο 2025 και βλέπουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε για το πρόστιμο από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για το σκάνδαλο των e–mails σε απόδημους.
Ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε τον πρωθυπουργό «είστε περήφανοι με αυτά που έχετε καταφέρει τα τελευταία πεντέμιση χρόνια; Νιώθουν ασφάλεια οι πολίτες; Οι συνεχιζόμενες αποτυχίες δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες. Νιώθουν ότι το κράτος δεν παίζει τον ρόλο του».
Έκανε αναφορά στα Τέμπη λέγοντας «πότε θα γίνει πράξη το "Ποτέ Ξανά" όταν από πέρυσι μέχρι σήμερα έχουμε μετρήσει 9 παρ' ολίγον τραγωδίες;».
«Δεν είναι δυνατόν να κινείστε αναποτελεσματικά τα τελευταία 6 χρόνια, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας τους και ζήτησε εξηγήσεις για την έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής σχετικά με τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές.
Περνώντας στο θέμα της σημερινής κοινοβουλευτικής συζήτησης χαρακτήρισε την πυρκαγιά της Αττικής ως πρωτόγνωρη, καθώς «μια φωτιά ξεκίνησε από δασική περιοχή, εντοπίστηκε αμέσως και παρόλα αυτά, ξέφυγε από κάθε έλεγχο, εισέβαλε στον αστικό ιστό, δημιουργώντας εκ νέου γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έσβησε στο Χαλάνδρι».
Επισήμανε ότι μέσα σε 8 χρόνια έχει καεί το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής προειδοποιώντας ότι «θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα τα επόμενα χρόνια, στον αέρα που αναπνέουμε, στη λειψυδρία, στην ποιότητα ζωής. Τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος;».
Σχολίασε αρνητικά την ατάκα Κικίλια ότι «δεν περιμέναμε τέτοια περίοδο να έχουμε πυρκαγιές» και κατέληξε «η κλιματική κρίση είναι εδώ και κανείς δεν αντιλέγει. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει εθνική στρατηγική επεξεργασμένη και αποτελεσματική».
Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε;
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις για να περάσει γρήγορα στην επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.
Υποστήριξε ότι η «βολική» σύγκριση Ν.Δ. με ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι «τελείωσε οριστικά πέρυσι με τους 28 νεκρούς στις φωτιές».
Επανέλαβε τις διάφορες δικαιολογίες που έχουν ακουστεί από κυβερνητικά χείλη όπως η μορφολογία του εδάφους, ότι ο Υμηττός είναι σαν μπαλκαβάς για να ρωτήσει «τι να πείτε τώρα για τη φωτιά στην Αττική; Μισή ώρα από την Αθήνα. Μετά την πυρκαγιά στην Αττική, βρήκατε το εξωφρενικό επιχείρημα ότι αυτοί που επλήγηκαν ήταν λίγοι.
Είναι δυνατόν να το λέτε αυτό όταν κάηκαν 100.000 στρέμματα, το 37% των δασών της Αττικής;».
Συνεχίζοντας πέρασε στην καταστροφή της Κορινθίας σημειώνοντας «ποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο προκάλεσε την πυρκαγιά στην Κορινθία τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη; Πόσες άλλες πυρκαγιές υπήρχαν εκείνες τις μέρες; Κοιτάξτε να προχωρήσετε άμεσα τα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα στην Κορινθία και αλλού, γιατί ολόκληρα χωριά κοντεύουν να πνιγούν μετά τις βροχές».
Ο γ.γ. του ΚΚΕ επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι «σπαταλήσατε όλο το διάστημα πριν από την αντιπυρική περίοδο, να λέτε για την ευθύνη των πολιτών να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους» για να προσθέσει «το ζήτημα κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι το πόσες πυρκαγιές σας ξέφυγαν, αλλά το γιατί σας ξέφυγαν!»
«Να μας μιλήσετε για τους δασικούς δρόμους που δεν έχετε ανοίξει, για τους καθαρισμούς των δασών, για τις αντιπυρικές ζώνες που δεν έχετε φτιάξει, όπως και για όλα τα υπόλοιπα που λένε οι οδηγίες των δασαρχείων, και δεν γίνονται. Γιατί δεν γίνονται; Γιατί τα έχετε ξηλώσει όλα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για να καταγγείλει ότι «ο δικός σας ο καημός, είναι πώς θα κάνετε και τα δάση μια κερδοφόρα μπίζνα!».
Ο γ.γ. του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πετά και την αποκατάσταση των ζημιών και του φυσικού περιβάλλοντας στην ατομική ευθύνη γιατί «έχετε ανοίξει μπίζνες με τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών».
Καταλήγοντας ανέφερε «πρόληψη δεν μπορείτε να κάνετε, καταστολή δεν μπορείτε να κάνετε, αποζημιώσεις δεν μπορείτε να δώσετε, αποκατάσταση δεν μπορείτε να κάνετε. Όλα επαφίενται στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε; Θα έρθει η στιγμή που μαζικά θα σας γυρίσουν την πλάτη όλοι όσοι σας εμπιστεύτηκαν και σήμερα νιώθουν ότι τους απογοητεύσατε οικτρά».
Και σε έναν χρόνο τα ίδια θα συζητάμε
Ακόμη πιο πολιτική ήταν η ομιλία του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι έχει ως πολιτικό σχέδιο την στροφή στην Άκρα Δεξιά.
Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε γενική κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργό στο μεσανατολικό και δηλώνοντας «η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Όταν επικροτούσε την ακροδεξιά διακυβέρνηση του Νετανιάχου στο Ισραήλ; Όταν οι υπουργοί έλεγαν για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα; Όταν δεν τολμάτε ακόμα και σήμερα να πείτε το αυτονόητο, την ανάγκη δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους;».
Μιλώντας για την ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης έκανε λόγο για σύμπνοια με την Μελόνι στο θέμα της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού, ενώ υπογράμμισε «δεν υπάρχει μόνο η ακροδεξιά κ. Μητσοτάκη! Επιμένετε να επιλέγετε τη Μελόνι και τον Όρμπαν, ενώ υπάρχει και η προοδευτική Ευρώπη Λέμε όχι στον εθνικισμό, λέμε όχι στην πατριδοκαπηλία. Απαιτείται ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, όχι διαρροές, όχι παρασκηνιακές κινήσεις, όχι εργαλειοποίηση της εξωτερικής μας πολιτικής».
Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε ξεχωριστή αναφορά στην απίθανη ατάκα Μητσοτάκη πως ήταν λίγοι οι πολίτες που επλήγησαν από την φωτιά (στην Αττική) για να προσθέσει «δεν μπορώ να καταλάβω τι σκεφτόσασταν, κ. Μητσοτάκη. Το αίσθημα της ανασφάλειας και του ότι είναι απροστάτευτοι απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Αυτό επικρατεί σήμερα στην κοινωνία».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε «τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η νέα κανονικότητα. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει. Η ήπειρός μας, η Ευρώπη, υπερθερμαίνεται περισσότερο από κάθε άλλη ήπειρο αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση θα γίνει χειρότερη και η κυβέρνηση θα έπρεπε να σχεδιάζει βάσει αυτών των δεδομένων. Η κυβέρνηση γνώριζε ότι η αντιπυρική περίοδος του '23 ήταν η δεύτερη χειρότερη. Τι μας δείχνουν τα πραγματικά στοιχεία και όχι οι διθύραμβοι Μητσοτάκη;
Ότι συμβασιοποιημένο είναι μόλις το 23% των διαθέσιμων κονδυλίων από το πρόγραμμα "Αιγίς". Και μάλιστα μεγάλο μέρος αυτών των κονδυλίων δεν αφορούσε σε πραγματικά έργα, αλλά σε υπηρεσίες συμβουλευτικές. Πάλι, δηλαδή, για να "κονομήσουν" οι εκλεκτοί φίλοι της κυβέρνησης».
Καταληκτικά ο Αλέξης Χαρίτσης προειδοποίησε «μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Με αυτή την πολιτική, σε ένα χρόνο από σήμερα, στην αντίστοιχη προ ημερησίας συζήτηση της Βουλής, θα συζητάμε πάλι τα ίδια. Θα μετράμε πάλι καμένα στρέμματα».
Η κοροϊδία δεν περνάει στον κόσμο
Πολύ αιχμηρή στην δική της τοποθέτηση ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να ξεκινά λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία κλείνει 50 χρόνια και χρωστάει 500 εκατομμύρια ευρώ. «Κανείς δεν εμπιστεύεται κάποιον που χρωστάει 500 εκατομμύρια ευρώ, να διαχειρίζεται τη ζωή του».
Απαρίθμησε τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τα λόγια «είπατε ότι τα καμμένα στρέμματα ήταν κάτω από τον μέσο όρο. Φταίει ο στρατηγός άνεμος; Φταίνε οι ασύμμετρες απειλές; Φταίνε οι κακοί πολίτες που δεν καθάρισαν; Τελικά, ήταν επιτυχία αυτό που συνέβη το καλοκαίρι! Πήγαμε κάτω από τον μέσο όρο».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της δήλωσε «τρίβετε τα χέρια σας για τις αναθέσεις έργων που θα κάνετε. Έχουμε ζητήσει λογοδοσία για τα κονδύλια».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για κοροϊδία που δεν περνάει στον κόσμο για να υπογραμμίσει «όλη η χώρα είναι πληγείσα από αυτές τις πυρκαγιές. Τα δέντρα, τα ζώα είναι απώλειες. Τα πουλάκια, τα αδέσποτα που έτρεχαν να ξεφύγουν, οι άνθρωποι που έγιναν στάχτη οι περιουσίες τους, οι νέοι άνθρωποι που έμεναν άυπνοι».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας