Υψηλή θερμοκρασία και στο εσωτερικό της Βουλής αναμένεται από αύριο, καθώς εισάγεται στην Ολομέλεια η συμφωνία για τη συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας Τράπεζας, προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή. Παρότι η σχετική συζήτηση ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (συνεχίζεται σήμερα με δύο συνεδριάσεις και ακρόαση φορέων) με χαμηλούς τόνους, τόσο οι σοβαρές ενστάσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων –με συνισταμένη τη δυσπιστία για το δημόσιο όφελος που προαναγγέλλεται ότι θα αποδώσει η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα– αλλά και η αντίδραση των κυβερνητικών που εμφανίστηκαν με συντονισμένα πυρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με αιχμή τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, δείχνουν ότι η συμφωνία θα πυροδοτήσει σκληρή αντιπαράθεση τις επόμενες ημέρες και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στην Ολομέλεια, όπως αναμένεται.
«Πάει πολύ να εγκαλούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τράπεζες αυτοί που τις έκλεισαν...» δήλωσε, ενδεικτικά για τη γραμμή του Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής ο εισηγητής της Ν.Δ. Στέλιος Πέτσας. «Τελικά ποιος έχει δίκιο, ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και του κ. Δραγασάκη ή ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη;» διερωτήθηκε σαρκαστικά ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Λαμβάνοντας τη σκυτάλη, ο Κωστής Χατζηδάκης επικαλέστηκε το 2015, μιλώντας για «κάποιον που είπε τότε στην αγάπη του ότι έκλεισε τις τράπεζες», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί, ειδικότερα, στον έλεγχο που είχε γίνει το 2016 στην Τράπεζα Αττικής και σε δημοσιεύματα της εποχής «για μια κατασκευαστική εταιρεία που θεωρείτο φιλική προς την τότε κυβέρνηση, η οποία το 2015 πήρε 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής, με εξασφαλίσεις υποσχετικές έργων αλλά και χαριστικά επιτόκια και συμμετείχε και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 14.295.627,30 ευρώ...». Ο ίδιος, μάλιστα, απέστειλε ως «μήνυμα» στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια θα επαναφέρει το ζήτημα, καθώς διαθέτει, όπως δήλωσε, περισσότερα στοιχεία.
Την ίδια ώρα, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς εξαπέλυε επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως κάνει λάθος εάν νομίζει πως «το ζήτημα της τεράστιας ζημίας του ελληνικού Δημοσίου» έχει κλείσει. «Αυτά δεν πρόκειται να μείνουν στο σκοτάδι» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον υπουργό Οικονομικών «προσβλητικό» προς το νομοθετικό Σώμα, λέγοντας πως «πρώτα πούλησε την τράπεζα και μετά έφερε τη συμφωνία στη Βουλή».
Νωρίτερα στην επιτροπή σύσσωμη η αντιπολίτευση, προτάσσοντας τη συνθήκη που βιώνει στην καθημερινότητά του ο Ελληνας πολίτης σε αντιδιαστολή με τα υπερκέρδη των τραπεζών, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη συγχώνευση, επικεντρώνοντας στην αναλογία της συμμετοχής του Δημοσίου και των επενδυτών.
«Ο λογαριασμός είναι αμείλικτος», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Καραμέρος. «Από το 2021 το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ έχει καταβάλει 950 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Τράπεζας Αττικής για να περιορίσει τελικά τη συμμετοχή του στο 35%, με τους ιδιώτες επενδυτές να καταβάλλουν 268 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 29% των δαπανών του Ταμείου, αποκτώντας και ελέγχοντας το 56% με 58% της τράπεζας», επανέλαβε. Ο κ. Καραμέρος υποστήριξε πως το Μαξίμου «δημιούργησε τεχνηέντως το αδιέξοδο» και ότι λειτούργησε μεθοδευμένα, φέρνοντας τη συμφωνία στη Βουλή μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση πως εξακολουθεί να επιλέγει πολιτικές που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να συναινέσει στη συμφωνία χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις και, επιπλέον, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών επίσημη ενημέρωση για το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία του 5ου πυλώνα, διότι εξυγιαίνει, τουλάχιστον από αυτά που διαβάζουμε, δύο προβληματικές τράπεζες, δημιουργεί μια νέα υγιή τράπεζα και αυξάνει τον ανταγωνισμό. Αρα, όλα καλά; Η απάντηση είναι ένα εμφατικό ΟΧΙ», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος, εκφράζοντας και την επιφύλαξη του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος έθεσε δύο βασικά ερωτήματα προς τον υπουργό Οικονομικών: Κατά πόσο η σύμβαση απαντά στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών και εάν συνάπτεται με επωφελείς όρους για τον Ελληνα φορολογούμενο. «Μέχρι σήμερα η κυβερνητική πολιτική έχει εξαντληθεί σε ένα πράγμα, στα funds... Οχι μόνο δεν έχουμε δει άλλη πολιτική για το τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν χάνετε την ευκαιρία να παίρνετε το μέρος του ακόμα άρρωστου τραπεζικού συστήματος» σχολίασε.
Από το ΚΚΕ, η Αφροδίτη Κτενά ξεκαθάρισε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει, διότι θεωρεί, όπως είπε, ότι «η σύμβαση αποτελεί άλλη μια κίνηση θωράκισης και στήριξης της κερδοφορίας των τραπεζών την ίδια στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά υποφέρουν». Ο Νάσος Ηλιόπουλος από την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς δήλωσε πως, στην πραγματικότητα, αυτό που συζητείται τώρα στη Βουλή «είναι άλλη μια ληστεία με κυβερνητική υπογραφή». «Ο 5ος πυλώνας θέλει να καλύψει τα έργα και τις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη τράπεζα. Σας ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε...» είπε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας