Xωρίς κανέναν ενδοιασμό μπροστά στις οικογένειες των θυμάτων και στον όγκο των υπογραφών που ζητούν δικαιοσύνη, η πλειοψηφία της Βουλής θα καλέσει σε λίγες ημέρες την Ολομέλεια να επισφραγίσει με την ψήφο της τη διαδρομή της συγκάλυψης των ευθυνών που χάραξε η κυβέρνηση αμέσως μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της «βολικής» διεξόδου που πρόσφερε απλόχερα το ΚΚΕ, προτείνοντας τη συγκρότηση Εξεταστικής την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε προανακριτική, η πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας κοινοποίησε την τελευταία πράξη της παρωδίας που έστησε, αποτυπώνοντας στο πόρισμα που παρέδωσε χθες στην Επιτροπή τη γραμμή που χάραξε από την πρώτη στιγμή το Μαξίμου για τον ανθρώπινο παράγοντα και την κακιά την ώρα. «Ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές με αποτέλεσμα να σημειωθεί το τραγικό δυστύχημα», ορίζει το «διά ταύτα» της έκθεσης της Ν.Δ., «ξεπλένοντας» τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και άλλους, ενδεχομένως, κυβερνητικούς παράγοντες.
Αντιθέτως, η πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε «χαστούκι» για τον τότε υπουργό Μεταφορών, αφού, εντοπίζοντας ισχυρές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων –έως και για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο– προτείνει ουσιαστικά την άρση της ασυλίας του προκειμένου να παραπεμφθεί στην τακτική Δικαιοσύνη. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητεί τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και για τον εν ενεργεία υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, με βάση τις ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος.
Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ –που, λόγω του ότι η Επιτροπή δεν παρέλαβε το σύνολο της δικογραφίας και δεν εξέτασε ουσιώδεις μάρτυρες, δεν εξέδωσε πόρισμα– ζητεί εκ νέου τη συγκρότηση προανακριτικής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών σε βάρος των δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη (με ισχυρές αποχρώσες ενδείξεις για τον πρώτο), για τη μη ολοκλήρωση της επίμαχης σύμβασης 717. Τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εισηγείται και η Νέα Αριστερά, ώστε να διερευνηθούν περαιτέρω τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή.
Το ΚΚΕ, που κατέθεσε το πόρισμα του κόμματος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ανοίγει για άλλη μία φορά το κάδρο των ποινικών ευθυνών για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί Μεταφορών από το 2009 έως το 2023. Η Ελληνική Λύση ζητεί να οδηγηθούν στην τακτική Δικαιοσύνη οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Μεταφορών από το 2012, μαζί με τα επιτελικά στελέχη των σιδηροδρομικών εταιρειών και τους εργολάβους που εμπλέκονται. Η Πλεύση Ελευθερίας επίσης δεν κατέθεσε πόρισμα, προτείνοντας να ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες της εξεταστικής, ενώ θα κατατεθεί και πρόταση μομφής εναντίον του προεδρείου της.

Αναλυτικά:
Η Νέα Δημοκρατία χρειάστηκε περισσότερες από 700 σελίδες για να επισφραγίζει τη στρατηγική που ξεδίπλωσε από την πρώτη ημέρα χειραγωγώντας απροκάλυπτα τις εργασίες της Εξεταστικής, καθώς είχε προαποφασίσει να καλύψει με κάθε τρόπο το αρμόδιο τότε κυβερνητικό της στέλεχος.
Οπότε, σύμφωνα με την κυβέρνηση: ο θάνατος των 57 ανθρώπων οφείλεται, ξεκάθαρα, στα λάθη του μοιραίου σταθμάρχη και των νεκρών μηχανοδηγών που παραβίασαν επτά φορές τον ΓΚΚ. Ευθύνες πολιτικών προσώπων δεν εγγράφονται, ένα μέρος αποδίδεται στη ΡΑΣ και στη Hellenic Train γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους. Τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης (ETCS - GSMR) αναβαθμίζουν την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο δυστυχήματος – παρά την αντίθετη πεποίθηση που κατέθεσαν στην Εξεταστική τα μέλη της «Επιτροπής Γεραπετρίτη». Δεν έγινε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, ούτε παρεμβάσεις στην περιοχή της σύγκρουσης των τρένων. Η ευθύνη των άμεσα εμπλεκομένων επαφίεται στην έρευνα της Δικαιοσύνης.
Συνοπτικά, το πόρισμα της πλειοψηφίας αναφέρει ότι:
● Ο σταθμάρχης της Λάρισας: 1) Δεν έκανε αυτόματη χάραξη διαδρομής με αποτέλεσμα να εισέλθει η μοιραία αμαξοστοιχία ανάποδα στη γραμμή καθόδου. 2) Δεν χρησιμοποίησε τον πλήρως λειτουργικό πίνακα τηλεχειρισμού. 3) Δεν ενημέρωσε τον μηχανοδηγό για τη θέση των τρένων.
● Οι μηχανοδηγοί: 1) Εβαλαν το τρένο στην αντίθετη γραμμή παραβιάζοντας τον ΓΚΚ. 2) Δεν ακινητοποίησαν το τρένο ως όφειλαν, κάτι που θα απέτρεπε τη σύγκρουση. 3) Δεν ενημέρωσαν τον σταθμάρχη ότι κινούνται στην αντίθετη γραμμή. 4) Δεν ενημέρωσαν για τη θέση του τρένου καθώς περνούσε από τους ενδιάμεσους σταθμούς.
● Δεν προκύπτει καμία ποινική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για το δυστύχημα των Τεμπών – η πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε από τον υπουργό Κώστα Καραμανλή.
● Οι παρεμβάσεις στον χώρο του δυστυχήματος έγιναν από τα αρμόδια επιχειρησιακά όργανα με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών.
● Οι ευθύνες όλων των άμεσα εμπλεκομένων ελέγχονται από την τακτική Δικαιοσύνη.
Σχετικά με τη σύμβαση 717/2014 (περί σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης) η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι εκτελέστηκε προβληματικά μέχρι το 2019 και πως αντιθέτως ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Κ. Αχ. Καραμανλή τον Σεπτέμβριο του 2023. Η ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έχουν εγκατασταθεί στους συρμούς τα συστήματα GSMR και ETCS αποδίδεται αποκλειστικά στη Hellenic Train, στη ΓΑΙΟΣΕ και στη ΡΑΣ. «Δεν ευσταθεί επομένως ο ισχυρισμός περί αιτιώδους συνάφειας ενεργειών ή δήθεν παραλείψεων της πολιτικής ηγεσίας και του τραγικού δυστυχήματος», αναφέρεται στο πόρισμα.
Η κυβερνητική πτέρυγα επαναλαμβάνει στο πόρισμά της πως ακόμη και χωρίς τα ηλεκτρονικά συστήματα τηλεδιοίκησης, το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ασφαλές, εάν οι εργαζόμενοι εφαρμόζουν πιστά τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας. Υπογραμμίζοντας πως οι εθνικοί κανόνες ασφαλείας στην Ελλάδα βρίσκονται σε ισχύ, επιρρίπτει ευθύνες στη ΡΑΣ για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο. «Εάν η ΡΑΣ είχε διαπιστώσει πολύ σοβαρά κενά ή ελλείψεις μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και σε αναστολή της λειτουργίας του», σημειώνεται. Οπως και στη Hellenic Train, διότι «εάν τα συστήματα ασφαλείας που έθετε είχαν βάση και δεν στόχευαν απλώς σε υψηλότερες αποζημιώσεις, θα έπρεπε να είχε αναστείλει άμεσα τα δρομολόγιά της, ως οφείλει, βάσει της διακριτής νομικής υποχρέωσής της προς τους επιβάτες της».
Σύμφωνα με τον επίλογο της Ν.Δ.: «Η ανάλυση από την Επιτροπή δεν ανέδειξε πράξεις ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων που να συνδέονται με το δυστύχημα – Η πολιτική ευθύνη αντικειμενικά αναλήφθηκε από τον τότε υπουργό Κ. Καραμανλή με την άμεση παραίτησή του την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, πράξη που εκτός των άλλων διευκόλυνε τον έλεγχο της υπόθεσης – Τα αίτια του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν ψύχραιμα, μακριά από πολιτική εκμετάλλευση για να αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως επιθυμεί η ελληνική κοινωνία».
Ζητείται άρση ασυλίας για Καραμανλή
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητά να διερευνηθεί ο Κώστας Αχ. Καραμανλής από τη Δικαιοσύνη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, παράβαση καθήκοντος και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.
Για τον λόγο αυτόν, με την πρόταση που διατυπώνει στο πόρισμα εισηγείται ουσιαστικά στη Βουλή να οδηγήσει τον πρώην υπουργό Μεταφορών στην τακτική Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας, αφού καλεί τα μέλη της Εξεταστικής να εκδώσουν ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση που θα διευκρινίζει τη θέση ότι «η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων και άρα δεν εμπίπτει στο πλαίσιο προστασίας που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. «Η συνέπεια και η σημασία αυτής της δήλωσης συνίσταται στο γεγονός πως η τακτική Δικαιοσύνη θα κάνει απερίσπαστη το έργο της καλώντας όλα τα πολιτικά πρόσωπα, είτε ως μάρτυρες είτε ως υπόπτους τέλεσης ποινικών αδικημάτων», αναφέρει η πτέρυγα σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι έτσι «το πολιτικό σύστημα θα αποτινάξει το πέπλο της συγκάλυψης που υφίσταται σήμερα για την υπόθεση των Τεμπών».
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.:
● Η βασικότερη παράλειψη του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών συνίστατο στο γεγονός πως ενώ ήταν το μοναδικό όργανο θέσπισης Εθνικών Κανόνων Ασφαλείας από τις 14-10-2019, εντούτοις ουδέποτε το έπραξε μέχρι και την ημερομηνία του δυστυχήματος (28-2-2023). Η δε παράλειψη αυτή έγινε σε συνδυασμό με τη σαφέστατη γνώση της ανυπαρξίας στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας από την επιστολή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φ. Τσαλίδη (6-9- 2021) με την οποία προειδοποιούσε για «σοβαρό συμβάν» και από τις εξώδικες οχλήσεις του Συλλόγου Μηχανοδηγών του ΟΣΕ. Επιπλέον, ενώ γνώριζε ότι η λέξη «ασφάλεια» απουσίαζε, προέτρεπε το επιβατικό κοινό να εμπιστεύεται τον ελληνικό σιδηρόδρομο λέγοντας επί λέξει στη Βουλή (σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλ. Μεϊκόπουλου) ότι «είναι ντροπή που θέτετε θέματα ασφαλείας». Συγχρόνως, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση της ηλεκτρικής πλευρικής σηματοδότησης στο τμήμα Λάρισα - Θεσσαλονίκη που ήταν από τον Ιούλιο του 2019 εκτός λειτουργίας μετά την πυρκαγιά στο κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας στη θέση «Ζάχαρη», ενέργεια που εάν είχε γίνει θα είχε αποτραπεί το μοιραίο δυστύχημα. Στα παραπάνω προστίθεται και η υπογραφή του κ. Καραμανλή για τον διορισμό του «μοιραίου σταθμάρχη» καθώς δεν πληρούσε ούτε τα τυπικά ούτε τα ουσιαστικά προσόντα για τη θέση στην οποία μετακινήθηκε.
● Ποινικές ευθύνες εντοπίζονται και για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, για το «μπάζωμα» του σημείου της τραγωδίας, αφού, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας φέρεται ως υπεύθυνος, βάσει των δηλώσεων του Κώστα Αγοραστού και της Μαρίας Καρυστιανού.
● Προκύπτει η ανάγκη διερεύνησης τυχόν ευθυνών του Κ. Καραμανλή, του Χρ. Σπίρτζη και του Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την πορεία της εκτέλεσης της σύμβασης 717, από την ημέρα της υπογραφής της έως την ολοκλήρωσή της – δεδομένης της δικογραφίας που σχηματίστηκε από την ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το αίτημα για προανακριτική, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «η κυβερνητική επιλογή για συγκάλυψη, μέσω της μη ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης και ιδίως του ενδεχομένου ύπαρξης ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή. Πρωτίστως από την κοινωνία που απαιτεί να χυθεί φως στην υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».
Η πτέρυγα θεωρεί ότι επιβάλλεται η περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης για τους πρώην αρμόδιους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (Κ. Καραμανλή, Χρ. Σπίρτζη), με ενισχυμένες «αποχρώσες ενδείξεις» για τον πρώτο, καθώς εκτιμά πως φέρουν την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της επίδικης σύμβασης 717/2014 «που τελεί σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών».
«Εχει ήδη προκύψει ότι εάν το σύστημα σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης είχε παραδοθεί μέσα στην αποκλειστική προθεσμία που είχε προβλέψει η σύμβαση και σε κάθε περίπτωση λειτουργούσε στις 28-2-2023», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το δυστύχημα μετά βεβαιότητας δεν θα συνέβαινε, καθώς η χρήση και η λειτουργία των εν λόγω συστημάτων θα απέτρεπε τη σύγκρουση, ακινητοποιώντας τις αμαξοστοιχίες είτε μέσω του ETCS είτε, ταυτόχρονα, μέσω της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης, της αμφίδρομης σηματοδότησης της γραμμής και του συστήματος GSMR».
Την περαιτέρω διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, προτείνει στο πόρισμά της και η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας