Στην ψήφιση του νομοσχεδίου που νομιμοποιεί την είσοδο του επιχειρηματικού τομέα στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης προχωρεί ακάθεκτη σήμερα το βράδυ η κυβέρνηση, παραβιάζοντας χωρίς αναστολές το εμβληματικό άρθρο 16 του Συντάγματος. Το ομολόγησαν στεγνά, εκθέτοντας το εθνικό Κοινοβούλιο, οι ίδιοι οι υπουργοί πρώτης γραμμής που τοποθετήθηκαν χθες στην Ολομέλεια:
● Ο υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης παραδέχτηκε ουσιαστικά πως η «ερμηνευτική» ακροβασία που σκαρφίστηκε το Μαξίμου είναι έκνομη, λέγοντας πως είναι «αναγκαία» στη συνέχεια -μετά δηλαδή τη θεσμοθέτηση των διατάξεων που εισάγουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από το παράθυρο- η συνταγματική αναθεώρηση. «Διότι οφείλει να βάλει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση» δήλωσε, συμπεριλαμβάνοντας και τις ασφαλιστικές δικλίδες που προτείνονται και οι οποίες «θα πρέπει να καταστούν και συνταγματική επιταγή».
● Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επιβεβαίωσε, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ευθαρσώς πως διακατέχεται από το πνεύμα του Ναπολέοντα. Σε μία από τις πολλές αντιπαραθέσεις του με τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, απάντησε με το απόφθεγμα «ποτέ μη σταματάς τον εχθρό σου όταν κάνει λάθος». Συγκρατήθηκε προφανώς στη συνέχεια, αφού δεν αναφέρθηκε σε έτερο αφορισμό που αποδίδεται στον μεγαλομανή αυτοκράτορα: «Ενα Σύνταγμα πρέπει να είναι έτσι καμωμένο ώστε να μην παρενοχλεί τη δράση της κυβέρνησης και να την αναγκάζει να το παραβιάζει…».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου που ψηφίζεται απόψε εξελίχθηκε και χθες με θυελλώδεις συγκρούσεις. Σύσσωμη, σχεδόν, η αντιπολίτευση ματαιοπονούσε μέχρι αργά το βράδυ στην Ολομέλεια, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει το πρωτοφανές ατόπημα, να αλλοιώσει δηλαδή τον ανώτατο νομοθετικό χάρτη της χώρας προκαλώντας με το συγκεκριμένο σχέδιο «επικίνδυνο» προηγούμενο για ίδιον όφελος.
Παραμερίζοντας με χαρακτηριστική άνεση τις σφοδρές αιτιάσεις των κομμάτων αλλά και την αποστομωτική ανάλυση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ο κ. Γεραπετρίτης επέμεινε πως «το Σύνταγμα δεν αποτελεί στατικό και αδρανές κείμενο».
Αναφερόμενος στο άρθρο 16 -που ορίζει ξεκάθαρα ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ιδρύματα ΝΠΔΔ ενώ η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ- υποστήριξε ότι «η συστηματική και συνθετική ανάγνωση» επιτρέπει σαφώς την ίδρυση των μονάδων που προτείνονται «όχι με τη μορφή σύστασης που απαγορεύεται ρητώς, αλλά με τη μορφή εγκατάστασης υφιστάμενου πανεπιστημιακού ιδρύματος». Ο ίδιος μίλησε για «μοχλό εξωστρέφειας» που εκτιμάται ότι θα καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό «κόμβο εκπαίδευσης» στην ευρύτερη περιοχή.
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός από την πλευρά του κάλεσε για άλλη μια φορά το Σώμα να στηρίξει την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, επαναλαμβάνοντας πως υλοποιεί το αυτονόητο και επιβεβλημένο. «Οχι απλώς αλλάζει τη σελίδα στο βιβλίο, ανοίγει νέο βιβλίο… Είναι ανάγκη το ρολόι της εκπαίδευσης να δείξει προς τον 21ο αιώνα» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, αναφερόμενος εκ νέου σε «σύγχρονη ανάγνωση του Συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου».
Το δικό τους 1-1-4
«Η νεολαία μας ζει το δικό της 1-1-4 απέναντι στη συνταγματική αποστασία σας» αντιπαρατέθηκε από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Παππάς. Αναφερόμενος σε κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε λόγο για «κατάφωρη» εμπορευματοποίηση της παιδείας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εν τέλει αγνοεί τον όρο της «αριστείας» που επικαλέστηκε (με τα γνωστά αποτελέσματα) προκρίνοντας την αριστεία της οικονομικής ευρωστίας. «Το χειρότερο είναι ότι η πολιτική σας επιλογή στέλνει το μήνυμα στα παιδιά ότι δεν χρειάζεται να κοπιάσουν για να μπουν στον συναρπαστικό κόσμο της γνώσης, αλλά να εξαγοράσουν όσα με κόπο πετυχαίνουν οι συμμαθητές τους…» είπε.
Την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει με «πλήρη επίγνωση» το νομοσχέδιο (μετά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο πρόεδρός του) υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος απαντώντας στις συνεχείς επιθέσεις του υπουργού Παιδείας για τη διγλωσσία του κόμματος. «Θα καταψηφίσουμε με τεκμηρίωση ένα σχέδιο νόμου που δεν ικανοποιεί καμιά από τις δικές μας θέσεις» είπε, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως προωθεί μια νέα «αγορά» που προορίζεται για λίγους.
«Ρολόι της Ιστορίας, άλλη εποχή, αναγκαιότητα… Αυτές είναι οι λέξεις της επιβολής της προόδου με την κακή έννοια» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πτέρυγας της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τη ρητορική του υπουργού Παιδείας. Ο ίδιος διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση γνωρίζει τη διάκριση μεταξύ Πανεπιστημίου και εκπαιδευτηρίου, αλλά και αν πληροφορείται, όπως όλος ο κόσμος, τα προβλήματα του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης και τις επιπτώσεις από την εισαγωγή του ιδιωτικού τομέα στην ακαδημαϊκή έρευνα.
Η ψηφοφορία του νομοσχεδίου, που θα διεξαχθεί ονομαστικά, με αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προγραμματίζεται να ξεκινήσει μετά τις 8 το βράδυ, αφού προηγηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού το πρωί και των πολιτικών αρχηγών.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια και πριν εκστομίσει την απαράδεκτη αποστροφή που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων, κατηγόρησε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση πως παραδίδει στους επιχειρηματίες έναν τομέα με εγγυημένη πελατεία. «Μεταφέρει τη φωνή του ΣΕΒ και των ομίλων που ζητούν να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια και να λειτουργούν τα δημόσια σαν επιχειρήσεις…» είπε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας