Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Φωτογραφία αρχείου © Shsphotography | Dreamstime.com

«Μασάζ» στα κόμματα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Την ερχόμενη εβδομάδα οι επίσημες ενημερώσεις βουλευτών. Με την πλάτη στον τοίχο ο Μητσοτάκης, αντιδράσεις και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ξεκινά από αύριο, Δευτέρα, το «μασάζ» στα μεγάλα κόμματα προκειμένου να καμφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αντιδράσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Και ενώ στο εσωτερικό της Ν.Δ. το θέμα έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, με αρκετούς βουλευτές αλλά και τον υπουργό Μάκη Βορίδη να διαμηνύουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο όταν έρθει, διαφωνίες καταγράφονται και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρότι κατά βάση οι περισσότεροι βουλευτές τάσσονται υπέρ του γάμου. Εκείνο που προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις είναι το ζήτημα της τεκνοθεσίας.

Μήνυμα στους υπουργούς, αλλά και ανοχή στην αποχή

Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που φοβούμενος το ρήγμα έδωσε πράσινο φως στην αποχή ακόμα και σε υπουργούς. Την ίδια ώρα πάντως τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και η γραμματέας του κόμματος και άλλα στελέχη επιχειρούν να επισημάνουν πως ενώ δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, οι υπουργοί θα πρέπει να εμφανιστούν εναρμονισμένοι με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Αύριο, Δευτέρα, πάντως ξεκινά η ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ για το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση στα social media επανέλαβε σήμερα ότι σκοπός της νομοθετικής παρέμβασης είναι να ενώσει και όχι να διχάσει την κοινωνία. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας» τονίζει μεταξύ άλλων στη σχετική του αναφορά.

Για το ζήτημα μίλησε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ. Ειδικά για τις αντιδράσεις είπε: «Κατηγορείται ο πρωθυπουργός για την αποχή που είπε. Ποιος πρωθυπουργός είναι; Είναι ο πρωθυπουργός που αυτό το νομοσχέδιο, αυτή τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των παιδιών χωρίς παρένθετες αλλαγές στην παρένθετη μητέρα, χωρίς αλλαγή στην ιερή έννοια του πατέρα και της μητέρας με αυτά τα «γονέας ένα και γονέας δύο» που εμείς δεν συμφωνούμε, αλλά αυτή την πολύ σοβαρή παρέμβαση, η οποία είναι αυτό ακριβώς που είπε, την εισάγει εκείνος. Όχι εκείνοι που μας κατηγορούν για μισή νομοθέτηση. Δεν τα έκαναν οι προηγούμενοι αυτά. Και ζητάει από τους βουλευτές, προφανώς κυρίως της δικής μας κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και του συνόλου του κοινοβουλίου, να το υπερψηφίσουν. Τι λέει; Νομίζω κάτι που κάποιος το καταλαβαίνει πολύ εύκολα, δεν είναι πυρηνική φυσική για να μην το καταλάβει. Ότι, αν είσαι κατά, είναι καλύτερο να μην πας, να απέχεις δηλαδή, παρά να καταψηφίσεις. Νομίζω είναι απολύτως λογικό και είναι και κάτι το οποίο είναι συνεπές. Και η μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές, γιατί για τους υπουργούς είπε ότι υπάρχει αυξημένη θεσμική υποχρέωση λόγω συλλογικών αποφάσεων, είναι μία κουλτούρα της παράταξής μας για ζητήματα δικαιωμάτων. Εμείς τι θέλουμε; Εμείς δεν θέλουμε ούτε να διχάσουμε, ούτε να βάλουμε κανέναν απέναντι. Δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών, όπως δεν υπάρχουν και παιδιά δύο κατηγοριών. Θέλουμε να πείσουμε με τα επιχειρήματά μας. Άλλωστε και η αποχή είναι μία λύση πολλές φορές και για βουλευτές και για τους κοινοβουλευτικούς, έχει ακολουθηθεί στο παρελθόν. Εμείς θέλουμε υπερψήφιση, δεν ζητάμε αποχή και το είπε ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα».

Για την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει αλλάξει τέσσερις ή πέντε φορές στάση και πρόσθεσε πως «εμείς κρατάμε τη μεγάλη εικόνα που είναι η επικείμενη υπερψήφιση».

Συνεχίζοντας είπε: «Ελπίζω να βγάλει και κάποια ανακοίνωση περί στήριξης και ο κ. Ανδρουλάκης και να αφήσει τις αντιπολιτευτικές κορώνες, προφανώς με τη συνείδηση των βουλευτών του όπως ο ίδιος ξέρει για το κόμμα του, αλλά να πει καθαρά, το στηρίζουμε. Γιατί φαίνεται ότι δημιουργείται όλο και μία μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτής της νομοθέτησης, να εξηγήσουμε στους πολίτες τι θέλουμε να κάνουμε και τι δεν κάνουμε και να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι».

«Δεν μπαίνει στα θέματα συνείδησης κομματική πειθαρχία», ανέφερε η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Η κα Συρεγγελα πρόσθεσε ότι είναι αυξημένη η ευθύνη των υπουργών καθώς όπως είπε «όταν είσαι στο υπουργικό Συμβούλιο έχεις μια παραπάνω ευθύνη γιατί τα νομοθετήματα αυτά περνούν από το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Σαφώς δεν μπαίνει κομματική πειθαρχία, γιατί έχει να κάνει με θέματα συνείδησης και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπαίνει στα θέματα συνείδησης κομματική πειθαρχία. Το άλλο είναι ότι θεωρώ ότι με κάποιες συγκεκριμένες επεξηγήσεις που θα γίνουν μια ευρύτατη πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί προς το "ναι". Αυτή είναι η αίσθηση η δική μου», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν το νομοσχέδιο περνάει μόνο με τη ΝΔ κι αν χρειάζεται στήριξη και από άλλα κόμματα τόνισε ότι «επειδή εδώ έχουμε να κάνουμε με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως με θέματα παιδιών, σαφώς σε αυτά τα θέματα καλό είναι να είναι από όσο το δυνατόν περισσότερες παρατάξεις μέσα στη Βουλή».

Για το αν πρέπει να το ψηφίσουν οι υπουργοί απάντησε: «οι υπουργοί είναι ταυτόχρονα και βουλευτές άρα έχουν μια διττή θέση ευθύνης. Όταν είσαι στο υπουργικό Συμβούλιο έχεις μια παραπάνω ευθύνη γιατί τα νομοθετήματα αυτά περνούν από το υπουργικό Συμβούλιο». Ερωτηθείσα για το αν πρέπει να παραιτηθούν οι υπουργοί που δεν θα το ψηφίσουν απάντησε: «Εγώ δεν θα μπω σε αυτή τη λογική. Από τη στιγμή που ήδη ο πρωθυπουργός έχει πει ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει με θέματα συνείδησης το οποίο έχει ο καθένας και η καθεμία. Αυτό που θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μια ευρύτατη ενημέρωση, να υπάρχει μια ανταλλαγή απόψεων, όπως έτσι πρέπει να υπάρχει σε κάθε δημοκρατικό κόμμα και να είναι σεβαστές όλες οι απόψεις. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι όταν θα τελειώσει όλο αυτό, στη Νέα Δημοκρατία θα είναι πάλι όλες και όλοι ενωμένοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είμαστε ενωμένοι σαν παράταξη και ως κόμμα».

Αμετακίνητος στο «όχι» είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»τονίζει: «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα».

Αναταράξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ για την κομματική πειθαρχία

Η γραμμή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι αυτονόητη για τους βουλευτές του κόμματος, που ήδη έχουν καταθέσει πρόταση νόμου για ισότητα στα ομόφυλα ζευγάρια, που δεν περιλαμβάνει μόνο τον πολιτικό γάμο.

Η αναφορά του προέδρου σε κομματική πειθαρχία, κατά τη συνέντευξή του στο Star την Πέμπτη, δημιούργησε πάντως δυσαρέσκεια σε κάποιους. Την Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη επιχείρησε να «διορθώσει» όσα είπε ο Στ. Κασσελάκηες, υποστηρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα πειθαρχίας και πως δεν πρόκειται να διαγραφεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ο Στ. Κασσελάκης επανήλθε και με ανάρτησή του στα social media ουσιαστικά απείλησε με διαγραφές εάν κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  «παρεκκλίνει» από τον δρόμο «της προόδου και της ισότητας», όπως είπε. 

Αλλά και χθες, Σάββατο, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τόνισε ότι «για εμάς αυτό το ζήτημα και όλα τα δικαιώματα δεν είναι ζήτημα αρχηγισμού ή πειθαρχίας. Είναι ζητήματα ταυτοτικά. Αν όχι η αριστερά, ποιος;».

«Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί ότι αν μία γυναίκα υποστεί σεξισμό, διάκριση στον χώρο εργασίας, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβεί σε καταγγελία χωρίς αντίποινα; Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί με ένα ζευγάρι ομόφυλων να έχει το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο; Υπάρχει κανείς; Να σηκωθεί. Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί με ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στην τεκνοθεσία και την υιοθεσία, να το πει».

Η φράση αυτή από κάποιους θεωρήθηκε βολή και προς τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακραία συντηρητικές απόψεις από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Αντιδράσεις υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ, όπου το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εντός της εβδομάδας.

Ο βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης εξέφρασε απόψεις που ταυτίζονται με τις πιο συντηρητικές της Ν.Δ., ενώ το προχώρησε πολύ παραπέρα φέρνοντας ως παράδειγμα το πώς αύξησε τον πληθυσμό της η Τουρκία, εκφράζοντας ένα μίγμα ομοφοβικού και εθνικιστικού λόγου.

«Δεν μπορούμε να δίνουμε τα παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια» είπε, θεωρώντας ότι «θα τα οδηγήσουμε στην ομοφυλοφιλία», ενώ τα αποκάλεσε «εθνική περιουσία».

«Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν πρόκειται να μας αυξήσουν τον πληθυσμό. Να το κάνουμε όπως ο Ερντογάν, που είπε κάθε Τουρκάλα να κάνει πέντε παιδιά. Η Τουρκία έχει 80 – 90 εκατομμύρια πληθυσμό με αυτές τις προτάσεις Ερντογάν» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ.  Παρασκευαΐδης θέλησε να σημειώσει, πάντως, ότι αυτά είναι προσωπικές του απόψεις και πως οι βουλευτές θα ενημερωθούν κεντρικά την Τετάρτη. «Εάν ο πρόεδρος πει κάτι άλλο οφείλω να ακολουθήσω» σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι αντίστοιχες απόψεις εκφράσει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης.

Ο τελευταίος, βουλευτής Χίου, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει. Ωστόσο παρέπεμψε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την προσεχή εβδομάδα για τις τελικές αποφάσεις, τονίζοντας ότι δεν έχει ακόμη άλλωστε κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μασάζ» στα κόμματα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας