Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της γαλάζιας πτέρυγας να προστατεύσει τον αρμόδιο υπουργό της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετατοπίζοντας τη συζήτηση στα λάθη των άλλων, ο κ. Ρέππας εξέφρασε, ως εδραία, την πεποίθησή του πως, εάν λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης και το τοπικό κέντρο στη Λάρισα, θα είχε αποφευχθεί η φονική σύγκρουση των τρένων. Η τοποθέτησή του στη χθεσινή συνεδρίαση έφερε ως αποτέλεσμα μακροσκελέστατη, περίπου υβριστική, ανακοίνωση από κύκλους της πλειοψηφίας στην Εξεταστική, με την οποία ο κ. Ρέππας εμφανίζεται ως «αρχιτέκτονας της εξαθλίωσης του ΟΣΕ» που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή «χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο».
Και αυτό διότι, στη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του, ο Δημήτρης Ρέππας περιέγραψε ουσιαστικά την εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού δικτύου, αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού, στη μη αποκατάσταση του σταθμού τηλεδιοίκησης στη Λάρισα μετά τη φωτιά, το καλοκαίρι του 2019, στην παύση λειτουργίας του κέντρου παρακολούθησης της Καρόλου αλλά και στην «ερευνητέα», όπως τη χαρακτήρισε, τοποθέτηση του συγκεκριμένου προσώπου στη θέση του –μοιραίου– σταθμάρχη. Ενώ όταν ρωτήθηκε από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ για τις έγγραφες προειδοποιήσεις των συνδικαλιστικών φορέων προς τον Κ. Αχ. Καραμανλή και πώς θα ενεργούσε ο ίδιος στη θέση του, ο Δημ. Ρέππας απάντησε:
«Κάθε χαρτί που μπαίνει στο γραφείο του υπουργού πρέπει να το γνωρίζουν έστω οι συνεργάτες του… Εγώ θα καλούσα αυτούς που έστειλαν το εξώδικο και τους υπηρεσιακούς από την άλλη πλευρά και θα το συζητούσαμε», είπε, ενώ, ανατρέχοντας στη δική του αντίστοιχη υπουργική περίοδο, πρόσθεσε «εμείς είχαμε καθιερώσει διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης, πόσο μάλλον όταν υπήρχαν ζέοντα θέματα…». Ο κ. Ρέππας εμφανίστηκε κατηγορηματικός και για την τοποθέτηση του σταθμάρχη, λέγοντας πως ήταν απολύτως λανθασμένη.
«Εσείς θα είχατε την ευθύνη για την τοποθέτησή του;», ρωτήθηκε στο σημείο αυτό από τον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή της Ν.Δ., Δημήτρη Μαρκόπουλο. «Θα είχα πολιτική ευθύνη βαρύτατη, αναλόγως του συμβάντος…», απάντησε ο κ. Ρέππας. «Θα είχατε προσωπική ευθύνη για την τοποθέτηση του σταθμάρχη;», επέμεινε ο πρώτος. «Κατηγορηματικά, όχι, αλλά η διαδικασία δεν είναι συνήθης, σου λένε οι συνεργάτες σου εδώ υπάρχει κενό προσωπικού. Δεν μπορούν να μη γνωρίζουν ότι υπάρχουν κενές θέσεις, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα», απάντησε ο δεύτερος.
«Ενώ μιλάτε με ευκολία για πολιτική ευθύνη, αποφεύγετε να τοποθετηθείτε για τις ευθύνες της ΡΑΣ», συνέχισε ο κ. Μαρκόπουλος, ψέγοντας μάλιστα τον πρώην υπουργό για «α-λα καρτ» τοποθετήσεις. «Η ΡΑΣ εποπτεύεται από τον υπουργό, αυτό που έπρεπε να κάνει ο υπουργός είναι να συνεργάζεται με τη ΡΑΣ, όπως έκανα εγώ. Ενας καλός υπουργός δεν περιμένει ενημέρωση, την επιδιώκει», απάντησε ο Δημήτρης Ρέππας.
«Η κατάθεση Ρέππα αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους στο δυστύχημα των Τεμπών» δήλωσαν οι βουλευτές που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στην Εξεταστική, χαρακτηρίζοντας «αποκαλυπτική» την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας