Με το προεκλογικό «Μητσοτάκης ή Τσίπρας στο τιμόνι της χώρας» αμύνθηκε ο πρωθυπουργός μπροστά στο κρίσιμο διακύβευμα «Εκτροπή ή Δημοκρατία», που θέτει από την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή και στην κοινή γνώμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας στα χέρια του τις αποδείξεις για το παρακρατικό δίκτυο των παρακολουθήσεων που στήθηκε μεταξύ Μαξίμου και ΕΥΠ.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στην Ολομέλεια δεν ήταν απλώς κατώτερη των περιστάσεων αλλά θλιβερή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από το χλιαρό χειροκρότημα των γαλάζιων βουλευτών και την απρόθυμη, κατά τους… κοινοβουλευτικούς «ωτακουστές», ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν στην κυβέρνηση απορρίπτοντας την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο πρωθυπουργός απέδειξε για άλλη μια φορά πως βρίσκεται όχι μόνον εκτός πραγματικότητας αλλά και σε δεινή θέση, αφού μετά το βαρύτατο, πολιτικά, «κατηγορώ» του Αλέξη Τσίπρα αντιμετώπισε, εντελώς αδύναμος, το εθνικό Κοινοβούλιο σαν να βρίσκεται στο εργοτάξιο του ΒΟΑΚ στο Ηράκλειο. Οχυρώθηκε, για άλλη μια φορά, πίσω από ψευδείς ισχυρισμούς, εξαπέλυσε κούφιες απειλές εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως, μέσα στην προφανή σύγχυσή του, μετακίνησε την επίσημη γραμμή του Μαξίμου, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά τις παρακολουθήσεις -που μέχρι πρότινος αμφισβητούσε ζητώντας αποδείξεις- ως «νόμιμες επισυνδέσεις».
Το διά ταύτα της χθεσινής συζήτησης, που αποκαλύπτει πλέον και τις διαστάσεις του πολύκροτου σκανδάλου, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε ευθέως το παρακρατικό κύκλωμα των παρακολουθήσεων με νέο «πάρτι» στα εξοπλιστικά, προαναγγέλλοντας πως εάν ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης θα ελεγχθεί μέχρι κεραίας η ροή του χρήματος, τα 14 δισ. δηλαδή των συμβάσεων που υπογράφηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια. Ο ίδιος, με αναγωγές στην περίοδο Τσοχατζόπουλου, επανατοποθέτησε, και με μεγαλύτερη ευκρίνεια αυτή τη φορά, τα κρίσιμα ερωτήματα στον πρωθυπουργό:
■ Ποιος και γιατί έδωσε 12 φορές, από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και τον Μάιο του 2022, την εντολή για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ – που υπενθυμίζεται πως, εκτός του ότι είναι ο κύριος σύμβουλος του ΚΥΣΕΑ και του υπουργού Εθνικής Αμυνας στα στρατιωτικά θέματα και συντάσσει την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική, χειρίζεται και εισηγείται την προτεραιότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Πείτε μας λοιπόν, ακούγατε τον κ. Φλώρο, με διάταξη υπογεγραμμένη από την κ. Βλάχου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επειδή ήταν ύποπτος ή επειδή θέλατε να τον εκβιάζετε;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Και γιατί να θέλατε να τον εκβιάσετε; Μήπως είχε άποψη που δεν ήταν πάντοτε η ίδια με αυτήν της πολιτικής ηγεσίας για τα εξοπλιστικά που αποφασίσατε;».
■ Ποιος και γιατί παρακολουθούσε το ίδιο διάστημα τον τότε αρχηγό ΓΕΣ. «Και ο κ. Λαλούσης ύποπτος, ή μήπως είχε άποψη για το project του εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης που προωθείτε;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
■ Ποιος και γιατί παρακολουθούσε τους πρώην και νυν επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών. «Τον κ. Θεόδωρο Λάγιο γιατί τον παρακολουθούσατε; Γιατί απομακρύνθηκε αμέσως μετά την υπογραφή των Rafale; Και πού μετακινήθηκε;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας ζητώντας εξηγήσεις για την ειδική θέση που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες για τον αντιπτέραρχο Λάγιο, αυτήν του συμβούλου σε θέματα Ευρωπαϊκών Αμυντικών Προμηθειών, με τριπλάσια αμοιβή, ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα.
■ Ποιος και γιατί παρακολουθούσε τον αντικαταστάτη του Αρ. Αλεξόπουλου. «Ηταν κι αυτός κατάσκοπος ή μήπως γιατί, όπως μαθαίνω, ενοχλούσε, πίεζε εγγράφως ακόμη και τους Γάλλους να δώσουν προγράμματα συμπαραγωγής σε ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες;» εξακολούθησε να διερωτάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Και επειδή σας αρέσουν οι συγκρίσεις, θα θυμάστε ότι ο Τσοχατζόπουλος, που κατέληξε όπως κατέληξε, είχε υπογράψει 8 δισ. σε σημερινές τιμές σε έξι χρόνια διακυβέρνησης. Εσείς έχετε υπογράψει 14-15 δισ. σε 3,5 χρόνια και την ίδια ώρα ακούγατε τους στρατηγούς και τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων και δεν δίνετε καμία απάντηση» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Κανένας στην πραγματικότητα δεν περίμενε ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης, με τη συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία και στην ευθεία των εκλογών, θα υπέκυπτε χθες στην Ολομέλεια και ότι, κάτω από το βάρος του επιβεβαιωμένου πλέον και από την ΑΔΑΕ πολύκροτου πολιτικού σκανδάλου, θα αναλάμβανε τις ευθύνες του και θα ζητούσε ευθαρσώς μια «συγγνώμη» σε χρόνο ενεστώτα. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του, επιχειρώντας με εξωφρενική τοποθέτηση, «κλείνοντας το μάτι» στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και βέβαια με την αρωγή του προέδρου της Βουλής (που αρκετές φορές και χθες τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση), να δραπετεύσει από την ισχυρή επιχειρηματολογία του πολιτικού του αντιπάλου.
Δεν «άγγιξε» καν τα ερωτήματα για την παρακολούθηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε βέβαια έδωσε απάντηση για τον «κοριό» που τοποθετήθηκε επί οκτώ μήνες (από τον Νοέμβριο του ’20 έως τον Μάιο του ’21) στον Κωστή Χατζηδάκη, εκ των κορυφαίων εν ενεργεία υπουργών της κυβέρνησης και επιστήθιο πολιτικό συνοδοιπόρο του, ο οποίος και χειρίστηκε τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων ετών. Δεν σχολίασε την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, των πολιτικών, των δημοσιογράφων και των επιχειρηματιών, ούτε απάντησε για ποιο λόγο παραμένει στη θέση της η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ που υπέγραφε τις σχετικές διατάξεις.
Ο πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ευθέως από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως «ο εντολέας των παρακολουθήσεων» και ότι έστησε μοντέλο διακυβέρνησης στα όρια «εγκληματικής οργάνωσης» και εκείνος από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι ο μοναδικός πονοκέφαλος του Μαξίμου είναι η αναζήτηση για το «βαθύ λαρύγγι». Κατηγορήθηκε για την κυβέρνηση «με τους Πάτσηδες, τους Στάσσηδες και τις λαίμαργες μεραρχίες των golden boys» και αμύνθηκε πίσω από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα. Απέφυγε, για άλλη μια φορά, παρότι προκλήθηκε από τον κ. Τσίπρα, την τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ τους, διαβεβαιώνοντας πως θα ξανασυναντηθούν στη Βουλή. Επανέλαβε από το βήμα της Βουλής την προεκλογική επίσημη γραμμή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και κυρίως ότι το «χώμα» πάνω από την υπόθεση των υποκλοπών θα είναι το ’12, το ’15, το Μάτι, η υπόθεση του Εβρου και ο «Μάξιμος Σαράφης». Μπέρδεψε τα «πάμπερς» με τις «μαύρες σακούλες» της γραμματέως του εργολάβου Καλογρίτσα, έφτασε μάλιστα να υπαινιχθεί προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρηματοδοτείται από τη Βενεζουέλα. «Εμείς μένουμε Ευρώπη – εσείς μένετε Μαδούρο» (;) είπε.
Και το καλύτερο όλων. Μιλώντας για τον «θίασο» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και για κακοστημένες παραστάσεις υπέδειξε τον Αλέξη Τσίπρα ως τον εμπνευστή νέας σκευωρίας εναντίον του, υποστηρίζοντας πως στον φάκελο της ΑΔΑΕ που ο ίδιος παρέλαβε, δεν υπήρχαν τα ονόματα των «στόχων» της ΕΥΠ.
Ανδρουλάκης
Ενοχο τόσο για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών όσο και για τις πρωτοφανείς επιθέσεις κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να αναμετρηθεί με τις βαρύτατες ευθύνες του για τη θεσμική εκτροπή, που έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας», τόνισε μετά τη συνεδρίαση της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «το βεβαρημένο ιστορικό της υπονόμευσης των θεσμών κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δεν τον αθωώνει για την οργάνωση του παρακρατικού δικτύου παρακολουθήσεων», ενώ απάντησε και στον Αλέξη Τσίπρα ότι «Δημοκρατική Παράταξη με αντιδημοκρατικές πρακτικές δεν υπάρχει».
Κουτσούμπας
Με αιχμές κατά της κυβέρνησης αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων, το ΚΚΕ υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας ότι «η μομφή του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι δεδομένη και διαρκής».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για «δυσώδες σκάνδαλο» των υποκλοπών, λέγοντας ότι «τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις», αλλά «σε ό,τι μας αφορά δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα τις δώσετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να τις απαιτούμε».
Παράλληλα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πως έκαναν ό,τι μπορούσαν για «να θαφτεί ακόμα πιο βαθιά στο μαύρο σκοτάδι η υπόθεση του ΚΚΕ», καθώς και ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει την υπογραφή τους στο «θεσμικό πλαίσιο της συγκάλυψης».
Με επιστολές ψήφισαν Καραμανλής και Σαμαράς
Απορρίφθηκε με 156 «όχι» των βουλευτών της Ν.Δ. και 143 «ναι» σύσσωμης της αντιπολίτευσης η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.
Από τους 300 βουλευτές απουσίαζε μόνο ο διαγραφείς από τη Ν.Δ., επειδή έπαιρνε παράνομα δουλειές από το Δημόσιο, Ανδρέας Πάτσης. Συνολικά οι επιστολικές ψήφοι έφτασαν τις 40, εκ των οποίων οι 12 ανήκουν στη Ν.Δ., οι 10 στον ΣΥΡΙΖΑ, οι 7 στο ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιπες στα άλλα κόμματα. Μεταξύ των επιστολικών ψήφων ήταν και αυτές των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Κώστα Τζαβάρα, που έχουν ασκήσει κριτική για τις υποκλοπές. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να απουσίαζε λόγω ασθένειας.
«Ενοχος ή βλαξ;»
Φωτιά στην Ολομέλεια της Βουλής και αντιδράσεις από τα «γαλάζια» έδρανα προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας το ερώτημα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ένοχος ή βλαξ;» όσον αφορά τις υποκλοπές, επικαλούμενος ένα ιστορικό σχόλιο του Κίτσου Τεγόπουλου στην «Ελευθεροτυπία», την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έσπευσε αμέσως να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσέχει τις εκφράσεις του, με τον Αλέξη Τσίπρα, φανερά ενοχλημένο, να του απαντά πως δεν έχει δικαίωμα να τον λογοκρίνει και πως πρέπει να τον προστατέψει από την οχλαγωγία.
«Στο ερώτημα “ένοχος ή βλαξ” επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή. Δεν έχω καμία διάθεση να υπονοήσω ότι ο πρωθυπουργός είναι μειωμένης αντίληψης. Είναι ικανότατος, εξυπνότατος, καθόλου βλαξ, αλλά και ένοχος για τη μεγαλύτερη εκτροπή από τη Μεταπολίτευση και μετά», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαμαρτυρόμενος για «ύβρεις» εναντίον του, ο κ. Μητσοτάκης στην απάντησή του σημείωσε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά αφορούσε μεταξύ άλλων και τον Γιάννη Μαντζουράνη, «ο οποίος σήμερα είναι δικηγόρος του κ. Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο. Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες».
Για την ιστορία, το σχόλιο Τεγόπουλου δεν αφορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά τον Δημήτρη Τσοβόλα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας