Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

«Αφωνία» Μητσοτάκη για τις συντάξεις και πληρωμένη απάντηση UPD

Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που επιφύλασσε προς τους ανέργους, αλλά και για το γεγονός ότι απέφυγε να τοποθετηθεί για ένα καίριο ζήτημα των τελευταίων ετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην πει ούτε μια λέξη για την τροπολογία Χατζηδάκη για συντάξεις fast track, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κουκουλώσει το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και να πετάξει το μπαλάκι στους ίδιους τους πολίτες, αλλά και στην… επόμενη κυβέρνηση.

Το γεγονός αυτό δεν άφησε ασχολίαστο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά γιατί δεν θέλει να εκτεθεί.

«Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται στο βήμα για να δικαιολογήσει τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού και τις τιμωρητικές διατάξεις εναντίον του πιο ευάλωτου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ούτε μια λέξη για την τροπολογία για τις συντάξεις fast track. Προφανώς δεν θέλει να εκτεθεί κ. Χατζηδάκη. Επειδή μας προκαλέσατε θα καταθέσω στοιχεία. Καταθέτω στη Βουλή τα στοιχεία που έχει επικαιροποιήσει ο ΕΦΚΑ επισήμως τον Γενάρη του '22, που αναφέρουν ότι την 31η/1 είναι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις 152.345, οι εκκρεμείς επικουρικές 124.300, οι εκκρεμείς εφάπαξ συντάξεις 45.000 συν 55.000 που οι αλχημείες και η δημιουργική λογιστική του Υπ. Εργασίας προκειμένου να δείξει τη μεγάλη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, είναι οι συντάξεις οι παράλληλες, δηλαδή εκεί που οι συνταξιούχοι περιμένουν τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. Σύνολο εκκρεμών συντάξεων: 376.645», είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια τροπολογία, επειδή δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αλλά υπετριπλασίασε - με στοιχεία του ΕΦΚΑ - τις εκκρεμείς συντάξεις, και τώρα μεταθέτει την ευθύνη στους συνταξιούχους» είπε χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα»

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε «δημιουργεί μεγάλη έκπληξη, ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη, πόσο αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα βρίσκεται, σε ποιους εργαζόμενους και σε ποιους ανέργους απευθύνεται με την τοποθέτησή του, όταν έχουμε έναν κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας κυριολεκτικά να έχει γονατίσει τους τελευταίους 8 μήνες από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και όταν η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε χώρα φθηνής ελαστικής εργασίας, επισφάλειας και αβεβαιότητας για τον κόσμο της εργασίας».

η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για τους εργαζόμενους. Προφανώς εννοεί την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, αμέσως μετά τις εκλογές, την κατάργηση κάθε προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, την κατάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη με την πλήρη διάλυση του ωραρίου του 8ωρου, κάθε έννοιας συνδικαλιστικού δικαιώματος και τη πλήρη διάλυση του ΣΕΠΕ».

«Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για στήριξη των μισθών, όταν με το νόμο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση επέβαλε 2 ώρες απλήρωτη εργασία, κατέλυσε κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης. Μας είπε ότι καλεί τους εργοδότες και τους κοινωνικούς εταίρους να στηρίξουν την αύξηση των μισθών. Επί δύο χρόνια η Ελλάδα είχε παγωμένο τον κατώτατο μισθό. Έκανε μια αύξηση 1η Γενάρη της τρέχουσας χρονιάς, 13 ευρώ μικτά το μήνα και όταν με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού πριν το πόλεμο είναι 15%», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου και τόνισε: «Εδώ και μήνες, εμείς μιλάμε για την ανάγκη άμεσης και γενναίας αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να αναπληρώσει ούτε το εισόδημα των εργαζομένων που έχει χαθεί αυτούς τους 8 μήνες και πολύ περισσότερο να αναπληρώσει τις συνθήκες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που αφήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «απέφυγε να πει γιατί ακόμα δεν έχει προχωρήσει στη φορολόγηση της αισχροκέρδειας της αγοράς ενέργειας ενώ σήμερα αρνήθηκε η ΝΔ να κληθεί η ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών επειγόντως, πριν το Πάσχα». «Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται στο βήμα για να δικαιολογήσει τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού και τις τιμωρητικές διατάξεις εναντίον του πιο ευάλωτου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Αφωνία» Μητσοτάκη για τις συντάξεις και πληρωμένη απάντηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας