Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, για πρώτη φορά σε ένα κοινό μέτωπο τη διετία Μητσοτάκη, εξαπολύει μύδρους τόσο για την έμμεση κατάργηση του οκτάωρου, με την υπερωριακή εργασία που θα πληρώνεται κάποτε στο μέλλον με ρεπό, όσο και για τη θέσπιση σειράς εμποδίων για την κήρυξη απεργιών και τη συνδικαλιστική δράση.
Κοινό σημείο στις τοποθετήσεις των περισσότερων βουλευτών της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) αποτελεί η κριτική για εργασιακό μεσαίωνα, κυβερνητική εμμονή σε αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές τύπου Θάτσερ και για προκλητική εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία, υποβοηθούμενη από το ευνοϊκό μιντιακό περιβάλλον, επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο «προστατεύει τον εργαζόμενο» και κατηγορώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση ως «εργατοπατέρες» που υπερασπίζονται «αναχρονιστικές διατάξεις».
Η συζήτηση που ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται και σήμερα, ενώ θα ολοκληρωθεί αύριο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει η μεν αντιπολίτευση για τις αντεργατικές διατάξεις, η δε κυβέρνηση για τις θετικές διατάξεις (άδεια πατρότητας 14 ημερών, ψηφιακή κάρτα εργασίας, γονική άδεια και για τους δύο γονείς πληρωμένη από ΟΑΕΔ, προστασία ντελιβεράδων, εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους). Το ενδιαφέρον των βουλευτών είναι έντονο, καθώς πάνω από 200 έχουν γραφτεί για να μιλήσουν.
Η διαδικασία ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους, με την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα) και ΚΚΕ για σειρά άρθρων του νομοσχεδίου (διευθέτηση χρόνου εργασίας, απεργίες, συνδικαλισμός, ΣΕΠΕ). Την πρόταση στήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση, επικαλούμενη και την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που κάνει κριτική σε πολλές διατάξεις, αλλά απορρίφθηκε από τη «γαλάζια» πλειοψηφία.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπογράμμισε ότι «με το νομοσχέδιο - έκτρωμα έρχεται τελειωτικό χτύπημα για τον κόσμο της εργασίας», προειδοποιώντας ότι θα χαθούν 40.000 θέσεις εργασίας. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση απομονωμένη, γιατί η κοινωνία απορρίπτει την πολιτική της, και την κατηγόρησε ότι υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων, χτυπάει τον συνδικαλισμό και την απεργία, απελευθερώνει τις απολύσεις.
«Θα το καταργήσουμε»
Για «νομοσχέδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού που προχωρά ακόμα περισσότερο τις διατάξεις του νόμου Θάτσερ» έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ), προσθέτοντας πως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα το καταργήσει. Ο Πάνος Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε παρεμβάσεις στον πυρήνα των συνδικαλιστικών ελευθεριών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα, ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης (ΣΥΡΙΖΑ) υπενθύμισε ότι «μόνος εργοδότης στη ζωή του κ. Χατζηδάκη είναι η Ν.Δ.».
Από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί «εκβιαστικά, ευκαιριακά, μονόπλευρά υπέρ των εργοδοτών και ως εκ τούτου άδικα. Φτιάχνει ένα σχέδιο φθηνής εργασίας, που αφορά τους λίγους, οδηγώντας στο περιθώριο τους πολλούς». Ο βουλευτής ανέφερε ότι η πραγματική επιδίωξη είναι η κατάργηση του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων και η απονομιμοποίηση του συνδικαλισμού και συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ξηλώνει τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ το 1982.
«Η δημοκρατία σας είναι μια ωμή, κυνική, απροκάλυπτη δικτατορία του κεφαλαίου», κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κάνει «κουρελόχαρτο ακόμα και το δικό σας Σύνταγμα, το αστικό Σύνταγμα, για τις ανάγκες του κεφαλαίου». Αντίστοιχα και ο Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ) έκανε λόγο για «λυσσαλέα ανερμάτιστη χρυσαυγίτικου χαρακτήρα επίθεση» στην εργατική τάξη με το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρα που είναι για τα σκουπίδια και μας γυρνάει στον 19ο αιώνα, χτυπώντας το δικαίωμα στην απεργία και προστατεύοντας την απεργοσπασία».
Ο Κλέων Γρηγοριάδης (ΜέΡΑ25) προειδοποίησε ότι το «βαριά αντεργατικό, διαλυτικό, αποσαθρωτικό και απάνθρωπο» νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, ακόμη και αν ψηφιστεί, ενώ η Μαρία Απατζίδη (ΜέΡΑ25) συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «νομοσχέδιο απεξάρτησης του εργαζόμενου από τον μισθό του», επικαλούμενη τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Νομοσχέδιο - τερατούργημα» το χαρακτήρισε και ο Κωνσταντίνος Χήτας (Ελληνική Λύση), μιλώντας για εργασιακό μεσαίωνα που καταπνίγει συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα.
«Δικαίωμα στην εργασία»
Στην ομοβροντία πυρών επιχείρησε να απαντήσει ο υπουργός Εργασίας με αντιστροφή της πραγματικότητας και κοινωνικό αυτοματισμό. «Βλέπετε μόνο το δικαίωμα στην απεργία. Δεν βλέπετε όμως το δικαίωμα στην εργασία. Δικαιώματα έχουν μόνο όσοι απεργούν αλλά, κατά την άποψή σας, δεν έχουν όσοι θέλουν να εργαστούν», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο».
Ειδικά στις επικρίσεις για το προσωπικό ασφαλείας σε περιπτώσεις απεργίας, σημείωσε μεταξύ άλλων, καταχειροκροτούμενος από τα έδρανα της Ν.Δ.: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Να το δεχθούμε. Πρέπει όμως και εσείς να δεχθείτε ότι νόμος είναι το δίκιο του φοιτητή που πάει να δώσει εξετάσεις και πρέπει να λειτουργεί το μετρό. Νόμος είναι το δίκιο του αρρώστου που θέλει να αγοράσει φάρμακα. Νόμος είναι το δίκιο του αναπήρου που πρέπει να εξυπηρετηθεί. Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες. Εμείς είμαστε με την κοινωνία! Εσείς είστε με την καθυστέρηση, εμείς είμαστε με την πρόοδο».
Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «τουρνουά ψεύδους», λέγοντας ότι την αξιωματική αντιπολίτευση δεν την ενδιαφέρει πραγματικά το νομοσχέδιο, αλλά «η απόγνωση που έχει από τις δημοσκοπήσεις, γιατί όσο περνάνε οι μήνες και όσο περνάει ο καιρός, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντί να μικραίνει το χάσμα, το χάσμα μεγαλώνει».
Οσο για τη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, αναρωτήθηκε αν «εμπιστεύεστε καλύτερα τον υπουργό, δηλαδή εμένα, για τους ελέγχους, περισσότερο από έναν Πιτσιλή ν. 2! (σ.σ. της ΑΑΔΕ)».
Σε παρέμβασή της η Ντόρα Μπακογιάννη (Ν.Δ.) έκανε λόγο για «ένα καλά μελετημένο, ευρωπαϊκού επιπέδου νομοσχέδιο», επικρίνοντας την αντιπολίτευση για στείρα ρητορική και ότι «δεν μπορεί να μένουμε κολλημένοι το 2021 στην επιχειρηματολογία τού 1982». «Tο δικαίωμα στην εργασία παραμένει αναλλοίωτο, όπως και το δικαίωμα στην απεργία. Απλά αλλάζουμε το πλαίσιο, ώστε να σταματήσουν μέσα από αυτό να υπάρχουν καταστρατηγήσεις», τόνισε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας