Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
| EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απόψε η μητέρα των μαχών

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο στρέφονται τα βλέμματα –και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας– αφού σήμερα το βράδυ, στο τέλος της μαραθώνιας συζήτησης που εξελίσσεται από χθες στην Ολομέλεια, αναμένεται να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παρά το διασφαλισμένο για την κυβέρνηση αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης προβλέπεται να εκδηλωθεί η κορυφαία αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναμένεται, επίσης, η εμφάνιση στο βήμα της Ολομέλειας του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ενδέχεται να τοποθετηθεί ο «πρωτεργάτης» κατά την κυβέρνηση, «υπαίτιος» κατά τον Πάνο Καμμένο και άλλες πλευρές της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση της ιστορικής συνθήκης, πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς – όπως τουλάχιστον είχε διαβεβαιώσει προχθές στην Επιτροπή Εξωτερικών ο Γ. Κατρούγκαλος.

Η χθεσινή συζήτηση ξεκίνησε επί της ουσίας με δίωρη καθυστέρηση λόγω των προαπαιτούμενων που έθεσαν Νέα Δημοκρατία και ΔΗΣΥ και των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας για το σχετικό νομοσχέδιο που υπέβαλαν τόσο ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ. όσο και το κόμμα της Χρυσής Αυγής – απορρίφθηκαν αμφότερες από την πλειοψηφία, με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να καταγγέλλουν μάλιστα συντεταγμένα την κοινοβουλευτική παρουσία του νεοναζιστικού μορφώματος.

«Απόφαση εν κενώ»

Η πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε να ζητά από την κυβέρνηση «ενιαίο και κωδικοποιημένο Σύνταγμα των Σκοπίων», παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί η απάντηση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών στη διαβούλευση που προηγήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής. Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας υποστήριξε στην Ολομέλεια πως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα για πλήρη τεκμηρίωση, η Βουλή καλείται να αποφασίσει «εν κενώ» και ότι «πρακτικά ψηφίζει μια λευκή επιταγή».

«Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης ημέρας, όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος, αλλά το κείμενο που θα προκύψει από την ενσωμάτωση των τροποποιημένων διατάξεων», είπε, επισημαίνοντας ως κίνδυνο «να κρατήσουν οι Σκοπιανοί το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το συμπληρωματικό κείμενο όπως και όταν θέλουν. «Ή μας το καταθέτει ο υπουργός ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή να τον υποχρεώσει να το καταθέσει…» πρόσθεσε.

Αντίστοιχο αίτημα υπέβαλε και η ΔΗΣΥ, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να εγείρει «σοβαρό θέμα υποχωρήσεων στα ζητήματα εθνότητας και γλώσσας» και να ζητά ακόμη οκτώ επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών από την περίοδο των κρίσιμων διαβουλεύσεων των δύο χωρών. «Τα θεωρούμε κρίσιμα καθώς αφορούν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών…» είπε.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξήγησε για άλλη μια φορά «τα αυτονόητα των συμφωνηθέντων», καταλογίζοντας ταυτόχρονα στη Νέα Δημοκρατία πως θέτει προσχηματικά τα ζητήματα εθνότητας και γλώσσας, λόγω της έλλειψης «πολιτικής αυτοπεποίθησης» στο θέμα. «Δεν τολμάτε να παραδεχτείτε ότι στο πλαίσιο της εθνικής θέσης είναι η σύνθετη ονομασία. Οταν, βέβαια, έχετε στο κόμμα σας βουλευτές που κατηγορούσαν τον Καραμανλή για κωλοτούμπα ή υψηλόβαθμα στελέχη που τον κατηγορούν ότι ξεπούλησε τη Μακεδονία, τι περιμένει κανείς…» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε σε Ν.Δ. και ΔΗΣΥ πως ο συνταγματικός τύπος που εφαρμόζει η γειτονική χώρα παραθέτει τις συνταγματικές τροποποιήσεις στο τέλος του κειμένου. «Επομένως, δεν προβλέπεται από τη συνταγματική τους τάξη αυτό που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι «πρόβλεψαν μόνον μια διαλυτική αίρεση, κατά την οποία εάν εμείς δεν επικυρώσουμε τη συνθήκη, ή δεν ανταποκριθούμε στην υποχρέωση να τους εντάξουμε στο ΝΑΤΟ, τότε θα ξαναγυρίσουν στο Σύνταγμά τους. Είναι αυτονόητο και στο πλαίσιο τήρησης των συμφωνηθέντων».

«Χωρίς μίσος»

Εκκληση στις πτέρυγες του Κοινοβουλίου να επικυρώσουν σήμερα το βράδυ τη Συμφωνία των Πρεσπών απηύθυνε από το βήμα της Ολομέλειας ο Νίκος Βούτσης.

«Βγαίνουμε από μία δεκαετή κρίση, επώδυνα και σιγά σιγά… Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να απορρίψουμε μια συμβιβαστική πρόταση, θετική όμως για τα συμφέροντα της χώρας και της περιοχής, και να οδηγηθούμε σε μια πατρίδα ξενοφοβική, μίζερη, περίκλειστη. Ο πατριωτισμός όλων μας μετριέται στην προσπάθεια για μια πατρίδα που δεν θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά θα προχωρά με εθνική αυτοπεποίθηση και χωρίς μίσος για τους άλλους λαούς», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενος στο κλίμα των ημερών εγκάλεσε τέλος τη Νέα Δημοκρατία και τον χώρο του ΠΑΣΟΚ για το «τρικ» που όπως υποστήριξε χρησιμοποίησαν όλους αυτούς τους μήνες. «Ουδέποτε έγινε κάποια προσπάθεια να ξεχωρίσει η άποψη του “erga omnes” με επιπλέον δεσμεύσεις, από την άποψη ότι πουθενά και ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία, γιατί η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε, αναφερόμενος στη συνθηματολογία των συλλαλητηρίων. «Αρκετά αλυτρωτικό σύνθημα, για να μη φοβόμαστε και τις λέξεις…» κατέληξε, εκφράζοντας έτσι αντίστοιχη θέση με εκείνη που εξέφρασε ο Νίκος Φίλης στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απόψε η μητέρα των μαχών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας