Με την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, προσέρχεται σήμερα η κυβέρνηση στο κρίσιμο τραπέζι του έκτακτου Eurogroup.
«Αύριο (σ.σ.: σήμερα) στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα βρίσκονται 10 εκατομμύρια Ελληνες που θα έχουνε ελπίδα και προσδοκία γι' αυτόν τον τόπο και θα είναι αυτοί που θα μας τραβάνε από το μανίκι και θα απαιτούν να μη γυρίσουμε για άλλη μια φορά με σκυμμένο το κεφάλι» απάντησε ο πρωθυπουργός, καθησυχάζοντας τόσο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά όσο και τον αντιπρόεδρο της προηγούμενης κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο που του ζήτησαν να «αποφύγει τη ρήξη, να μη ρίξει τη χώρα στα βράχια».
«Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο που οδήγησε τη χώρα στη λιτότητα και στην ύφεση, αλλά τη δανειακή σύμβαση. Να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον λαό, να σταματήσει ο φαύλος κύκλος ώστε να βρισκόμαστε συνεχώς στην ανάγκη να ζητάμε νέα δάνεια. Πηγαίνουμε με λογική προσέγγιση για ρεαλιστική και αμοιβαία λύση».
«Ζητάμε χώρο και χρόνο» είπε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας τι ακριβώς σημαίνει το πρόγραμμα–γέφυρα. «Είναι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα μας βοηθήσει να εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας μέχρι να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία προς όφελος της ανάπτυξης της Ευρώπης. Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει όρους λιτότητας και αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας».
«Δεν ζητάμε παράταση»
«Οσο και να μας το ζητάει ο Σαμαράς και ο Σόιμπλε, δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου» επανέλαβε, ενώ εκφράζοντας βεβαιότητα και αισιοδοξία είπε για τους εταίρους στο ευρωπαϊκό τραπέζι: «Θα ανταποκριθούν στις προτάσεις μας και θα οδηγηθούμε σε συμβιβασμό. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν σήμερα κάποιοι στην Ευρώπη που θέλουν να εκδικηθούν, γιατί αυτό μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει». Απευθυνόμενος ειδικότερα στη Γερμανίδα καγκελάριο, επικαλούμενος ταυτόχρονα το περιεχόμενο των πρόσφατων διεθνών επαφών και τις «συμμαχικές» δηλώσεις του, υπογράμμισε: «Προειδοποιούμε τη Γερμανία, οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με την εξόντωση και την τιμωρία, αλλά με την επικοινωνία και την πειθώ. Ετσι τα κατάφερε η ευρωπαϊκή Γερμανία, όχι η γερμανική Ευρώπη…».
Απευθυνόμενος σε Σαμαρά – Βενιζέλο και αφού τους καταλόγισε ότι «έπαιξαν την Ελλάδα στα ζάρια» για προεκλογικές σκοπιμότητες, επιχείρησε να τους θέσει προ των ευθυνών τους μετά τις δηλώσεις αμφοτέρων ότι «θα στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης», ζητώντας τους να τοποθετηθούν αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των ιδεολογικών τους φορέων.
Επανέλαβε, τέλος, πως η κυβέρνηση «θα τηρήσει στο ακέραιο» τις προγραμματικές της δηλώσεις, ενημέρωσε μάλιστα την Ολομέλεια πως έχει ετοιμάσει τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα δρομολογήσει από την επόμενη εβδομάδα και θα αφορούν τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (για τα οποία δήλωσε πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία) και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλέον, άλλαξε οριστικά τακτική και δήλωσε πως θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «δεν θα σας αφήσουμε να πάτε τη χώρα στα βράχια και να διακινδυνεύσει το ευρωπαϊκό της μέλλον».
Απολογία 52 λεπτών
Μιλώντας επί 52 λεπτά σε ένα σχεδόν απολογητικό ύφος για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι η κυβέρνηση «στην καλύτερη περίπτωση διέπεται από σύγχυση και στη χειρότερη σπρώχνει τη χώρα σε σύγκρουση με όλους και σε περιπέτειες». Οπως είπε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, «όσο αργείτε, μεγαλώνει ο λογαριασμός» και αναρωτήθηκε: «Τελικά πού το πάτε; Σε εκλογές της δραχμής ή σε δημοψήφισμα;».
Αναφερόμενος στα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ότι συμφωνεί με το 70% των μέτρων του Μνημονίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι «γι’ αυτό το 70% μας λέγατε δωσίλογους».
Κοιτώντας στη συνέχεια προς τα κυβερνητικά έδρανα, τόνισε πως «σήμερα κάνετε την κωλοτούμπα και δεν νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε ένα συγγνώμη», προβλέποντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση Τσίπρα «μας οδηγεί σε ένα νέο Μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού».
Ευάγγελος Βενιζέλος
Πάση θυσία όχι στη ρήξη
«Ναι στη διαπραγμάτευση – όχι στη ρήξη» είπε χθες το βράδυ στη Βουλή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επανατοποθετώντας έμμεσα, λίγες ώρες πριν από την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, την κινδυνολογία περί Κύπρου και grexit.
Διευκρινίζοντας πάντως πως «ο κίνδυνος δεν είναι το grexit, είναι οι ενδιάμεσες κακές και εκβιαστικές καταστάσεις εντός ευρωζώνης, που σε κάνουν να ταπεινώνεσαι και να παρακαλάς να βγεις από το ευρώ, όπως συνέβη με την Κύπρο» κατέληξε πως ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο, καθώς πιστεύει ότι θα υπάρξει «ορθή στροφή».
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος παραχώρησε τη στήριξη του κόμματός του στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας, εν τούτοις, πως θα πρέπει να είναι οργανωμένη, «όχι επιπόλαιη και επικοινωνιακή». Χαρακτήρισε την πρότασή της «γέφυρα των στεναγμών, στενή, επισφαλή σαν το τρενάκι του Καμμένου», ενώ, τέλος, νουθέτησε τον πρωθυπουργό, «τον άνθρωπο που σε νεαρή ηλικία ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας, πως τώρα δεν είναι η ώρα για υπεκφυγές, είναι η ώρα για αποφάσεις».
Δημήτρης Κουτσούμπας
Αλλάζει όνομα το Μνημόνιο
Κάλεσμα στον λαό να μην παρασύρεται από τα μεγάλα λόγια κατά της λιτότητας και από την επερχόμενη μετονομασία του Μνημονίου απηύθυνε χθες από τη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ονομάστε το όπως θέλετε το νέο Μνημόνιο, αφού θα παραμείνει σε ισχύ το 70% των μνημονιακών μέτρων», επισήμανε χαρακτηριστικά και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση βαδίζει προς «ένα νέο συμβόλαιο με τους εταίρους μέσω τεχνικής παράτασης για ένα εξάμηνο, με τον όρο να είναι πρόγραμμα –γέφυρα».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε ψίχουλα τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για 13η σύνταξη στους κάτω των 700€, για τα κουπόνια σίτισης και για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς «αυτά δεν αποτελούν ανακούφιση, ούτε καν ένα μέρος από αυτά που έχασε».
Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «ο λαός δεν πρέπει να μην περιμένει στον καναπέ, ούτε να γίνεται χειροκροτητής, αλλά να οργανώσει την πάλη του κάτω από τις δικές του σημαίες και όχι κάτω από ξένες».
Σταύρος Θεοδωράκης
Ο κόσμος δεν αλλάζει με 36%
Με τη φράση «σημασία έχει να νικάς και όχι να γίνεσαι άγαλμα», ο Σταύρος Θεοδωράκης δεσμεύτηκε χθες στη Βουλή ότι θα στηρίξει τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι αυτή θα διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Στην πρώτη του τοποθέτηση από το βήμα της Ολομέλειας ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο το τέλος της λιτότητας, αλλά και «το τι θα κάνουμε μετά και αν θα αφήσουμε πίσω το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά και τον κρατισμό των συντεχνιών». Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, του είπε ότι «αυτός ο κόσμος, κ. Τσίπρα, δεν αλλάζει με 36%, χρειάζονται μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες για την παιδεία, το Ασφαλιστικό, την παραγωγή και το κράτος», ενώ ζήτησε να μπει τέρμα στη ρητορική του μίσους, των «προσκυνημένων» και των «υποτελών».
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ των συμφωνιών με τους Κινέζους για το λιμάνι του Πειραιά, με τους Ρώσους για τον σιδηρόδρομο, με τους Αραβες στον τουρισμό και τους Βορειοευρωπαίους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πάνος Καμμένος
Ολη η πατρίδα δίπλα στην κυβέρνηση
Με τη φράση του Τσόρτσιλ «η εθνική ενότητα είναι πλατύτερη έννοια ακόμη και από την ίδια την έννοια του έθνους» ο Πάνος Καμμένος αιτιολόγησε χθες το βράδυ στη Βουλή τη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση.
Μιλώντας ως «πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. και όχι ως υπουργός Αμυνας», όπως διευκρίνισε ο ίδιος, υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή στο πλευρό της κυβέρνησης «βρίσκεται ολόκληρη η πατρίδα, γιατί υπάρχει ελπίδα, φως, γιατί οι πολίτες είδαν επιτέλους κάποιους να συνομιλούν με τους εταίρους όρθιοι, γιατί ζητούν να βρουν δουλειές, να γυρίσουν πίσω τα παιδιά τους από το εξωτερικό, ζητούν αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια, ζητούν να μην αυτοεξευτελίζεται η Δημοκρατία, να λειτουργεί το Κοινοβούλιο συνταγματικά».
Καταλήγοντας, ευχήθηκε «καλή επιτυχία» προσωπικά στον Γ. Βαρουφάκη εκφράζοντας την πεποίθηση πως «όταν επιστρέψει, για μια φορά όλη η αίθουσα της Ολομέλειας θα χειροκροτήσει την εθνική προσπάθεια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας