Την... ευκαιρία να έρθουν σε αντιπαράθεση είχαν η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συζήτησης στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Οι «κόντρες» επικεντρώθηκαν κυρίως στα ζητήματα των απεργιών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Χαρακτηριστική ήταν η αψιμαχία μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Γιάννη Βρούτση, αφού ο δεύτερος κατηγόρησε την πρώτη και την κυβέρνηση ότι εμπαίζουν κατάμουτρα τους εργαζόμενους, αφού η ρύθμιση που φέρνουν ακυρώνει την απεργία στα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας σωματεία.
Η υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι η ρύθμιση για το «50 συν 1» αφορά στην απαρτία για όχι στη λήψη απόφασης για απεργία, ενώ στα πανελλήνια και περιφερειακά σωματεία αυτή λαμβάνεται από το ΔΣ.
Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. επέμεινε ότι η κυβέρνηση φέρνει μία διάταξη-αλχημεία, που μετά την ψήφισή της θα είναι αντιφατική, επειδή η νομοθετική διάταξη ακυρώνει την απεργία στα πανελλήνιας εμβέλειας και περιφερειακά σωματεία διότι αφενός λείπει η ρητή διευκρίνιση για εξαίρεσή τους, αφετέρου δεν ορίζεται στο κείμενο του νόμου «με την επιφύλαξη του άρθρου 20 του 1264», με αποτέλεσμα να εξομοιώνονται όλα τα σωματεία και να χαθεί η απεργία στα δικαστήρια.
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η κ. Αχτσιόγλου αφήνει το κείμενο του νόμου (που παραπέμπει στο άρθρο 20 του ν. 1264 του '82) σε μία απλή παραπομπή και δεν ορίζει ρητώς ότι τον λαμβάνει υπόψη, κάτι που σημαίνει ότι τη στιγμή που θα ψηφιστεί η ρύθμιση, θα έχει ισχύ νεωτέρα διάταξη. Ο πρώην υπουργός Εργασίας ζήτησε από την κ. Αχτσιόγλου να προβεί στις διευκρινήσεις-αλλαγές στο κείμενο της διάταξης και να απαντήσει με νομικούς όρους πάνω σε αυτό, γιατί αλλιώς, όπως την κατηγόρησε, κοροϊδεύει τη Βουλή.
Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «η πρόταση της Ν.Δ. είναι σε απόσταση από τη ρύθμιση της κυβέρνησης και σε σύμπλευση με την πρόταση του ΔΝΤ» αφού αφορά στη λήψη απόφασης για απεργία από το «50 συν 1» των οικονομικά ενήμερων μελών των σωματείων, ενώ η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση λέει ότι η απόφαση για απεργία λαμβάνεται από τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων και αυτό θα ισχύει και μετά την ψήφισή της.
Σε υψηλούς τόνους ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει ιερό και όσιο», καθώς «έχει κάνει δεύτερη φύση της το ψέμα», ενώ «δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, του υπερταμείου, των απεργιών και των καζίνο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το 2013 ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε κερκόπορτα για τους πλειστηριασμούς τον Ν. 4224, ο οποίος προστάτευε την πρώτη κατοικία για το περίπου 90% των οφειλετών. Και τι βλέπουμε σήμερα; Ένα πολυνομοσχέδιο με το οποίο -αφού έχετε απελευθερώσει βέβαια όχι μόνο τα κόκκινα, αλλά και τα πράσινα δάνεια- φέρνετε ρύθμιση για να διεξάγονται μόνο ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί, ώστε να επιτευχθεί, όπως λέτε οι ίδιοι στην αιτιολογική έκθεση, η "αποτελεσματικότερη ρευστοποίηση"... Τελικά είναι καλοί ή κακοί οι πλειστηριασμοί; Σε τι πιστεύετε;»
Για το θέμα των απεργιών είπε ότι η μεν κ. Αχτσιόγλου έχει δηλώσει «δεν συρρικνώνεται το δικαίωμα της απεργίας», ο δε κ. Τσακαλώτος είπε ότι πράγματι η συγκεκριμένη διάταξη είναι εμπόδιο για τις απεργίες. «Εγώ ποιον να πιστέψω; Τον κ. Τσακαλώτο ή την κ. Αχτσιόγλου;».
Για τις διατάξεις που αφορούν το υπερταμείο, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι πως η κυβέρνηση δήλωνε το 2015 ότι με τη διαπραγμάτευση κατάφερε από τα 22 προς πώληση assets του Ελληνικού Δημοσίου, που ήταν στο προηγούμενο time table του ΤΑΙΠΕΔ, να έχουμε μόνο εννέα, σήμερα μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στο υπερταμείο οι συμμετοχές πλειοψηφίας και μειοψηφίας του Δημοσίου που αφορούν τις εταιρείες ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ΟAKA, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ ΑΕ), ΔΕΘ -Helexpo και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.
«Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια στην οποία την βάλατε, και εσείς θα χάσετε το άλλοθι του μνημονίου που είχατε για να περνάτε ότι πιο αντικοινωνικό και πιο σκληρό, σε συνεννόηση με τους δανειστές, για να εφαρμόσετε τις δικές σας πολιτικές», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Ν.Δ.
Ο κ. Σπίρτζης προανήγγειλε ακόμα ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μεταφορές, «αυτή τη στιγμή» είπε, «βρίσκεται στο γενικό λογιστήριο του κράτους», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τις πολιτικές που εφάρμοσε «διέλυσε και αποδόμησε παράνομα το επάγγελμα του αυτοκινητιστή».
Το δημόσιο χρέος της χώρας και για το ποιος έχει ευθύνες, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι σε κάθε διακυβέρνηση των προηγούμενων κυβερνήσεων «φορτωνόταν» η χώρα με 100 δισ. ευρώ και τον δεύτερο να κάνει λόγο για 100 δισ. ευρώ που κόστισε στην Ελλάδα το «φροντιστήριο» για να μάθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνά.
«Το μνημόνιο Τσίπρα κόστισε 100 δισ., αυτό ήταν το κόστος του φροντιστηρίου για να μάθει να κυβερνά και άλλα 100 δισ. ευρώ που είναι το χρέος των ελλήνων στο ελληνικό δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της 3ης Αξιολόγησης, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Σταθάκη.
«Έχετε το ψυχολογικό πρόβλημα ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου πρόσθεσε 100 δισ. ευρώ στο χρέος της χώρας, άλλα 100 δισ. ευρώ η κυβέρνηση Σημίτη και άλλα 100 δισ. η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Κάθε διακυβέρνησή σας κόστιζε 100 δισ. χρέος στη χώρα. Εμείς παραλάβαμε 317 δισ. χρέος και τώρα δεν έχει καμία αύξηση. Δυστυχώς για εσάς άλλαξε αυτό», του απάντησε ο κ. Σταθάκης.
Ακόμα, ο κ. Μανιάτης κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι καταπάτησε όλες τις «κόκκινες γραμμές» της, τονίζοντας ότι υπέγραψε τη μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000, εξαφάνισε το ΕΚΑΣ κατήργησε τη προσωπική διαφορά και τώρα προχωρά στη μείωση των κύριων συντάξεων.
Σφοδρή κριτική για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη άλλα δηλώνουν και άλλα τελικά νομοθετούν.
«Ψηφίζετε περισσότερα από όσα σας ζητούν οι δανειστές» ανέφερε, ενώ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τη ρύθμιση που αφορά τις απεργίες, επισημαίνοντας: «Στην ουσία φέρνετε τη ρύθμιση των δανειστών. Αντί να κάνετε κοινωνικό διάλογο για τον εκσυγχρονισμό του νόμου του 1982, που πράγματι χρειάζεται, κάνετε το αντίθετο». Για τα οικογενειακά επιδόματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιδιώκει τον κοινωνικό αυτοματισμό. «Κάνετε αναδιανομή της φτώχειας» τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απαντώντας στην κριτική για τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα και απευθυνόμενη στους βουλευτές της Ν.Δ., είπε πως «Είστε υποκριτές μέχρι θανάτου!». Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις αυξήσεις που θα δουν οι οικογένειες με ένα και με δύο παιδιά, σε δύο μήνες από σήμερα, και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξαντλούσε τις πολιτικές του μόνο στους τρίτεκνους και πολύτεκνους και βούλιαζε το δημογραφικό, όταν με ευθύνη της αυξήθηκε η ανεργία στο 27%.
Όσο για τις μειώσεις στις υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, η αναπληρώτρια υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στο μέλλον, λέγοντας «εδώ είμαστε να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε». Κυρίως, όμως, κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι με ευθύνη τους έβαλαν στον πάγο το πόρισμα του 1993 για το δημογραφικό, αλλά θα είναι η σημερινή κυβέρνηση εκείνη που θα ολοκληρώσει την επιτροπή Γεννηματά και μαζί και τις πολιτικές για το παιδί.
Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στο να υιοθετήσουν οι εργαζόμενοι, ως δικούς τους στόχους, τους οποίους μάλιστα βαφτίζουν «εθνικούς», τους στόχους των καπιταλιστών, τόνισε η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στη διάταξη για την απεργία.
Η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ σημείωσε, εξάλλου, ότι το Κοινοβούλιο δεν έχει κανένα ρόλο στο πώς θα κινείται το εργατικό κίνημα, παρά «το πολύ-πολύ, αν θέλει μπορεί να βάλει φραγμούς στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας». Επέρριψε επίσης σοβαρές ευθύνες, τόσο στον Συνασπισμό όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για εκφυλιστικά φαινόμενα στο εργατικό κίνημα, λόγω της αριστερής εικόνας που καλλιέργησε χρόνια.
«Εμείς» είπε, «καλούμε τους εργάτες να επιλέξουν συνειδητά την απεργία, το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για το ανέβασμα της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης» ενώ επέκρινε τα αστικά κόμματα ότι θέλουν να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους, ότι θέλουν ανθρώπους ενσωματωμένους στο σύστημα και προς τούτο θα χρησιμοποιήσουν «γιάπηδες» και εν ανάγκη και «βλαχογιάπηδες».
► Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα, αφού τοποθετηθούν πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί και βουλευτές. Περιλαμβάνει 400 άρθρα σε 1.531 σελίδες, ενώ προωθούνται ρυθμίσεις και νομοθεσίες που έχουν προκαλέσει ένταση στον πολιτικό λόγο, όπως οι απεργίες, οι πλειστηριασμοί και άλλα πολλά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας