Η μάχη για τις θέσεις στα νέα όργανα διοίκησης της Ν.Δ. άρχισε πριν ανοίξουν οι εργασίες του 10ου τακτικού συνεδρίου και κάθε μέρα κλιμακώνεται με βολές από όλες τις πλευρές. Μετά τους νεολαίους, που πήγαν σε μετωπική με τον Κυρ. Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η ΟΝΝΕΔ, σειρά έχουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.
Ομάδα 10 συνδικαλιστών της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην απερχόμενη Πολιτική Επιτροπή συγκάλεσαν χθες το απόγευμα ανοιχτή συνάντηση στελεχών, καταγγέλλοντας ότι δεν έχει συγκληθεί η Επιτροπή όπως ορίζεται από το καταστατικό. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και κορυφαίου στελέχους της ΔΑΚΕ, Φ. Ταυρή, ο οποίος θεώρησε αντικαταστατικές τις διαδικασίες επικύρωσης των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών συνέδρων.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 2.435 αιρετοί σύνεδροι και μαζί με τους ex officio συνέδρους συγκροτούν το σώμα που αριθμεί 4.800 μέλη, καθώς οι 400 αντιπρόσωποι που βγήκαν από την ΟΝΝΕΔ δεν θα γίνουν δεκτοί μετά την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να διαλύσει την οργάνωση για να επανιδρυθεί μετά το κομματικό συνέδριο.
Στην εκλογή των αιρετών, η γκρίνια εστιάζεται στην ανάδειξη 803 αντιπροσώπων από τις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου Αττικής, οι οποίοι πρόσκεινται στη νέα ηγεσία και αυτός ήταν ο βασικός λόγος της παραίτησης του Φ. Ταυρή. Πλην όμως, η μάχη είναι σφοδρή και στις τάξεις των μη αιρετών, στους ex officio συνέδρους που συγκροτούν σχεδόν το μισό σώμα του συνεδρίου.
Οι αλλαγές στο καταστατικό που εισηγείται ο πρόεδρος της Ν.Δ. βγάζουν οφσάιντ τους συνδικαλιστές, καθώς για να εκλεγούν στα νέα όργανα θα πρέπει να διεκδικήσουν ψήφους όπως και οι αιρετοί σύνεδροι. Πίσω από την αλλαγή αυτή, στελέχη της ΔΑΚΕ διακρίνουν την πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να περιορίσει τον ρόλο τους. Δέκα στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής που προέρχονται από τη ΔΑΚΕ αντέδρασαν με την ανοιχτή πρόσκληση.
Πρόκειται για τους Β. Αποσκίτη, Μ. Γιαλαμά, Ι. Γιαρέντη, Χ. Ινιωτάκη, Α. Μπιρμπίλη, Ε. Πάνου, Α. Σελλιανάκη, Π. Σινάπη, Ε. Τσιτούρα, και Γ. Χονδρόγιαννο, που έχουν διατελέσει μέλη της διοίκησης της ΔΑΚΕ και είχαν θέσεις σε συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ορισμένοι εξ αυτών είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις πολιτικής ευθύνης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. ενώ οι περισσότεροι είχαν μέχρι πρότινος κρίσιμες θέσεις και στις γραμματείες του κόμματος.
Αρχισαν οι γκρίνιες...
Η μάχη επιρροής ενόψει του συνεδρίου δημιουργεί νέα προβλήματα και στις σχέσεις των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης δέχεται τις γκρίνιες των κομματικών στελεχών για τις κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη. Μέχρι τώρα ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει δώσει μηνύματα αμφισβήτησης του προέδρου, ωστόσο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον Κυρ. Μητσοτάκη και το κόμμα.
Γκρίνιες όμως έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται επίσης στις τάξεις των μεσαίων στελεχών και για τις κινήσεις του αντιπροέδρου Αδ. Γεωργιάδη, στον οποίο καταλογίζεται ότι φιλοδοξεί να αναδείξει δική του διακριτή ομάδα. Ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό επιδιώκει να δημιουργήσει και ο Απ. Τζιτζικώστας.
Η αύξηση των θέσεων αντιπροέδρων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι στις προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και η καταστατική πρόβλεψη ως προς τους υποψήφιους προέδρους να είναι ενεργά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας προσθέτει και άλλα σύννεφα στις σχέσεις του προέδρου με τον περιφερειάρχη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας