Σε διαφωνίες μέσα στη Λαϊκή Ενότητα -που προφανώς αφορούν την πολιτική φυσιογνωμία της- οφείλεται το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της.
Αυτό παραδέχτηκε ο επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στη συνδιάσκεψη του Αριστερού Ρεύματος που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το συνέδριο της ΛΑ.Ε. πρέπει να δώσει ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία και να μην είναι μια άγονη αντιπαράθεση.
Με δεδομένο ότι το Αριστερό Ρεύμα αποτελεί την κύρια δύναμη της ΛΑ.Ε., η συζήτηση στο εσωτερικό του προσδιορίζει και τα χαρακτηριστικά που το ίδιο θέλει να δώσει στο συγκεκριμένο μετωπικό σχήμα.
Στο πλαίσιο αυτό, η βασική αντίληψη του Ρεύματος, που εγκρίθηκε και από τη Συνδιάσκεψη, κινείται αυστηρά στο δίπολο «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» και θεωρεί πως η ΛΑ.Ε. πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής των αντιμνημονιακών αγώνων και του αντιμνημονιακού μετώπου το οποίο πρέπει να διαμορφωθεί.
Στην ομιλία του, μάλιστα, ο Π. Λαφαζάνης καταφέρθηκε εναντίον της αντικαπιταλιστικής φρασεολογίας που χρησιμοποιούν δυνάμεις του Ρεύματος και της ΛΑ.Ε. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να μην κλείνουμε σε όλες τις πτώσεις την αντικαπιταλιστική ρητορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο ορίζοντας του αντικαπιταλισμού θα προσδιοριστεί από τον αντιμνημονιακό αγώνα».
Ταυτόχρονα τόνισε ότι η Λαϊκή Ενότητα πρέπει να είναι ένα μέτωπο που να προσεγγίζει όχι μόνο τους αριστερούς αλλά όλους τους πολίτες που δυσανασχετούν με τα μνημόνια και να μην τους χαρίζει στον Λεβέντη.
Τέλος ο Π. Λαφαζάνης ανάφερε ότι στόχος της ΛΑ.Ε. είναι να μπει στη Βουλή γιατί δεν υπάρχει αντιπολίτευση και η κυβέρνηση έχει τη σχετική ασφάλεια να εφαρμόζει τη λιτότητα. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε την ΛΑ.Ε. απειλή για το σύστημα.
Από τις ομιλίες που έγιναν στη Συνδιάσκεψη του Ρεύματος, ιδιαίτερα συζητήθηκαν τα όσα είπε ο Δ. Στρατούλης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η ΛΑ.Ε. δεν είναι σήμερα ένα πλατύ μέτωπο, όπως αρχικά σχεδιάστηκε, αλλά ούτε ένα μαζικό πολιτικό ριζοσπαστικό κόμμα. Ο ίδιος προσδιόρισε τρεις προγραμματικούς άξονες για το Αριστερό Ρεύμα ως πολιτική τάση.
Ο πρώτος άξονας είναι ο αντιμνημονιακός αγώνας, ο δεύτερος η υπεράσπιση του Συντάγματος και της δημοκρατίας που έχουν συρρικνωθεί στα χρόνια των μνημονίων και ο τρίτος η αντιστροφή της αποικιοποίησης της χώρας.
Να αποφεύγονται
Τέλος, ο Αλέκος Καλύβης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι το προνομοιακό ακροατήριο της ΛΑ.Ε.
Στη συνδιάσκεψή του, το Αριστερό Ρεύμα αποφάσισε τη μετατροπή του σε πολιτική κίνηση στο πλαίσιο της ΛΑ.Ε. Επίσης εγκρίθηκε η Διακήρυξη της Κίνησης, ενώ το καταστατικό της θα πρέπει να περάσει από νέα επεξεργασία. Ανοιχτό επίσης έμεινε το ζήτημα της αυτοτελούς παρουσίας της ΛΑ.Ε. στα κινήματα.
Το Αριστερό Ρεύμα θα πραγματοποιήσει, ως πολιτική κίνηση, ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε θα έχει ένα «Προσωρινό Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο» το οποίο θα αποτελείται από τα μέλη του που είναι στο πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑ.Ε., δέκα μέλη από τη Νεολαία και ένα ή δύο μέλη από τις νομαρχιακές οργανώσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας