Το ότι ο βουλευτής Επικρατείας -άνευ σταυρού εκλεγμένος βουλευτής συνεπώς- Ευάγγελος Αποστολάκης δεν χωρούσε πια στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν ηλίου φαεινότερον. Οπως και ότι, κατά τα φαινόμενα, τις επόμενες μέρες θα κατηφορίσει προς το Κίνημα Δημοκρατίας... Αυτό, όμως, που εξέπληξε αρκετούς ήταν το timing που επέλεξε ο ναύαρχος για την ανεξαρτητοποίησή του: μερικές ώρες πριν ο Σωκράτης Φάμελλος επισκεπτόταν τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο υποτίθεται ότι θα άκουγε ο κ. Αποστολάκης...
Χθες, λοιπόν, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης εξήγησε, επαναλαμβάνοντας την επιχειρηματολογία όσων βουλευτών έφυγαν προηγουμένως από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., γιατί δεν θα παραδώσει την έδρα. Εκανε, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα, παραδίδοντας μαθήματα «ευθύνης», «συνείδησης» και «τιμής», που έλαβε όσο ήταν στις Ενοπλες Δυνάμεις, λες και οι παραπάνω τρεις έννοιες είναι αποκλειστικό προνόμιο του συγκεκριμένου χώρου... Ο εν λόγω βουλευτής, ωστόσο, εν αντιθέσει με τους άλλους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, είναι ο πρώτος βουλευτής Επικρατείας που το έπραξε -μια στάση που γίνεται ακόμη πιο ηχηρή αν την αντιπαραβάλλει κανείς με τη στάση που τήρησε η άλλη βουλεύτρια του Επικρατείας, η Ελενα Ακρίτα, η οποία αν και στήριξε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, παρέμεινε εν τέλει εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Μαθήματα Αποστολάκη
Οπως ανέφερε ο Ευάγγ. Αποστολάκης, «το 2023 αποδέχτηκα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να είμαι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, επειδή θεώρησα ότι ήταν ένα προοδευτικό κόμμα, το οποίο σεβόταν στην πράξη τις δημοκρατικές παραδόσεις καθώς και τις αρχές και αξίες της Προοδευτικής παράταξης. Οσα συνέβησαν πρόσφατα διέψευσαν τις προσδοκίες μου καθώς οι δημοκρατικές διαδικασίες καθυποτάχτηκαν σε πρακτικές που παραπέμπουν σε στιγμές του παρελθόντος, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Εχοντας υπηρετήσει την πατρίδα από υψηλές θέσεις ευθύνης και γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει “ευθύνη”, “συνείδηση” και “τιμή”, δεν μπορώ να βρίσκομαι σε ένα κόμμα που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Είμαι άλλωστε βέβαιος ότι η πλειοψηφία όσων το ψήφισαν συμμερίζονται αυτή τη στάση μου».
Και η δήλωση καταλήγει: «Η απόφασή μου να παραμείνω ανεξάρτητος βουλευτής και να διατηρήσω την έδρα μου είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την υποχρέωση που έχω απέναντι στους πολίτες και τη δημοκρατία. Ο θεσμός του βουλευτή Επικρατείας διασφαλίζει τη συνολική εκπροσώπηση της κοινωνίας και όχι μικροκομματικές ισορροπίες. Συνεπώς είναι χρέος μου να συνεχίσω να εργάζομαι με ήθος, διαφάνεια και προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, ανεπηρέαστος από μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Αποστασία
«Η προδιαγεγραμμένη απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη ολοκληρώνεται σήμερα [σ.σ. χθες] με την ντροπιαστική αποστασία του. Δεν σκέφτηκε ούτε το Κόμμα που τον τίμησε τοποθετώντας τον στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Και προσβάλλει την επιλογή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως εκφράστηκε πρόσφατα στις εκλογές προέδρου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, που επισημαίνει στο διά ταύτα: «Από εδώ και πέρα θα φέρει το στίγμα της αποστασίας, της καταπάτησης και προσβολής της λαϊκής ετυμηγορίας και βούλησης, καθώς και της εξυπηρέτησης των επιδιώξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διαπλοκής, που ανησυχούν ιδιαίτερα από την επανεκκίνηση και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οφείλει έστω και την τελευταία στιγμή να παραδώσει την έδρα που δεν του ανήκει, ειδικά εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον τοποθέτησε στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αλλιώς, ο ελληνικός λαός θα τον στείλει στον κάλαθο της πολιτικής ιστορίας. Και εκεί δεν πρόκειται κανένας να τον σώσει», διαμηνύει κλείνοντας.
Συμβουλές άλλων...
Στο θέμα παρενέβη και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγ. Αποστολάκη μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου. Ο Αλ. Τσίπρας με απόλυτο τρόπο του μετέφερε τη θέση του πως ειδικά ένας διορισμένος βουλευτής, όταν διαφωνεί με το κόμμα που τον εξέλεξε, παραιτείται, αφήνοντας την έδρα που ούτε πολιτικά ούτε ηθικά του ανήκει. Προφανώς εισάκουσε συμβουλές άλλων, καταλήγουν οι πηγές της οδού Αμαλίας.
Χθες το πρωί -πριν από την καταιγίδα Αποστολάκη δηλαδή- ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόταν με εγκαρδιότητα στο γραφείο του τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δηλώνοντας συγχρόνως «παρών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ο Αλ. Τσίπρας ευχήθηκε στον Σ. Φάμελλο καλή επιτυχία, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ενημερώνει τον πρώην πρωθυπουργό για «τα σχέδια επανεκκίνησης του κόμματος, με την αξιοποίηση της προωθητικής δύναμης δεκάδων χιλιάδων μελών που πήραν μέρος στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, αλλά και την εγγραφή πάνω από 10.000 νέων μελών», και μάλιστα, «κόντρα στα σχέδια απαξίωσης και εξαΰλωσής του».
Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας τόνιζε με νόημα ότι «θα είναι παρών σε κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ που θα καθιστά την προοδευτική παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων».
Είχε προηγηθεί, φυσικά, η ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Σαρακιώτη, τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε ότι «αποφάσισε να υπηρετήσει ένα μεθοδευμένο σχέδιο παραθεσμικών κέντρων για ρευστοποίηση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καλό του δρόμο...», του ευχήθηκε και συμπλήρωσε, «είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιστρέψει την έδρα στο κόμμα. Είναι η εντολή της λαϊκής ετυμηγορίας».
Πρώτος στη δημοτικότητα ο Σωκράτης Φάμελλος
Μια ευχάριστη έκπληξη ένιωσαν στην Κουμουνδούρου όταν είδαν στη μέτρηση της Metron Analysis (για λογαριασμό του Mega) τον Σωκράτη Φάμελλο να κατακτά την πρώτη θέση στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών. Συγκεντρώνει συγκεκριμένα 47% θετικές/πολύ θετικές γνώμες, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον δεύτερο Νίκο Ανδρουλάκη. Πολύ πιο χαμηλά, στο 21%, ο Στέφανος Κασσελάκης ισοβαθμεί με την Αφροδίτη Λατινοπούλου, ενώ ακολουθούν Δημήτρης Νατσιός και Βασίλης Στίγκας.
Δυσάρεστα, αντιθέτως, είναι τα μαντάτα και για τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Δημοκρατίας) στην πρόθεση ψήφου: στο 5,7% ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ κάτω από τον κοινοβουλευτικό πήχη, στο 1,8%, το κόμμα Κασσελάκη. Πάντως η εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και η ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατίας φαίνεται πως λειτουργεί θετικά και για τους δύο: στην εκτίμηση ψήφου ο μεν ΣΥΡΙΖΑ πριν από τα γεγονότα ήταν στο 6,7% και μετά στο 8,1%, ενώ το Κίνημα Δημοκρατίας πριν ήταν στο 1,5% και μετά στο 4,2%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας