Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
syriza synedrio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το βράδυ της Παρασκευής δεν ήταν λίγα τα στελέχη της νέας πλειοψηφίας που φοβούνταν μια επανάληψη της τραμπικής εφόδου στο Καπιτώλιο | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πάτησε ΓΚΑΖΙ και απέβαλε τον Στέφανο Κασσελάκη o ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή πεποίθηση είχε γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ -πλην «κασσελακικών» ασφαλώς- ότι ο εκλεγμένος πρόεδρός του ήταν «ξένο σώμα». Και, ακόμη χειρότερα, ότι, ηθελημένα ή όχι, εξυπηρετούσε το πολιτικό σχέδιο του μεγάλου αντιπάλου της Αριστεράς, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τούτων δοθέντων, όλες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν ψηφίσει τον Στ. Κασσελάκη για πρόεδρο) πήραν την κοινή απόφαση να κόψουν τον δρόμο επανεκλογής του.

Εξ ου και όσα έγιναν στο Γκάζι έξω από τον χώρο του συνεδρίου την Παρασκευή το βράδυ αλλά και τις προηγούμενες μέρες στην προσυνεδριακή διαδικασία. Πολλά από τα οποία τα ίδια τα στελέχη ίσως θελήσουν να ξεχάσουν σύντομα… Επί της διαδικασίας, απορία προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι και χθες δεν είχε γίνει γνωστός ο αριθμός των ατόμων που ψήφισαν στις κάλπες για συνέδρους, δεν είχε γίνει γνωστός ο αριθμός των κομμένων αντιπροσώπων (μέλος της Επιτροπής Νομιμοποίησης μας έλεγε πάντως ότι όσοι, άτομα ή οργανώσεις, κόπηκαν, είχαν υποπέσει σε συγκεκριμένο παράπτωμα μη τήρησης της διαδικασίας).

Το βράδυ της Παρασκευής δεν ήταν λίγα τα στελέχη της νέας πλειοψηφίας που φοβόντουσαν μια επανάληψη της τραμπικής εφόδου στο Καπιτώλιο. Γι’ αυτό και τα δρακόντεια μέτρα έξω από τον χώρο του συνεδρίου. Χαρακτηριστική η ένταση, τα επεισόδια –με πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Αντώναρο σε ένα από αυτά. Το στίγμα της κατάστασης το έδωσε με δήλωσή της η Μέλπω Λεκατσά, που ως γνωστόν είναι στο πλευρό του τ. προέδρου. «Είμαστε εδώ από τις 4.30 μ.μ., κανείς δεν μπορεί να περάσει, ηλικιωμένοι λιποθυμούν, αυτή δεν είναι διαδικασία...». Φυσικά πόσοι από τους συγκεντρωμένους ήταν σύνεδροι και πόσοι όχι δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αλλά και εντός του χώρου το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε τρία επίπεδα (το ένα από τα οποία δεν επικοινωνούσε καν με τα υπόλοιπα) και η εκλογή του προεδρείου έγινε διά βοής μόνο από όσους ήταν στην πλατεία.

Σε μια δήλωση εξομολογητικού χαρακτήρα ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, που ανήκει στη νέα πλειοψηφία, σημείωνε χαρακτηριστικά: «Η χθεσινή ημέρα (σ.σ. η Παρασκευή) απέδειξε και ανέδειξε τα οργανωτικά μας χάλια, ήταν μια μαύρη μέρα. Η φωτογραφία που είδα μετά, τόσος κόσμος να περιμένει έξω και λίγος κόσμος μέσα, είναι ευθύνη όλων μας και πρέπει να ζητήσουμε μια μεγάλη συγγνώμη από τους συντρόφους που ταλαιπωρήθηκαν και να δεσμευτούμε όλοι ότι δεν θα ξαναγίνει».

Οι συσχετισμοί διαπιστώθηκαν την ώρα της έγκρισης των τεσσάρων υποψηφιοτήτων: 3.072 σύνεδροι ψήφισαν (όλοι ηλεκτρονικά), από τους οποίους υπέρ ψήφισαν 2.784, κατά 276, ενώ το «λευκό» επέλεξαν 12. Σύμφωνα με πηγές της πλειοψηφίας, από τους 4.282 συνέδρους τα 2/3 υπερψήφισαν τους υποψηφίους, κατά συνέπεια ήταν «ό,τι λέγαμε εμείς από την αρχή, αντίθετα με ό,τι έλεγε η πλευρά Κασσελάκη. Κατέρρευσαν με πάταγο τα ψέματα Κασσελάκη επί μία εβδομάδα».

Παραλλήλως κορυφαία στελέχη του κόμματος επιτέθηκαν από την πρώτη ώρα στον τέως πρόεδρο. Ενδεικτικώς ο Νίκος Παππάς σημείωσε σε υψηλούς τόνους: «Δεν περίμενα ότι θα έρθει η στιγμή που θα είμαι στο βήμα ενός συνεδρίου και θα αναγκαστώ να καλέσω το Σώμα να προστατέψει το κόμμα μας από τον οργανωμένο τραμπουκισμό». Ενώ και ο Γιάννης Ραγκούσης, με σπασμένη φωνή, κατήγγειλε ότι «οι ανακοινώσεις Κασσελάκη επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη αποστασία. Προσχεδιασμένη όχι μόνο από τον Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα, αλλά και από πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα». Την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε, αντιθέτως, από την πλευρά της η Ολγα Γεροβασίλη: «Οποιος είναι ικανός να διορθώνει λάθος, είναι ικανός για να προχωρήσει μπροστά και δυνατά».

Στο κλείσιμο οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι έβαλαν τα δικά τους προτάγματα. Ετσι ο Απόστολος Γκλέτσος παρατήρησε πως «θέλει από αύριο πολλή δουλειά για να κερδίσουμε πίσω τον κόσμο που έχει φύγει από μας όχι μόνο λόγω Κασσελάκη». Ενώ ο Παύλος Πολάκης συμπέρανε: «Η προσπάθεια μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Καλώ τους βουλευτές που δήλωσαν ή σκέφτονται να αποχωρήσουν, να το ξανασκεφτούν».

«Συμφωνήσαμε να ξαναγίνουμε κόμμα» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος, διαμηνύοντας ότι «δεν θα περιμένουμε την εκλογή προέδρου, αλλά από τη Δευτέρα θα βρεθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Να καλέσουμε όλους τους συντρόφους, τον ΣΥΡΙΖΑ του ‘15, του ‘19, του ‘23, να ξαναχτίσουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο να υπερασπιστούμε το σπίτι μας». Τέλος, ο Νικόλας Φαραντούρης σημείωσε ότι «η Ιστορία ποτέ δεν ήταν επιεικής με όσους απεργάστηκαν ανατροπές».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πάτησε ΓΚΑΖΙ και απέβαλε τον Στέφανο Κασσελάκη o ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας