Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αλέξης Τσίπρας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η αυτοκριτική ματιά του Αλέξη Τσίπρα για τη Μεταπολίτευση

Ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων αφήνει την κυβέρνηση ουσιαστικά δίχως αντιπολίτευση, επισημαίνει σε άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός ● Τι αναφέρει για Κωνσταντίνο Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, για τα γεγονότα του 2015 και για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

«Πενήντα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, η χώρα αναμφίβολα κέρδισε μια μακρά περίοδο σταθερότητας. Εχασε όμως την ευκαιρία μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης»: οι φράσεις αυτές συμπυκνώνουν ενδεχομένως τη θεώρηση του πρώην πρωθυπουργού για τον τελευταίο μισό αιώνα μαζί με τη διαπίστωση ότι «η μεταπολίτευση μπορεί να αντιμετωπιστεί και ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Μπήκαμε στην Ευρώπη, αλλά δε γίναμε Ευρώπη. Η πραγματική σύγκλιση δεν ήρθε ποτέ». (Ολόκληρο το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τη Μεταπολίτευση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ομώνυμου Ινστιτούτου.)

Για τα πρώτα χρόνια της περιόδου σημειώνει ότι «χωρίς να παραγνωρίζουμε διόλου τον κρίσιμο ρόλο πολιτικών προσώπων και ιδιαίτερα του Κωνσταντίνου Καραμανλή [...] δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποτιμούμε το ρόλο του λαϊκού παράγοντα».

Και εν συνεχεία με τη «μεγάλη αλλαγή», τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου «έδωσε νέα υπόσταση, έκταση και βάθος στο κοινωνικό κράτος. Αλλά αυτό που δεν επιχείρησε και δεν κατάφερε, ήταν να θέσει τις βάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος».

Ομως «όσα ακολούθησαν από το ‘90 και μετά, ήταν αυτά που […] άνοιξαν το δρόμο σε μια οδυνηρή χρεοκοπία...» επισημαίνει επικαλούμενος τον αδύναμο, όπως τον χαρακτηρίζει, μέσο ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης των 50 αυτών χρόνων, ο οποίος δεν ξεπέρασε το 1,3%.

Αναφερόμενος αμέσως μετά στη χρεοκοπία του 2009, αφού απορρίπτει το σχήμα τού «μαζί τα φάγαμε», εστιάζει στη μετατόπιση που υπέστησαν τη συγκεκριμένη περίοδο τα δύο μεγαλύτερα τότε κόμματα.

Μεγάλο μέρος όμως της ανάλυσης Τσίπρα εστιάζεται -όπως ήταν λογικό- στα γεγονότα του 2015, πλην όμως με μεγάλη δόση αυτοκριτικής. «Οι “παιδικές ασθένειες” που κουβαλούσε μαζί του ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, δεν ήταν ο καλύτερος πολιτικός σύμβουλος» αναγνωρίζει, όπως και ότι στο εσωτερικό του τότε κυβερνώντος κόμματος «υπήρχαν και δυνάμεις που ανοιχτά ζητούσαν τη ρήξη με την Ε.Ε. και το ευρώ ή φλέρταραν με τη ρητορική του λαϊκισμού».

Παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ «υπήρξε το αναγκαίο δημοκρατικό ανάχωμα στο κύμα της ακροδεξιάς και της αντιπολιτικής. Απέτρεψε μια κοινωνική και πολιτική τραγωδία με ανυπολόγιστες συνέπειες». Και στο τέλος της ημέρας, το μεγάλο κατόρθωμά του είναι η έξοδος από την κρίση με την ελληνική κοινωνία όρθια, υπογραμμίζει. Δεν αφήνει αναπάντητη εξάλλου τη μομφή περί... «κωλοτούμπας»: ήταν τελικά «ο δύσκολος ελιγμός που απομάκρυνε όμως το καράβι από τα βράχια ή ακριβέστερα, ήταν η σωτηρία της χώρας από την άτακτη χρεοκοπία» υποστηρίζει.

Ακολουθεί η κριτική του για τη σημερινή κυβέρνηση: ο μεγάλος ασθενής επί ημερών της οποίας «δεν είναι η οικονομία αλλά η θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας» γράφει και επικεντρώνεται στο «πρωτοφανές σε έκταση σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού και προσωπάρχη του Μεγάρου Μαξίμου, (το οποίο) έφερε για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση στα όριά της τη θεσμική υπόσταση της Γ’ ελληνικής Δημοκρατίας». Εν τέλει οι υποκλοπές παραμένουν «ένα σκάνδαλο που ντροπιάζει τη χώρα διεθνώς. Ενας μεγάλος λεκές στο επίσημο φόρεμα της εορτάζουσας φέτος Δημοκρατίας μας». Συνεπώς, αν και όχι καχεκτική, «μπορούμε ωστόσο με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι η Δημοκρατία μας πάσχει από φαινόμενα εκφυλιστικά».

Για το σήμερα, τέλος, διατυπώνει την προσέγγιση ότι «η απογοήτευση είναι υψηλότερη από ποτέ, σε ένα σύστημα που για πρώτη φορά στα πενήντα χρόνια έχει πάψει να ισορροπεί, καθώς ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων στην αντιπολίτευση αφήνει την κυβέρνηση ουσιαστικά δίχως αντιπολιτευτικό πόλο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η αυτοκριτική ματιά του Αλέξη Τσίπρα για τη Μεταπολίτευση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας