Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο Mega, στη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη που έδωσε στο Mega, στη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη

Κασσελάκης: πάσα στον Μητσοτάκη με το «λάθος» του Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφωνία του για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες του εξωτερικού, που είχε θεσμοθετηθεί το 2016, ανοίγει τον δρόμο στον σημερινό πρωθυπουργό να αλλάξει τον νόμο κατά το δοκούν ● Παράλληλα, φέρνει σε δύσκολη θέση στενούς συνεργάτες του, όπως ο Π. Πολάκης, που είχαν πρωτοστατήσει τότε στη θέσπιση των κανόνων για τη διαφάνεια

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega το βράδυ της Τρίτης, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες αναφέρθηκε στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2016, ο οποίος απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες, αλλά και σε λοιπές εταιρείες του εξωτερικού. Ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ ως λάθος, αφού αποτρέπει τους απόδημους Ελληνες να πολιτευτούν στην Ελλάδα. Προσέθεσε μάλιστα στη συνέχεια ότι «παρεμπιπτόντως, στον βαθμό που υπήρχε προσωπική ατζέντα για την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη το 2016, το θεωρώ κι αυτό εσφαλμένο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έψεξε μάλιστα την κυβέρνηση επειδή δεν τον έχει αλλάξει.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη εκ μέρους του κ. Κασσελάκη, καθώς του άνοιξε τον δρόμο να αλλάξει τον νόμο και να τον μετατρέψει όπως επιθυμεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν θα μπορούσε να πει κουβέντα σε αυτήν την περίπτωση. Υπό αυτό το πρίσμα θα ακυρωνόταν όλη η προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα για περισσότερη -ίσως και για υπερβολική δόση διαφάνειας- ενώ θα αισθάνονταν πραγματικά άβολα και στελέχη του κόμματος που στηρίζουν τον σημερινό πρόεδρο, όπως ο Παύλος Πολάκης, ειδικά από την ατάκα του κ. Κασσελάκη για τα «περί προσωπικής ατζέντας με την οικογένεια Μητσοτάκη».

Προφανώς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το σημείο έχει δίκιο. Με απλά λόγια, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να νομοθετεί με βάση εμπάθειες ή στο πλαίσιο ενός αγώνα πολιτικής εξόντωσης των αντιπάλων της. Ωστόσο, όπως όλοι θυμόμαστε, στελέχη που σήμερα βρίσκονται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη και που ο ίδιος δηλώνει ότι τα στηρίζει, εκείνη την περίοδο είχαν επιδοθεί σε έναν απίστευτο διαδικτυακό πόλεμο, όντας οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι του νόμου περί διαφάνειας.

Δίκαιος ή άδικος νόμος;

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρηματολογεί στην Ολομέλεια της Βουλής την 1η Ιουνίου 2016 υπέρ της τροπολογίας που απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών αρχηγών και υπουργών σε offshore εταιρείες | EUROKINISSI

Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά για τον συγκεκριμένο νόμο, καθώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν στελέχη της τότε κυβέρνησης που τον χαρακτηρίζουν «υπερβολικό». Αξίζει βέβαια να υπενθυμίσουμε το πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε. Ηταν μια δύσκολη περίοδος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πίεση από τον διεθνή παράγοντα για περισσότερη διαφάνεια ήταν κάτι παραπάνω από επιτακτική. Ας δούμε λίγο το σχετικό χρονολόγιο και τι αυτό περιλάμβανε:

1. Ο νόμος 4389 του 2016 του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 178 ερχόταν να ενισχύσει το άρθρο 8 του νόμου 3213/2003 και του άρθρου 1 του νόμου 3849/2010. Σύμφωνα με αυτόν απαγορευόταν η συμμετοχή σε εταιρεία που είχε έδρα σε μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος, στα μέλη της κυβέρνησης, στους υφυπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές, στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων κ.λπ.

Η διατύπωση του νόμου προκαλεί αντιδράσεις από τη Ν.Δ., η οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις offshore εταιρείες για πολιτικούς, εφόσον ανήκαν σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες. Χαρακτηριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» τότε (29.5.2016), το οποίο ανέφερε: «Οffshore για υπουργούς και με τον νόμο!».

2. Μετά από τις αντιδράσεις έρχεται νέα τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, μόλις λίγες μέρες μετά, που επέκτεινε το μέτρο για όλες τις εταιρείες, offshore και μη. Πλέον γίνεται λόγος για «καθολική απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες του εξωτερικού». Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, την 1η Ιουνίου του 2016, παίρνει τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα, ακριβώς για να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά που δημιούργησαν αυτές τις ημέρες οι θιασώτες του λαϊκισμού, καμιά σκιά πάνω στο πολιτικό σύστημα και καμία σκιά πάνω από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δίνουμε μια μάχη για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαπλοκή, με την κάθαρση. Και φέρνουμε μια βελτιστοποίηση της προηγούμενης ρύθμισης, πράγματι με απόλυτο τρόπο, κάποιοι θα πουν και υπερβολικό. Ομως, μόνο με υπερβολές μπορεί κανείς να απαντήσει στη λάσπη και στη χυδαιότητα».

Για την ιστορία, η εν λόγω τροπολογία ψηφίστηκε τότε εκτός από την κυβέρνηση, από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Χρυσής Αυγής. «Παρών» είχαν δηλώσει οι βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων, ενώ η Ν.Δ. είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία.

Η άγνοια του νόμου

Οταν πριν από λίγο καιρό η ιστοσελίδα news247.gr αποκάλυψε ότι το δάνειο στα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε από την εταιρεία Osios LLC του κ. Κασσελάκη -κατά παράβαση του νόμου- ο πρόεδρος του κόμματος με ανάρτησή του παραδέχθηκε το γεγονός λέγοντας ότι είχε άγνοια του νόμου και ότι το θέμα θα το αναλάμβαναν οι δικηγόροι του.

Ξεπερνώντας το γεγονός ότι είναι απαράδεκτο σε τέτοιο επίπεδο να επικαλείται κανείς άγνοια του νόμου, στη συνέντευξή του στο Mega ο κ. Κασσελάκης μπορεί να είπε πόσο άδικος είναι αυτός ο νόμος για τους απόδημους, ξέχασε ωστόσο να πει κάτι βασικό. Πως ακόμα και αυτός ο νόμος -δίκαιος ή άδικος- προβλέπει ένα χρονικό διάστημα 60 ημερών προκειμένου οι εκλεγέντες σε κάποιο αξίωμα να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους, κάτι που δεν έπραξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά το έκανε -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του- τώρα.

Τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταθέτουν στην «Εφ.Συν.» τις απόψεις τους για το νόμο του 2016

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -παλαιότερα και νεότερα- προκειμένου να καταθέσουν τη δική τους άποψη για τη χρησιμότητα ή μη του νόμου του 2016. Αξίζει να σημειωθεί και η παρέμβαση του Νίκου Παππά, ο οποίος χθες μιλώντας στη Ναυτεμπορική TV και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι η χώρα «εκείνη την περίοδο ήταν στο στόχαστρο της διεθνούς έρευνας για τα ζητήματα αυτά, αλλά δεν θα ήθελα να σχολιάσω τίποτα περαιτέρω γι' αυτόν τον νόμο».

Διονύσης Τεμπονέρας
Παραπλανητική η συζήτηση

«Η συζήτηση που γίνεται σε σχέση με τη δημοσιοποίηση της συμμετοχής των πολιτικών προσώπων ή των συγγενών τους σε αλλοδαπές εταιρείες διεξάγεται με τρόπο παραπλανητικό. Αντί να παραδεχτούμε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την ουσιαστική διαφάνεια στα οικονομικά των προσώπων, που από επιλογή και όχι επειδή αναγκάστηκαν εμπλέκονται με τον πολιτικό στίβο από θέσεις ευθύνης, συζητάμε για επιμέρους ρυθμίσεις για τις οποίες πολύ καλά ξέρουμε ότι η παγκοσμιοποιημένη δημιουργική λογιστική δίνει άπειρες δυνατότητες αποφυγής του ουσιαστικού ελέγχου. Το πολιτικό σύστημα, που διέρχεται μεγάλη κρίση αξιοπιστίας, οφείλει να λειτουργήσει δίνοντας το παράδειγμα και να συζητήσει με τρόπο ειλικρινή σύγχρονες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταλήγουν σε πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων, για να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπήρξε και θα είναι πρωταγωνιστής και πρωτοπόρος στη συζήτηση αυτή ξανά».

Κώστας Ζαχαριάδης
Οι νόμοι πρέπει να προσαρμόζονται

«Πέρασαν οκτώ χρόνια από το 2016 όταν η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος. Ενας νόμος αυστηρός μεν, σωστός δε. Μην ξεχνάμε την κατάσταση που βρίσκονταν τότε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός. Δημοσιονομική ασφυξία, μια συσσωρευτική ύφεση από το 2010 ώς το 2016, που είχε δημιουργήσει αφόρητη πίεση στην κοινωνία συνολικά. Δεν είχαν περάσει παρά λίγοι μήνες από την αποκάλυψη του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά που έβγαζε τα χρήματά του στο εξωτερικό επιχειρηματολογώντας “τα μετέφερα λίγα λίγα μέσω διαδικτύου από το σπίτι μου γιατί ήθελα να είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν”, ενώ ήταν γνωστό ότι πριν από το PSI του 2012 το τραπεζικό σύστημα της χώρας είχε τεράστια εκροή κεφαλαίων προς όλες τις κατευθύνσεις για να προστατευθούν από κάθε ενδεχόμενο. Ζητήσαμε λοιπόν από όλους στο πολιτικό σύστημα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι να φοροαποφεύγουν μέσω τριγωνικών συναλλαγών.

Οντως από το 2019 έχει αλλάξει η διαδικασία συμμετοχής των αποδήμων στις εθνικές εκλογές και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με συναίνεση τότε όλων σχεδόν των κομμάτων. Σωστοί νόμοι πάντα πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση πρέπει να συνεχίσει να είναι σε ισχύ και να συμπληρωθεί από προτάσεις που κατά καιρούς έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η παρακολούθηση των τραπεζικών λογαριασμών των υπόχρεων “πόθεν έσχες” 365 μέρες τον χρόνο και όχι μόνο μια φωτογραφία στις 31/12 κάθε χρόνου, διαφάνεια στη διαδικασία αποπληρωμής και απόκτησης δανείων και άλλα».

Γιώργος Τσίπρας
Αναγκαίο κόστος

«Με την τροποποίηση του Ν. 3213/2003 το 2016 αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο διαφάνειας των περιουσιακών στοιχείων κρατικών λειτουργών, ορίζοντας ως ασυμβίβαστο τη συμμετοχή όχι μόνο σε εταιρείες με έδρα φορολογικούς παραδείσους αλλά γενικά της αλλοδαπής, καθώς και σε παρένθετα πρόσωπα. Ηταν γνωστό από τότε ότι η ρύθμιση αυτή δημιουργούσε κωλύματα και σε περιπτώσεις που δεν σχετίζονταν κατ’ ανάγκην με διαφθορά. Ωστόσο, αυτό είναι ένα αναγκαίο κόστος. Τέτοια προβλήματα παρουσιάζει κάθε σχετική ρύθμιση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η επίκληση τέτοιων προβλημάτων για θέσεις που η συμμετοχή είναι εθελοντική, προκειμένου να χαλαρώσει το πλαίσιο της τροποποίησης του 2016, θα δυσχεράνει τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων».

Χρήστος Σπίρτζης
Οχι κατάργηση, αλλά ενίσχυση

«Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που απαγορεύει στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στους υπουργούς, στους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές, τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους τη συμμετοχή σε εταιρείες που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή, είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα, όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά οφείλουμε να τον ενισχύσουμε.

Να τον ενισχύσουμε με αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου για τους ίδιους και για παρένθετα πρόσωπα, να τον ενισχύσουμε καλύπτοντας τα κενά του νόμου για τη δήλωση “πόθεν έσχες”, να τον ενισχύσουμε αλλάζοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας, για να μη συνεχιστεί ο παραλογισμός της απαγόρευσης ακόμη και της διερεύνησης πιθανών ευθυνών από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Είναι γνωστό ότι ακόμη και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν νόμιμοι φορολογικοί παράδεισοι, υπάρχουν χώρες που στηρίζουν τις εταιρείες τους και εταιρείες που προμηθεύουν τη χώρα μας.

Η περίπτωση σκανδάλων που συντάραξαν την Ευρώπη και τη χώρα μας τη δεκαετία του ’90 και η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτά είναι γνωστές και αποδεδειγμένες και από τη μετέπειτα Επιτροπή της Βουλής.

Είναι επομένως προφανείς οι πολιτικοί λόγοι, οι λόγοι υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος, οι λόγοι που συμβάλλουν στη διαφάνεια, οι λόγοι που συμβάλλουν στην αυτόνομη και ανεξάρτητη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών, οι λόγοι που σχετίζονται με τη χρηστή διοίκηση και διαχείριση των δημόσιων χρημάτων από πολιτικά πρόσωπα, στην κυβέρνηση, στην αυτοδιοίκηση, στα κόμματα και στο Κοινοβούλιο, που όχι μόνο δεν ήταν λάθος ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά πρέπει το πολιτικό σύστημα της χώρας στο σύνολό του να τον επεκτείνει και να τον θωρακίσει, θεσπίζοντας προβλέψεις για ασυμβίβαστους ρόλους των πολιτικών προσώπων για ικανό χρόνο όταν σταματήσουν να έχουν θέσεις ευθύνης».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κασσελάκης: πάσα στον Μητσοτάκη με το «λάθος» του Τσίπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας