Επιλεκτική διαλλακτικότητα από την κυβέρνηση, που έχει διάφορα ανοιχτά μέτωπα με την κοινωνία -και την Εκκλησία- εξαιτίας των αλλεπάλληλων αποφάσεων στο νομοθετικό της έργο και όχι μόνο.
Την ώρα που η Ν.Δ. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των αγροτών με εξάπλωση των μπλόκων σε όλη την Ελλάδα ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του διαλόγου υποστηρίζοντας ότι ακούει τους παραγωγούς, οι οποίοι όμως καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κωφεύει στα αιτήματά τους.
Κατά την καθιερωμένη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι εξάλλου ελληνικό πρόβλημα αλλά σε όλη Ευρώπη» είπε και αρκέστηκε να προσθέσει το εξής:
«Εμείς στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που στήριξε τον πρωτογενή τομέα. Ο τομέας τα τελευταία χρόνια παρά τις δυσκολίες έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Αλλά πρέπει να προσαρμοστεί και πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει ανταγωνιστικός».
Μεγάλη πίεση δέχεται η κυβέρνηση και από την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς φοιτητές και εκπαιδευτικοί εναντιώνονται στο επικείμενο νομοσχέδιο της Ν.Δ. για ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά δεν δήλωσε το ίδιος «ανοιχτός».
Επανέλαβε το προσχηματικό επιχείρημα ότι «πρέπει να μην χάσουν οι φοιτητές την Εξεταστική». «Σκοπός δεν είναι μόνο να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο όπως έχουμε κάνει συστηματικά» είπε αν και διοικήσεις πανεπιστημίων τον διαψεύδουν αποκαλύπτοντας την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων τους.
Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε «στην εξωτερική πολιτική και στην επιστολή που έλαβα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία και επίσημα η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα F 35 και λαμβάνει μια σημαντική δωρεάν αμυντική βοήθεια από τις ΗΠΑ».
Στην τοποθέτησή του ισχυρίστηκε πως πρόκειται για την «καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων» που κατά τον ίδιο «επιβεβαιώνει ότι μπορεί να έχει αντίκρυσμα και ειδικά στον τομέα ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας», αν και παραμένει το μυστήριο γύρω από τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς που θα προμηθευτεί η Ελλάδα και τα ερωτήματα για τον εξοπλισμό και το κόστος.
Στη «σκιά» του εσωκομματικού ρήματος στην Ν.Δ. ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως «τη συζήτηση έχει μονοπωλήσει το νομοσχέδιο για ισότητα στον πολιτικό γάμο» για να ισχυριστεί «μας απασχολούν και άλλα ζητήματα». Επίσης, στάθηκε στην υποτιθέμενη «στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας ειδικά απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας η οποία επιμένει».
«Κάθε φορά που θα έχουμε πρόσθετες δυνατότητες αποτέλεσμα του ότι η οικονομία αναπτύσσεται, φροντίζουμε να αξιοποιούμε το πλεόνασμα. Σε αυτή τη λογική εντάχθηκε το επίδομα γέννας που είναι πολιτική που στηρίζει και το δημογραφικό και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία στηρίζει νέες οικογένειες έναντι στο αυξημένο κόστος ανατροφής βρεφών» υποστήριξε.
Η τοποθέτηση της ΠτΔ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «η κοινωνία πολλές φορές δείχνει τον δρόμο και ο νομοθέτης προσαρμόζεται, γιατί όπως εξελίσσεται η κοινωνία εξελίσσονται και οι μορφές συμβίωσης, υπάρχουν εξελίξεις σε πολλά μέτωπα. Στη δημοκρατία οι κινητοποιήσεις είναι ένα μέσο έκφρασης της αντίθετης γνώμης και επομένως είναι θεμιτό, είναι κατανοητό».
Ωστόσο, υποστήριξε πως «αυτό που πρέπει, επίσης να δεχόμαστε όλοι είναι ότι, για παράδειγμα στα πανεπιστήμια, δεν πρέπει να σταματάει η λειτουργία τους. Πρέπει να προστατευθεί και το δικαίωμα των σπουδαστών να τελειώσουν τις σπουδές τους, να προχωρήσουν, να μην χάσουν εξεταστική. Αυτό είναι σημαντικό».
«Στο θέμα του πρωτογενούς τομέα, του οποίου τη σπουδαιότητα για την Ελλάδα είναι σαφές ότι γνωρίζουμε όλοι, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύεται συνεχώς. Όπως λέτε, έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα ήδη, πράγματι και εκεί είναι πολύ σπουδαίο να υπάρχει διάλογος, να γίνεται προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο, διότι έτσι εξασφαλίζουμε και την κοινωνική συνοχή. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ίσως ένα μάθημα για όλους» ισχυρίστηκε η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Σε ό,τι αφορά τη F-35 η ΠτΔ είπε πως «πράγματι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας είναι πολύ σημαντική και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και ο ρόλος της ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας